Сряда, 31 Май 2023

Петък, 09 Октомври 2020 10:59

Александър Андреев оглави ЦИК

Вчера Андреев не успя да даде ясен отговор как ще се справи Комисията с новите изменения

 

Александър Андреев беше избран за председател на Централната избирателна комисия. За него гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и 4 независими. От БСП гласуваха "против", а ДПС не участва в гласуването.

Кандидатурата му бе издигната от ГЕРБ след фиаско на първата процедура, наложила се след оставката на Стефка Стоева. От БСП не подкрепиха номинацията му, а от ДПС промениха позицията си в последния момент. Председателят на парламентарната група Мустафа Карадайъ се аргументира с това, че без председател на ЦИК, се създава абсолютен хаос за изборите.

"По-отговорното поведение е да се проведе този избор, защото това е съвсем естествен процес и е основна предпоставка за нормална работа на ЦИК. Очакването ни беше да се случат дебати по условията, с които тя трябва да организира произвеждането на изборите, а това не се случи", подчерта лидерът на ДПС.

Но намеси и темата за машинното гласуване, като според него ГЕРБ са лишили ЦИК от нормалните й правомощия. "Целта не е друга, а създаване на хаос и възможност за спекулации. Нима управляващите не знаят, че ЦИК не разполага със сграда, с професионална администрация?! Напротив, знаят много добре, но удобното прикритие при провал и стоварването на отговорността на друг е присъщо на случайно попадналите във властта, защото тях бъдещото демократично развитие на България не ги интересува", отсече Карадайъ. Той е на мнение, че това си проличава и от настояването на управляващите за въвеждането на т.нар. хибридно гласуване - и с бюлетини, и с машини.

Впоследствие обаче ДПС заявиха, че няма да участват в гласуването.

Преди да бъде избран, Андреев подчерта, че е бил издигнат от Федерацията на независимите студентски съвети, чийто председател е бил част и от обществения съвет на ЦИК. Андреев подчерта, че предшественичката му е напуснала поста по изцяло лични причини, а не политически.

По повод неговото изказване от предишните дни, че се очакват още поправки в Изборния кодекс, новият председател заяви, че това е колективно решение. ЦИК ще приложи закона такъв, какъвто е приет от вас, подчерта той.

Вчера, след като правната комисия одобри кандидатурата му, Александър Андреев не успя да даде ясен отговор как ще се справи Комисията с новите изменени задължения:

 

"ЦИК няма как аз да я ангажирам в момента с определен отговор, тъй като това е въпрос, който трябва да бъде обсъден в рамките на самата Комисия".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни