Неделя, 04 Декември 2022

Сряда, 07 Октомври 2020 18:41

Долу ръцете от българските интелектуалци!

Гербаджии, не посягайте към българските интелектуалци!

В вековните изпитания, през които е преминала България, те са били Свяста на нацията. А народ без съвест и морал се превръща в тълпа.

В днешния ден, след 30 годишен преход и 10 годишно управление на ГЕРБ, се превърнахме в чалгаджийница, без бъдеще, без перспектива за децата ни в нашата Родина България!

Преди три години проф. Иво Христов каза, че 80% от българите са дебили и вие вербално го „разкъсахте”. Тогава, въпреки моето дълбоко разочарование от липсата на обществена съпротива към мафиотско мутренско управление на Борисов, аз не бях съгласна с толкова гротесктно определение свързано с българите. И въпреки, че неговата мрачна „неоптимистична теория за българският народ” (по Ив. Хаджийски) не съвпада с моя мироглед и душевност, аз изпитвам огромно уважение и дълбоко ценя неговата научна, експертна,  аналитична и до болка гражданска позиция на социолог, а от няколко години и на депутат от българската левица.

Той, а не вие (никому неизвестни младежи от ГЕРБ и СДС) има правото да бие камбаната на Съвестта на България, че българите за пореден път се препъват във „феномена на Бащицата на нацията”. И когато защитавате своя лидер Бойко Борисов, търсете адекватни аргументи, а не подменяйте темата, не изваждайте от контекста думите на проф. Иво Христов! Бъдете свободни българи, защитавайте правото на всеки за свободно изразяване и не искайте оставката на професора, с когото ви делят тонове книги, знание и тъга - защото както е казано в светите книги: знанието носи печал!

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Иво Христов, а не вие е истинският българин! Дори когато говорим за закони и правила – то по Конституция той е избран от народа и се отчита само пред него! А в случая и пред своята Съвест!

И  колко страшен е грехът на Иво Христов, който нарича „инфантилни” избирателите на ГЕРБ, заради което го заклеймявате и му искате оставката от Парламента? Защо имат амнезия за стила и изказа на Бойко Борисов, който нарече българите „лош материал”, каза че ги „държи здраво като куче на къса каишка”? Нима забравяте, че Борисов изпращаше децата ни да гледат овце и нарече българските журналисти „мисирки”!? Несъгласните с него бяха „тулупи”, а той „копаше трупове” и говореше за „шменти капели”, „уважаваше европейските лидери с 200” и нарече председателя на българския Парламент „проста кърджалийска...”

Младежи от ГЕРБ и СДС, списъкът от „бисери” може да бъде продължен безкрайно....Та чия оставка искате вие!? На интелектуалеца проф. Иво Христов или на Бойко Борисов, който сведе езика на българската политика до опростачването, до фалшивия мачизъм, до омразата и чалгизацията!?

На България днес е нужно връщането в политиката на интелигентните, знаещите, граждански активните и критично мислещи хора. Историята ни учи, че всяка силна и достойна държава привлича към управлението си ярки умове и интелектуалци.

В социалистическа България това бяха акад. Светлин Русев, акад. Ангел Балевски, проф. Александър Фол, поетите, писателите и учените Любомир Левчев, Георги Джагаров, Веселин Андреев, проф. Стоян Михайлов, проф. Александър Лилов...В първите години на прехода участваха Валери Петров, Анжел Вагенщайн, Йордан Радичков, Недялко Йорданов, Николай Хайтов, Николай Петев, Иван Гранитски, проф. Добрин Спасов, Гиньо Ганев, проф. Стефан Данаилов - от ляво. Д-р Желю Желев, Йосиф Петров, д-р Петър Дертлиев, Радой Ралин, Георги Мишев, Марко Гарчев, Вили Цанков, Блага Димитрова, проф. Михаил Неделчев, Петър Слабаков - и много други в дясно.

Те създадоха днешната Конституция – без истерии и партизация, с мисъл за България и нейното бъдеще! Тъжно е, че се оттеглиха от политиката разочаровани и обидени, а техните места бяха заети от кариеристи, тарикати и далавераджии, от „партийни коне” с капаци и откровени ренегати.

Днес когато българите от 3 месеца протестират срещу мафиотско-мутренския модел на управление и 70% от тях искат оставката на правителството на Бойко Борисов, е нужно да дадем думата на българската интелигенция!

Затова! Долу ръцете от българските интелектуалци - за да я има България!

 

Проф. Светлана Шаренкова

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни