Понеделник, 27 Март 2023

Събота, 11 Април 2020 14:40

Калоян Паргов: В кризата боричканията трябва да бъдат загърбени

БСП предложи 20 мерки, повечето от които бяха приети. Общинското здравеопазване е сред приоритетите ни, казва лидерът на столичните социалисти в интервю пред в. "Дума"

 

- Г-н Паргов, през миналата седмица групата на БСП в Столичния общински съвет внесе 19 предложения с конкретни антикризисни мерки, които засягат здравната система и икономическата ситуация в града. Обявихте, че 12 от тях са приети от управляващите. Това знак ли е, че политическите страсти са останали на заден план в името на екипната работа и на облекчаването на социално-икономическото положение?

- Намираме се в ситуация, в която дребните политически боричкания и пристрастия трябва да бъдат загърбени. Сега все повече политици се държат като социалисти и най-често използваната дума по цял свят е "солидарност". С грижа и мисъл за хората, за тяхното здраве и опазване на живота им, за преодоляване заедно на това бедствие и най-вече на последствията от него. В такава ситуация трябва да се прояви отговорност и държавническо мислене. Това означава, че, загърбвайки политическите си различия, трябва да търсим това, което може да ни обедини, за да помогнем на обществото. Затова БСП предложи 19 антикризисни мерки и добави още една, които да бъдат приложени от Столичната община. От тях 15 вече са залегнали в общия доклад, който ще се разгледа след седмица на заседание на Столичния общински съвет. Тук е моментът да отбележа, че управляващите подходиха конструктивно и приеха предложенията на БСП.

Възприета бе идеята ни за програма за временна заетост. На първо място е грижата за хората, но е важно и оцеляването на малкия бизнес. Затова и 20-ата мярка, която предложихме, е за разширяване на обхвата на социалния патронаж чрез районните администрации. Идеята е да се възложи на малки ресторанти да приготвят храна за нуждаещите се. Така ще се помогне на тази част от малкия и семейния бизнес, която е засегната от мерките за ограничаване на заразата. По наше предложение ще отпаднат и наемите за общинските обекти, които по същата причина не функционират.

- Кои ваши предложения все пак не бяха взети предвид и защо?

- Те не са принципно отхвърлени, на този етап все още се обмисля въвеждането им. Една от тях е да отпаднат наемите на общинските жилища на наематели, които са останали безработни вследствие на кризата или са в неплатен отпуск. Те по дефиниция са и социално слаби.

Също така не се прие и идеята ни за разсрочване на задълженията на лечебните заведения към "Топлофикация-София". В столичното парно, от друга страна, също се очакват проблеми, защото вероятно задълженията на потребителите към това общинско дружество ще нараснат значително.

Подпомагането на общинското здравеопазване е сред приоритетите на БСП. Болниците и ДКЦ-тата имат силно намалени приходи и съществува риск да изпаднат в несъстоятелност след няколко месеца при запазване на тенденцията. Тук се връщаме към едно от предложенията ни във "Визия за България", с което искаме те да не са търговски дружества. Сега виждаме, че полека-лека държавата започва да мисли в тази посока, за да спаси лечебните заведения от фалит. Предложихме да се предоставят целеви безлихвени заеми на болниците за изплащане на заплатите на работещите в столичното здравеопазване за периода на извънредното положение.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Наша идея бе схемата 60/40 да се приложи и за общинските транспортни дружества, защото тази сфера е силно засегната от кризата в момента. За февруари и март загубите са 20 млн. лева, до края на май те ще достигнат 40-50 млн. лева. Това означава, че общината ще трябва допълнително да дотира градския транспорт.

Не бе прието и предложението ни за пренасочване на общински служители, работещи в обслужването на синя и зелена зона и други сфери, които сега не функционират. Те могат да изпълняват дейности, свързани с обслужването на нуждаещите се. Това е добър вариант, вместо да бъдат принуждавани да излизат в платен или неплатен отпуск.

- Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че няма да спира инвестиционната програма на общината. Виждате ли в това риск от необмислено и недалновидно разпределяне на ресурси в тази кризисна ситуация?

- До края на април предстои да разгледаме предложение за актуализация на бюджета на София. Събира се и се анализира информация за приходно-разходната част и се прави прогноза каква ще е ситуацията през следващите шест месеца. Очакваме да намалеят приходите, особено тези от такса смет. Тя ще се събира за първото тримесечие до 30 юни, а парите целево са за чистотата. Дезинфекцията на кофите за смет и по-честото вдигане на боклука бе мярка, която предложихме още преди три седмици и която общината започна да изпълнява преди дни. Възмездният данък няма да бъде събран в очаквания размер, както и много други такси.

Всичко това налага корекции и в разходната част на бюджета. На мнение сме, че всички инвестиции трябва да бъдат реализирани, но само ако създават работа на малкия и средния бизнес, който да е пряк участник или подизпълнител в обществените поръчки. Одобряваме продължаването на инвестиционните проекти, свързани с належащи дейности като изграждане на ВиК, облагородяване на пространства, свързани с всекидневието на хората. Работата по изграждането на метрото също няма как да спре, тъй като се финансира с евросредства, които не може да се пренасочат към други дейности и нужди. Инвестиционната програма е необходима и трябва да се изпълнява, за да може да поддържа икономиката. Но това не бива да става безцелно. Човекът трябва да е в центъра на актуализирания бюджет.

- Как виждате работата на Столичния общински съвет в следващите седмици? Ще може ли да осъществявате дейността си ефективно и пропускането на заседания може ли да доведе до забавянето на важни за общината дейности?

- Близо два месеца не е имало заседание на СОС. В момента правим онлайн работни заседания, свързани с обсъждането на антикризисните мерки. Първата ни сесия в новите условия ще е на 16 април и по всяка вероятност ще е онлайн. Беше обсъждана и възможността за заседание на живо в зала 3 на НДК при строги мерки. По време на дистанционното заседание ще приемем промени в правилника за работа на СОС, които да дават възможност решенията от онлайн заседания да бъдат легитимни. Ще гласуваме и обсъждания досега пакет от антикризисни мерки, приет от работната група. Другите доклади, които ще обсъдим, са свързани с плащането на такса смет, с освобождаване от наеми на засегнатите от извънредното положение. Всички останали текущи въпроси ще бъдат оставени за разглеждане след май.

- В Софийската градска организация вече има сформиран кризисен щаб. В каква посока ще работи той?

- Това е група за реагиране в кризата и оказване на помощ на нуждаещи се хора. Използвам възможността да благодаря на младежката организация на БСП в София, която се превърна в "Тимуровска команда" и по сигнали от районните партийни ръководства се притича на помощ на изпаднали в затруднение наши членове и симпатизанти, а и не само на такива. Хората са уплашени и имат нужда да знаят, че не са сами в това изпитание и има кой да ги подкрепи.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Само преди дни направихме дарение на хора, които не са свързани с партията, но се намират в много трудна ситуация. Наскоро млада жена е починала и е оставила сираци деветмесечни близначки и момче на 13 години, които сега живеят с баба си. Те имат нужда от помощ. Ето защо им дарихме легла за бебетата, храни, памперси, мляко, детски столчета и лаптоп за ученика. Той е един от тези, които нямат възможност да се включат в онлайн обучението. Благодаря още веднъж на всички, които участваха в това добро дело.

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска гимназия в София, както и УНСС, специалност международни отношения. Магистър по европейска интеграция. Председател на Градския съвет на БСП в София. Член е на ИБ на НС на партията. Председател е на групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет.

източник: в. "Дума"

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни