Четвъртък, 08 Юни 2023

Понеделник, 25 Май 2020 09:57

Велислава Кръстева: Катаклизми като коронавируса ще рестартират демокрацията и ще изчистят житото от плявата

Народният представител от ДПС Велислава Кръстева коментира актуални теми в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ 

 

 • От какво се освободи ДПС по време на коронавируса и с какъв анализ за нови посоки се натовари?

„И тази седмица разбрахме, че БСП имало говорител – Александър Симов. Не знам дали намериха г-жа Кръстева – говорител на ДПС, да Ви заям от вратата!“, посрещна своя гост водещата Илиана Беновска и я подкани да се ръкуват върху мината, донесена от Емил Димитров-Ревизоро.

Велислава Кръстева отговори: „Ако се движим по Чехов – Ако в началото на разговора на стената виси пушка, ерго мина, вероятно ще гръмне до края!“.

„Аз Ви започнах от упор – Вие говорител ли сте на ДПС?“, попита водещата.

Кръстева отговори: „Не, аз съм народен представител от ДПС и дълги години съм ръководител на пиар отдела на партията!“.

„Аз Ви заядох, но Вие понеже се занимавахте с мината, стана ясно, че БСП имали говорител, пък ние бяхме забравили!“, припомни водещата.

Събеседникът ѝ отговори, че всяка партия е свободна в рамките на устава си да титулува който си прецени за какъвто прецени.

„От какво се освободи ДПС по време на коронавируса и с какъв анализ за нови посоки се натовари?“, попита водещата Илиана Беновска.

Велислава Кръстева отговори, че периодът на социална изолация е бил много интересно време от гледна точка на възможността за анализ. Тя продължи, че е рядък шанс за политиците да анализират кои са, докъде са стигнали, какво са направили и какво следва да направят. Началото на пандемията е заварило ДПС в средата на цикъла на национална конференция.

„Кога и как ще продължи този цикъл, в същата хипотеза са и БСП? Аз понеже имам слабост към тях, помолих ген. Мутафчийски и министъра на здравеопазването Ананиев да дадат възможност за публични събирания, не се бях помолила за вас, за да си проведат кампанията, вие как ще го организирате, може ли да го направите дистанционно?“, попита водещата Илиана Беновска.

Велислава Кръстева отговори, че ДПС ще се съобрази изцяло с мерките, както се следват. Към момента не могат да се провеждат такъв тип партийни формати и ДПС се съобразява с това.

„Но вие в ДПС нямате драма за лидерския пост!“, отбеляза водещата Илиана Беновска.

Велислава Кръстева отговори: „Не! За щастие ние сме зряла партия, професионална, тази година навършихме 30 години от учредяването си!“.

 • Поздравленията по случай 24 май и празника Рамазан Байрам.

Водещата поздрави българските мюсюлмани с празника Рамазан Байрам.

Велислава Кръстева също отправи поздрав: „Позволете ми да поздравя моите братя и сестри мюсюлмани, които днес празнуват Рамазан Байрам! Позволете ми да поздравя всички учители, просветители, будители, ученици, студенти, преподаватели и културтрегери, които днес празнуват 24-ти май! И вижте колко хубаво се случват нещата по нашите ширини, когато ни е дадено всичко да правим заедно! И празниците ни съвпадат заедно, и с кризите трябва да се борим заедно, и предизвикателствата да посрещаме заедно! Хубаво е да го знаем и да го използваме!“.

 • Изявлението на заместник-председателя на ПГ на ДПС за идеологическите сходства между ГЕРБ и ДПС.

„С Вас е интересен разговора, защото уж аз си мисля, че въртя и суча темите и ги организирам, а Вие се измъквате и слагате нова тема, което е изключително добро, не Ви правя комплимент! Веднага от Вашето последно изречение се хващам и питам – хубаво е да правим нещата заедно, така ли да разбираме изявлението на заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, че вашата партия има общи идеологически сходства с ГЕРБ и тук той както винаги артистично спря, ние продължаваме изречението – това означава ли, че вие влизате в явна коалиция с ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска.

Велислава Кръстева отговори, че Йордан Цонев е изключително опитен парламентарист и тя винаги се доверява на неговия анализ. Опитът и познанията, които той има, го правят подготвен да отговаря на всякакъв вид въпроси, а конкретният отговор е бил по отношение на конкретен въпрос. Тя продължи, че що се отнася до сходствата, то още след предишните избори от ГЕРБ са констатирали, че сходствата между тяхната програма и тази на ДПС са 99%. „И това само по себе си не е новина, но това, което ми се струва, че искаше да каже г-н Цонев и това, което смятаме всички ние, е, че ДПС би следвало да бъде желан партньор за всяко управление и това се аргументира с две основни неща. Едното е, че ние сме предвидими, ние сме професионалисти, ние сме предвидима политическа партия, либерална. Второто е, че ние имаме много ясни евроатлантически ценности, на които стъпваме, правейки политика! Това се проявява, независимо дали сме в опозиция или в управление!“, обясни народният представител. Тя продължи, че сегашното правителство на ГЕРБ продължава да разчита на ДПС, въпреки че е заложило да управлява с националистите. ДПС носи тази отговорност, защото за тях отговорността за цялата държава е по-важна от конкретното партийно противопоставяне в ролята им на опозиция.

 • Обвиненията към ДПС, че е в скрита коалиция с ГЕРБ.

„Именно по причина, че вие често с национална отговорност постъпвате, зряла национална отговорност и подкрепяте мерки на ГЕРБ, често ви подпитват – ама вие не сте ли някакъв таен, скришен коалиционен партньор на ГЕРБ заради някакви облаги?“, попита водещата Илиана Беновска.

Велислава Кръстева отговори, че това не е така, а всичко, което се прави, е абсолютно явно и се случва в Народното събрание, където му е мястото. Тя продължи: „Нашето поведение прави отликата между опозицията заради това да е опозиция, каквото често е поведението на БСП, и опозицията, при която обаче съгласието в името на постигането на по-важна национална цел е поставено на първи ред. Тази криза, в която бяхме и от която все още не сме излезли, пандемията, която постави изключително предизвикателство пред всички, без изключение – държави, системи, партии, управляващи, тази криза изкристализира много ясно националната отговорност, отговорността на политическите играчи! Защото БСП, особено в първия етап на антикризисните мерки, на извънредното положение, се изкушиха от това, което може би е по-лесно – да бъдат креслива опозиция, а ние избрахме по-тихия, но по-конструктивен път на това да подкрепяме мерките, да постъпваме така, както се очаква да се постъпи в името на това да се даде на цялото общество необходимата сигурност, необходимото опазване на здравето и живота!“.

 • Новите насоки в политическия живот след кризата с коронавируса.

„Хващам се веднага за определението „по-тихия начин“, това е висшият пилотаж на голямата политика, не е нужно да „потропваш с токченца“ някъде по коридорите, казано образно, важното е да си вършиш стабилно нещата. Не се ли чува тук напоследък уж тихия, притихнал даже, отсъстващ дори глас на Ахмед Доган именно в това тихо, премерено изказване – ние заставаме, седим до ГЕРБ? Къде е Ахмед Доган, тук ли е в това изказване?“, попита водещата Илиана Беновска.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Велисвала Кръстева отговори: „Г-н Доган е във всичко, което ние правим и като конкретни концепции, и като общи идейни действия и това е обяснимо, защото той е нашият лидер, създателят на ДПС и негов лидер! Четох нещо много интересно, преди доста време, говорейки за това, че има необходимост от рестарт на модела на демокрацията, г-н Доган ни разказваше как умее да се рестартира природата и в тази история природата се рестартира чрез катаклизми. Тогава той каза – „тези катаклизми могат да бъдат всякакви, включително и един вирус!“ Цитатът ми е много точен. Сега се намираме в една уникална ситуация, в която хем природата се рестартира, защото това, което се случи, даде възможност за рестарт на природата, хем демокрацията сега ще не ще трябва да се рестартира, защото това, което дефектира години преди пандемията от коронавирус, сега става невъзможно за нереформиране. И в този смисъл аз смятам, че и следващите избори, които мисля са само след 9 месеца, ще поставят пред политическите участници едно много интересно предизвикателство. Това предизвикателство ще бъде избирателят, след всичко това, което се случи, след икономическата криза, в която вече навлизаме много стабилно, не дай Боже и социална криза, избирателят ще иска политически партии, които му дават съгласие, политически партии, които заедно могат да носят отговорност за това какво ще се случва с живота му и живота на всички нас в бъдеще. От много време ние прокламираме приемането на обща програма за ускорено и догонващо развитие зад която да застанат избрани политически партии и да поемат отговорността да я реализират! Е, мисля, че следващите избори ще дадат на партиите да направят нещо, което не са правили през последните 30 години – да се борят за място в парламента и за властта, така да се каже, но този път няма да могат да го правят на принципа „сини, червени, Левски, ЦСКА“, защото избирателят ще ги санкционира за такава игра!“.

„Хубавото сравнение с рестарта, на технически език даже ще бъде разбрано и от децата, защото това означава усъвършенстване на едно технологично съоръжение. Искате ли да кажете сега, като говорите много на място за предстоящите избори, макар да изглежда малко рано, но никак не е, че рестартирането на новите политически нрави, на новите политически договори, а не договорки, подчертавам, ДПС ще се бори да поиска нивото на разговора да е по-високо и това би означавало, че ако някой от политическите субекти не са на висотата на проблемите и новите реалности, ще отпаднат? Прогнозирате ли по-редуциран политически състав на сцената от броя на сегашните партии в реалнта политика и броя на кандидатите да влязат?“, попита водещата Илиана Беновска.

Велислава Кръстева отговори, че следващите избори ще протекат в нова реалност, което означава, че ще има и нов тип селекция. „Избирателят ще реши разбира се, суверенът задава параметрите, но за да стигне той до това решение, големият дебат трябва да бъде именно за тази програма и този дебат трябва далеч да предшества изборите. Ние например работим от много време върху такава програма!“, заяви народният представител.

„Ще инициирате ли вие от ДПС този дебат, за да подчертаете националната си отговорност, а не политечски, финансови и някакъв друг вид интереси?“, попита водещата Илиана Беновска.

Велислава Кръсетва отговори, че дебатът е неминуем, така както се случва всичко досега, независимо, че никой не е бил готов за него. Така и този дебат е неизбежен, за да се случи това рестартиране. Тя продължи: „Очевидно вече замирисва на избори, защото вече наблюдавам една превъзбуда в това, които някои мои колеги наричат с усмивка „Разградското дясно“, при тях наблюдавам една възбуда и всеки път, когато гледам, чета и слушам си казвам – добре, но вие трябва първо да минете през ситото, трябва първо да спечелите „негово величество избирателя“ и той да ви гласува това доверие, пък тогава, попадайки вътре, ще имате право на претенции!“.

„Ще има ли морално сито, казвате „Разградското дясно“, аз не обичам такива загадки, след като не го пояснявате няма и аз да го поясня, но който разбира – разбира, ще има ли не съдебно, а морално сито кой кой е в политиката?“, попита водещата Илиана Беновска.

Велислава Кръстева отговори: „Разбира се, такива процеси, като този, който тече в момента, такива катаклизми много хубаво изчистват житото от плявата!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 24-ти май 2020 година.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 25 Май 2020 09:57
  Балтов поиска приемането на закон за носене на маски!

  Проф. Балтов заяви, че иска задължително носене на маски на всички закрити места

 • Понеделник, 25 Май 2020 09:57
  83 нови случая на коронавирус у нас

  83 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 1 191 PCR-теста, което е близо 7% позитивни тестове за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

 • Понеделник, 25 Май 2020 09:57
  Тестват ефективността на БЦЖ ваксината срещу COVID-19

  Масово използваната ваксина БЦЖ срещу туберкулоза ще бъде тествана върху служители на първа линия във Великобритания като част от глобален процес за установяване на ефикасността й срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни