Четвъртък, 08 Юни 2023

Сряда, 03 Юни 2020 17:42

Адв. Гайдарски: Тъжно е, че сме стигнали дотам да чакаме на Васил Божков

За богатите хора в България е по-лесно и по-евтино да се договорят с властта, отколкото да ѝ бъдат опозиция, споделя юристът в интервю за „Факти“

 

 

''Защо в обвиненията не присъства проблема с предметите с културно-историческа стойност: ''Струва ми се, че по отношение на артефактите, които притежава г-н Божков, а и във връзка с наказателните производства срещу него, отнемането на тези артефакти е по-скоро с медийна цел, отколкото с наказателно-процесуална. А и с назидателна цел. Както е с негови близки хора, така е и с най-близките му неодушевени предмети. Но тук има един друг сериозен проблем, че самият статут на тези вещи е заложен в Закона за културното наследство и в нормативните актове, свързани с неговото прилагане. Българското общество така и не получи отговор, след като така или иначе тези предмети, тези артефакти са под контрола на държавата, респективно Министерство на културата, нямаше никаква пречка контролът да бъде увеличен и затегнат, като например самите места, където те се помещават да бъдат запечатани под контрола на МВР и Министерство на културата. Никой не разбра каква беше причината да се изнасят'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на "Факти" адв. Стефан Гайдарски.

''Няма никакъв спор, че г-н Божков е прав, че би могло да се достигне до такива поражения върху тези артефакти, които просто да не са същите, да нямат нищо общо със стойността, която са имали преди. Защото там изискванията за влажност, за температура, са толкова строги, че и минимално нарушаване на стандарта води до сериозни последици'', продължи адвокатът по темата с артефактите на Васил Божков.

Защо другите частни колекции в България може да съществуват, а тази на Васил Божков трябва да бъде отнета, запита водещата Маринкова своя гост, а той отговори така: ''Аз не съм останал с впечатление, че атаката срещу г-н Божков е концентрирана върху неговата колекция, тя е второстепенен елемент от големия сеир, който наблюдаваме.''

''На мен ми се струва важно да кажа на вашата аудитория, че разговорът около всички тези процеси, за съжаление много трудно може да бъде строго юридически, защото за съжаление няма спор за никого, че политическият елемент много сериозно присъства.

Цялата тази рамка буквално може да се наложи върху новия процес сега срещу Бобокови. Аз да ви кажа, като слушах на колегата пледоариите за мярката... много странна история, много странна история. Позволявам си да цитирам адв. Василев (б.р. защитникът на братя Бобокови), той буквално с иронично отношение се отнасяше към тримата прокурори, които си бяха разпредели обвиняемите. Никой не му възрази за това, че организирана престъпна група има, но какви престъпления извършва тази организирана престъпна група е един въпрос, който виси във въздуха. И на всичко отгоре, когато съдът се произнесе по мярката, започна с уточнението, че ситуацията е много на кантар, че няма яснота, че обвинението не е изяснено, това бяха първите думи на съда. От друга страна на зам.-министъра (б.р. освободеният зам.-министър на екологията Красимир Живков) защитникът, неговата основна теза беше, че прокуратурата е сбъркала зам.-министъра, защото той е от март месец компетентен и отговаря за деятелностите, които евентуално са нарушили закона в такава степен, че да повлекат наказателна отговорност'', коментира адв. Гайдарски активностите на прокуратурата в последните месеци.

И пак се връщам на началната си теза, юридическият разговор е мъртъв, няма полза от него, няма смисъл, защото става въпрос за едни политически процеси, които на всичко отгоре, много учудващо и смущаващо за мен, нито изострят сетивата на обществото да излезе в защита на тези обвиняеми като обществено мнение, нито се създава усещане, че прокуратурата става по-силна. Напротив, моето усещане, а и не само моето, е, че се наблюдава една припряност, една нервност, при всички положения липса на цялостна стратегия и цялостен план за действие. Това, което се опитаха в началото да въвлекат общественото мнение как справедливата държава въздава възмездие на богатите, които по неправомерен начин са си натрупали богатствата и бедните трябва да са щастливи от това стечение на обстоятелствата, много бързо се разби на пух и прах от собствените публични изявление на участниците в този процес. Живеем в едно безвремие, което не знам докъде ще доведе. Аз съм напълно убеден, че никога в съседни нам държави като Сърбия, Румъния, Гърция, Турция, Македония дори, това не би било търпяно'', добави юристът.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

''Г-жа Стоянова (б.р. Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС. Вероятно в приказката си Васил Божков има предвид именно нея, определяйки я като ''Разбойничката, която прави данъчните закони'') е според мен абсолютно последователна в законодателните си инициативи, които миришат на некомпетентност, лобизъм и корупция от километри. Това е неин метод на работа. Единственият начин, по който компенсира тази своя законодателна деятелност е с наглост спрямо българското общество. Ако проследите законопроектите, които са пряко свързани с г-жа Менда Стоянова, законодателната деятелност на г-жа Стоянова може да се характеризира като скандал след скандал, без отстъпление от този метод на работа. В същата степен това важи и за г-н Горанов и според мен г-н Горанов много отдавна трябваше да напусне своя пост'', заяви още адвокатът.

''От друга страна, като граждани, много е тъжно да сме стигнали дотам да чакаме на един обвиняем богаташ да ни дава данни, за да си подава оставката финансовият министър. Аз мисля, че това е работа на опозицията'', вметна адв. Стефан Гайдарски.

''Аз съм убеден, че и на вас ви е направило впечатление, че всички известни задържани и обвиняеми от последните месеци, факт е, че това са лица, за които беше немислимо да има обвинение преди няколко години, но това нищо не промени, тъкмо напротив. Всеки един от тях през годините е бил приятел, познат с г-н Борисов. Нито един от тях до този момент няма никакви претенции към г-н Борисов и към правителството'', отбеляза той.

Според адв. Гайдарски до едно време се търпи арест от такива популярни бизнесмени, но търпението е придружено с очакване за договорка с държавните органи.

Той изрази теза, че за богатите хора в България е по-лесно и по-евтино да се договорят с властта, отколкото да ѝ бъдат опозиция.

Може ли Борисов да оцелее политически, запита водещата адв. Гайдарски, а той ѝ отговори така: ''Трудно ми е да се превръщам в Касандра. Надявам се да не оцелее, т.е. надявам се в един момент да понесе отговорност. Това ми се струва нормално и логично.''

източник: "Факти"

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Юни 2020 17:42
  Почина Кирил Христосков – пазителят на културните ценности на Васил Божков

  Преди дни негови близки съобщиха, че е получил инсулт

   

 • Сряда, 03 Юни 2020 17:42
  "Вторият закон, пряко насочен срещу Васил Божков." Как се взима на прицел частен музей

  „Свободна Европа“ за създаването на закон, който да послужи за решаването на конкретен случай, свързан с Божков

 • Сряда, 03 Юни 2020 17:42
  ЕП отхвърли поправките за президента в резюлюцията за България

  Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България.

  С гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България, предаде БНР.

  Не бе прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали информация,  която представлява държавна тайна, за да я предадат на трета държава.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни