Четвъртък, 08 Юни 2023

Четвъртък, 11 Юни 2020 13:56

Агоп Каспарян: Корнелия Нинова е единственият икономически подготвен лидер

Корнелия Нинова е единственият икономически подготвен лидер. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Агоп Каспарян, икономически анализатор, по повод икономическата криза след коронавируса и мерките за справяне с нея.

По думите му тя излиза с най-балансираните и реални предложения.

„Може би в тази криза, когато трябваше да се вземат много бързо решения, а след това да се преправят, се открои различната подготвеност на отделните лидери в икономическата сфера. Основно патриотите показаха, че имат дефицити на компетентност, да не кажа направо некомпетентност с някои промени особено в сферата на хазарта. ДПС се опитват да вкарат предложения, с които да се харесат. Борисов вече не мисли рационално и дългосрочно, а задоволява всяко едно искане без оглед на икономическите последствия“, каза Агоп Каспарян.

Икономическият анализатор даде пример с намалената ДДС ставка за ресторантьорите.

„Не се замислиха какви ще са последствията, че и други сектори ще искат“, каза Каспарян.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Правителството е пасивно и не измисля все нови и нови мерки за справяне с икономическата криза, каза още Агоп Каспарян.

"България не е готова да се справи. Най-малкото, че може би правителството остана в тези мерки, в които само се концентрираха към 60/40. Абсолютно друго не се мисли. В държави като Чехия, като Гърция, като Сърбия, веднага имаше безвъзмездни помощи, които бяха изплатени на работниците. Отделно в Чехия изплащането на дължимите осигуровки е удължено до октомври и ноември. В други държави отлагат плащането на осигуровките е с 6 месеца. Всичко това ще облекчи бизнеса и малко или много подготвя всяка една държава да влезе в кризата след коронавируса. За жалост това нещо тук не се случва и тепърва бизнесът започва да изпитва трудности", каза още Каспарян.

Според него икономическите мерки, които са се предприели от правителството и които тепърва предстоят да се приемат, за момента са почти неефективни.

"Много малка част от бизнеса се възползва от тях. По-скоро футболни отбори или други дружества, които се възползваха, но в основата не е частният бизнес. Трябва да прибавим факта, че за април месец според Агенцията по заетостта са се регистрирали рекорден брой безработни лица. В бюрата по труда са се регистрирали 292 810 души", допълни икономическият анализатор.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни