Събота, 28 Януари 2023

Неделя, 14 Юни 2020 12:26

Акад. Георги Марков: Димитър Благоев си запазва силното национално самосъзнание

Благоев никога не е поставял под съмнение националната принадлежност на мнозинството на населението в Македония. Винаги за него това са били българи, казва историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 164-ата годишнина от рождението на Димитър Благоев

 

- Акад. Марков, днес се навършват 164 години от рождението на Димитър Благоев – Дядото. Какво е значението на неговата личност в исторически план не само за БСП, а и за страната?

- Димитър Благоев е един от основателите на българската социалдемократическа партия в България. Държа, че той е по убеждение социалдемократ и по-късно трудно след 1919 г. се приспособява към идеите и дисциплината на Коминтерна. За него известно време се криеше, че е бил против Септемврийското въстание. Той е смятал, че въстанието е една обречена авантюра. Така и се получи, това въстание беше смазано хиляди жертви.

- Каква е връзката на Димитър Благоев с Македония?

- Благоев е преди всичко българин от село Загоричани, Костурско. Той си запазва много силно националното самосъзнание. Слава Богу той не доживея решенията на Изпълкома на Коминтерна за създаването на македонска нация. Той нямаше да приеме да го направят някакъв друг освен българин. Би трябвало да се подхожда към неговата теоретична и политическа дейност с повече исторически смисъл.

- Какви са били идеите му по Македонския въпрос?

- Наистина той като привърженик на Втория интернационал се обявява за една Балканска федерация от републики. Това е идеалът на социалдемократите. Никога не е поставял под съмнение националната принадлежност на мнозинството на населението в Македония. Винаги за него това са били българи. Това той го доказва в свои статии и трудове. Благоев държи, че македонските българи имат право на освобождение и че България е тяхното голямо Отечество.

- Има ли митове около фигурата на Димитър Благоев?

- Тези митове ги създадоха от БКП след неговата смърт. Той много тежко преживява авантюрата на младите Коларов и Димитров, които изпълниха директивата на Коминтерна да вдигнат едно обречено въстание. Целта е била да се докаже, че има нова революционна вълна в Европа. Благоев осъжда това въстание. Вярно е, че той не е бил добре със здравето, но е бил добре с ума си. Тази негова отрицателна оценка за Септемврийското въстание и съпротивата му БКП да бъде послушна секция на Коминтерна, 45 години това се криеше и казваха, че той е основателят на БКП. Той вярно, че е основателят през 1919 г., но е гледал на тази партия и на Третия интернационал като наследство от Втория Интернационал. Той не е допускал, че тази партия ще бъде една послушна секция на Коминтерна.

източник: агенция "Фокус"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни