Събота, 28 Януари 2023

Петък, 26 Юни 2020 12:58

Посланикът на Русия Анатолий Макаров пред BIG5: Тепърва ни предстои да се справяме с икономическите последици от пандемията COVID-19

Българското правителство предприе и продължава да предприема навременни и ефективни мерки по борбата с епидемията и спасяването на човешките животи. Безусловно ни предстои тепърва да се справяме с последиците от пандемията COVID-19 и преди всичко с икономическите. Не се съмнявам, че вашите власти имат план и всички необходими инструменти, за да решат този проблем и в най-кратките срокове да върнат България към нормален всекидневен живот, заяви посланикът на Руската федерация Н.Пр. Анатолий Макаров пред  BIG5 в интервю на Оля Ал-Ахмед

 

 

- Ваше Превъзходителство, как бихте коментирали състоянието и перспективите на руско-българските отношения в момента?

- Съвременните отношения между Русия и България като цяло се развиват позитивно. В последните години след продължителна пауза се активизира политическото взаимодействие, осъществяват се контакти на най-високото равнище. На дневен ред е визита на министъра на външните работи на Руската Федерация С. В. Лавров в България, която, надявам се, ще се състои веднага след нормализиране на санитарно-епидемичната ситуация в нашите страни.

Доверителен и регулярен диалог между представители на държавната власт е важна предпоставка за планомерното развитие на двустранното сътрудничество. Предстои ни доста работа. Сериозни задачи са поставени в търговско-икономическата сфера. Не е тайна, че сегашните обеми на двустранния стокообмен далеч не отговарят на този богат потенциал, с който разполагат нашите страни. С цел подобряване на тази ситуация трябва да увеличаваме обемите на взаимна търговия, да разширяваме стоковата номенклатура, в това число и за сметка на високотехнологични стоки.

Сред приоритетните сфери е взаимодействие в областта на енергетиката. Реализацията на ключовите енергопроекти напълно отговаря на интересите и на двете страни. Затова е от изключителна важност да продължаваме ефективното и конструктивно сътрудничество в тази сфера, без забавянето на темповете.

Укрепването на двустранните връзки в културно-хуманитарната и образователната области остава доста актуално. В този смисъл виждам добри перспективи за по-нататъшното развитие на взаимодействието между музеите и театрите. Смятам за важно да спомена, че руски музикални, театрални, творчески колективи и изпълнители, които, както знаем, българската публика винаги е посрещала много топло и с обич, редовно идват и ще идват в България. Освен това, успяхме да уредим успешно двустранното сътрудничество по линия на образованието. Ежегодно над 200 български младежи заминават за Русия, за да получат безплатно висшето си  образование. И, разбира, ще продължим тази добра практика и занапред.

- Г-н посланик, как се справя Русия с пандемията? Всеки ден има все още доста новозаразени с Covid-19?

- В абсолютни изчисления – да, по информацията на Федералния оперативен щаб към този момент в Русия са регистрирани над 600 хил. случаи на заразяване. В същото време за мащаба на една страна с население 147 млн. души това е около 0,4%. При това много важно е да отчитаме, че Русия е сред лидерите по броя на ежедневни тествания. Също така един от ключовите индикатори е процентът на смъртността сред болните. При нас той е един от най-ниските по света – 1,4%. Тези данни са потвърдени от Световната здравна организация. Броят на оздравелите вече надхвърля 375 хил. души.

Можем да кажем, че успяхме да предотвратим най-страшния сценарий – неподготвеност на здравната система. Сега имаме над 183 хил. резервни легла. Към началото на епидемията техният брой не надвишаваше 54 хил.

Министерството на здравеопазването на Русия официално обяви, че редица руски препарати вече са клинично изпитани и доказали своята ефективност в борбата с Covid-19. Тези препарати са пуснати в производство и вече са достъпни за руските пациенти. На 16 юни т.г. Министерството на здравеопазването на Русия издаде разрешения за започване на клинични проучвания на две форми на противовирусната ваксина.

Както целият свят, така и ние активно се сражаваме с тази нова напаст и призоваваме нашите български партньори към взаимодействие в тази сфера. Особено отчитайки това, че съпредседателят на Междуправителствената Руско-българска комисия по икономическото и научно-техническото сътрудничество е министърът на здравеопазването М. А. Мурашко.

- Анатолий Анатолиевич, тази година 9 май бе особен – всички, включително и моето семейство, почетохме героите от балконите си със снимки в ръце. „Безсмъртният полк“ премина солидарно от прозорците и балконите на хората по цял свят. Как Вие отбелязахте този знаменателен ден?

- За мен, както и за всеки един гражданин на Русия, Денят на Победата е особен, свещен ден. Всяка година на 9 май цяла Русия почита безпрецедентно мъжество, усилията и героическите жертви на нашите бащи и деди, смело воювали с нацистите на бойното поле. В този ден почитаме паметта на всички, които беззаветно, давайки всички сили и здраве, денонощно са се трудили в тила. Великата Отечествена война 1941-1945 г. е засегнала почти всяко семейство. Победата над най-силния по онова време враг е постигната с неимоверно висока цена – 27 милиони живота на съветски граждани. Ето защо Денят на Победата е особена дата.

Имайки предвид усложнената санитарно-епидемична обстановка, повечето мероприятия на Посолството, посветени на 9 май, бяха проведени онлайн. На страницата ни във Фейсбук беше публикувано видео обръщението ми към сънародниците и видео поздравления от руските ветерани, живеещи в България. В този ден традиционно полагаме венци и цветя пред Паметника на Съветската армия в Княжеската градина, пред Паметника-костница на съветските воини в квартал „Лозенец“ и пред Паметника на съветския воин-освободител „Альоша“ в Пловдив. Тази година, обаче, направихме това в ограничен формат, без привличане на широката общественост и при строго спазване на всички въведени от българските власти противоепидемични мерки.

Бих искал да отбележа, че разчитаме до края на тази година да бъдат проведени голям брой прояви и събития, посветени на 75-годишнината от Победата на съветския народ над нацистка Германия, включително шествието на Безсмъртния полк в София и други градове. Ще положим венци на паметниците на съветските воини в България. Освен това ще участваме и ще съдействаме за подготовката и провеждането на международната конференция „Втората световна война и съвременният свят. Народната дипломация като фактор за развитие на диалога, укрепване и стабилизиране на мира на земята“. Конференцията е дело на нашите приятели от български неправителствени организации и е планирана за септември.

- Въз основа на указа на президента на Русия В. В. Путин на 1 юли 2020 година ще се проведе общоруското гласуване по въпроса за одобряване на промените в конституцията на Руската федерация. Къде на територията на България ще бъдат организирани местата за гласуване?

- На територията на България ще бъдат организирани следните места за гласуване:

  • в посолството на Русия в София на бул. „Драган Цанков“ 28;
  • в генералното консулство на Русия във Варна на ул. „Македония“ 53;
  • в генералното консулство на Русия в град Русе ул. „Ниш“ 1.

Всички пунктове за гласуване ще бъдат отворени за гласоподавателите на 1 юли 2020 г. от 08:00 ч. до 20:00 ч. За получаване на бюлетина за изборите гласоподавателите трябва да носят задължително паспорт, удостоверяващ, че са граждани на Руската федерация.

С цел предотвратяване на разпространението на коронавирусната инфекция, ние призоваваме гражданите да идват на избирателните пунктове с медицински маски и да спазват социалната дистанция, желателно е да си носят и собствена химикалка за попълване на бюлетината.

- И в края на нашето интервю, какво ще пожелаете на българския и на руския народ в тези нелеки времена, в които трябва да се борим не само с Covid-19, но и с безработицата и икономическата криза?

-Бих искал да пожелая, преди всичко, крепко здраве и благополучие. Българското правителство предприе и продължава да предприема навременни и ефективни мерки по борбата с епидемията и спасяването на човешките животи. Безусловно, предстои ни тепърва да се справяме с последиците от пандемията COVID-19 и преди всичко с икономическите последици. Не се съмнявам, че вашите власти имат план и всички необходими инструменти, за да решат този проблем и в най-кратките срокове да върнат България към нормален всекидневен живот.

Ръководството на Русия също прави всичко възможно за преодоляване на последици на пандемията. В тази връзка бих искал да пожелая на руските и българските граждани да не падат духом и да приложат усилията достойно да преборим последиците на новата коронавирусна инфекция. Само с общите усилия ще успеем окончателно да победим тази напаст.

интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5, снимки: Игор Ленкин, ТАСС

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни