Четвъртък, 30 Юни 2022

Понеделник, 06 Юли 2020 15:56

Доц. Атанас Мангъров: Данните за коронавируса у нас се представят манипулативно

Това, което е реалното – нито имаме увеличаване на броя на тежките случаи в интензивните, нито пък сериозно увеличаване на броя на хората, които са в болници, подчертава доц. Мангъров в интервю* пред Debati

 

Доц. д-р. Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф. Ив .Киров” ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” – Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.   

 

- Доц. Мангъров, на какво се дължи увеличение на случаите на коронавирус? Има ли вдигане на болните у нас?  

- От тези данни, които се дават, ние не можем да правим изводи дали има увеличение на болните у нас, защото тези данни се дават некоректно. До преди един - два дни се даваха колко тестове са направени и от тези тестове колко са били направени. Ако ви прави впечатлениеq днес се казва колко положителни са намерени, а не се казва колко теста са направени. Всъщност това, което би трябвало да се направи, за да се дават данните коректно, това, което трябва да се казва, е, че ние вчера тествахме еди-колко си стотин души, от тях еди-колко си се оказаха положителни. Но ние сме тествали хора, които са нови, които досега не сме ги тествали и тези хора, които сме установили, че са положителни, те са също нови положителни, не такива, за които вече е било установявано, че са положителни.

Другото нещо, което би трябвало да се казва, че от тези, които са установени, че са заразени, на еди-колко си от тях им няма нищо и съответно са си вкъщи, еди-колко си имат минимални симптоми и също са си вкъщи, еди-колко си имат сериозни симптоми и са в болници, а еди-колко си имат още повече и са в някой интензивен сектор. Този е начинът, по който би трябвало да коректно да се дава информацията за установяваните случаи.

Защото, ако ви прави впечатление, от март месец, откакто започна цялата история, досега непрекъснато в интензивните сектори има по 20-30 души. Един път стигнахме до трийсет и няколко души. Това са хората, за които е сигурно, че те са истински болни. Само, че тия хора в огромната част от случаите са или възрастни, или имат куп други придружаващи заболявания. Но иначе броят на хората, които са в интензивните отделения остава един и същ-около 20-30 души. Броят на хората, които са в болници също се движи през цялото това време някъде между 300 и 400 души, като изобщо не се казва колко от тях са в болница, защото са истински болни и колко от тях са в болница просто, защото ги е страх. Защото в момента, в който се каже, че някой е с коронавирус, всеки изпада в ужас и чака едва ли не да умре, което не е така.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Това, което е реалното – нито имаме увеличаване на броя на тежките случаи в интензивните, нито пък сериозно увеличаване на броя на хората, които са в болници. Трябва да ви кажа, че сега, когато се вдигнаха цените на клиничната пътека, която е за Ковид, със сигурност броят на хората, които ще бъдат приемани в болници ще се увеличи. Защото това са хора, които ще носят доходи на болницата, особено ако не са тежко болни, ако нямат сериозни симптоми. Колкото повече, толкова повече.

- Непрекъснато се съобщава една фрапираща цифра на ден, 180 човека, 160 човека. На какво се дължи тя, на методиката ли?  

- Едното е, че се правят повече тестове, второто нещо е, че се правят тестове на места, където могат да се очакват повече заразени хора. Т.е., ако някъде има огнище, както тези ученици, ако ги изследвате всичките, които няколко дни са се прегръщали, целували, танцували, много естествено е да бъдат всичките заразени, което не е необичайно нали. Но това, което е важното, че броят на истински болните и хората, които са в болници, (второто скоро няма да бъде достоверно, защото поради това, които ви казах, че болниците ще се опитват да вкарват колкото се може повече болни в тях, защото им се плаща добре), това е критерият, по който може да се съди, че нещата не вървят на зле.

- Премиерът каза, че поне до септември няма да има ново блокиране на държавата, а пък има сигнали сякаш, че есента отново ще има затваряне, карантина. Има ли предпоставки, има ли обективни причини, поради които това да се направи?  

- Ами за момента това решение на премиера е много правилно. И всъщност това, което се случва в момента, е естественият ход на една епидемия т.е. тя си тлее. Нямаме повече много тежко болни, общо взето, каквото е било положението през април и май, същото е през юни и юли. Защото процентът на установените заразени на сто теста се движеше някъде между 3 и 5, общо взето за април и, ако не се лъжа, някъде три цяло и нещо, за май- 3,5 за юни - 3,6-3,7, т.е. нямаме някакво драстично увеличаване на процента на новооткритите заразени.

Евентуално можем да се разтревожим, ако на 100 направени теста се откриват 60-70 заразени. Тогава би било друго, но случаят не е такъв. Безсмислено е хора, на които нищо им няма, да се тестват и на основата на тези тестове да се затварят. Просто ние, ако продължим да действаме по този начин през октомври, ноември, когато станат студените месеци и дойдат характерните за тези месеци респираторни заболявания, ще се задръстим и системата просто няма да може да функционира. От тази гледна точка това решение да не са затваря страната е абсолютно правилно.

- На този етап…

- На този етап, защото тия цифри, които се съобщават, това са абсолютни стойности, които няма никаква информативна стойност. Това, което преди няколко дни казах, ако направите например 100 теста и от тях откриете 20 заразени и на другия ден направите 1000 теста и от тях откриете 40 заразени кога ще бъде по-тежка епидемичната обстановка? Втория ден на 100 теста вие ще откривате вече 4 души, докато при първия ден вие на 100 теста ще откриете 20 души т.е., въпреки че през втория ден вие като абсолютна стойност сте открили повече хора, повече заразени, всъщност през този ден епидемичната обстановка  е по-добра, отколкото през този ден, в който вие от 100 теста сте открили 20 болни. Това нещо трябва да се изясни, защото всичко друга е едно такова некоректно, манипулативно представяне на данни, което само плаши хората, от което няма никакъв смисъл.

източник: Debati.bg

* интервюто е публикувано няколко часа преди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и НОЩ да обявят удължаване на извънредната епидемична обстановка с две седмици, тоест до края на юли

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 06 Юли 2020 15:56
  Балтов поиска приемането на закон за носене на маски!

  Проф. Балтов заяви, че иска задължително носене на маски на всички закрити места

 • Понеделник, 06 Юли 2020 15:56
  83 нови случая на коронавирус у нас

  83 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 1 191 PCR-теста, което е близо 7% позитивни тестове за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

 • Понеделник, 06 Юли 2020 15:56
  Тестват ефективността на БЦЖ ваксината срещу COVID-19

  Масово използваната ваксина БЦЖ срещу туберкулоза ще бъде тествана върху служители на първа линия във Великобритания като част от глобален процес за установяване на ефикасността й срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни