Сряда, 06 Юли 2022

Четвъртък, 09 Юли 2020 19:48

Красимир Райдовски за трусовете в президентството: Зад Радев стоят всички импотентни политици - няма шанс за втори мандат! Убеден съм, че прокуратурата има доказателства срещу Милушев

Политическите трусове в страната придобиват грандиозни размери. Двама служители на президента бяха задържани в безпрецедентна акция на прокуратурата. Съветникът по сигурност и отбрана Илия Милушев е задържан заради документи, които според прокуратурата, са "нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване” и съдържат информация, представляваща държавна тайна". Милушев обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на администрация на президента. Събитията коментира пред "Пик" бившият контраразузнавач Красимир Райдовски.

 

- Безпрецедентна акция беше проведена днес в президентството. Двама съветници на държавния глава са задържани. Как Ви изглежда всичко това, г-н Райдовски?

- Да, акцията е безпрецедентна. Но защо не. Тези хора не свещените крави в Индия. Ако са извършили противозаконно деяние, трябва да отговарят. 30 години всеки правеше каквото си иска. Крайно време е това да спре. Мина времето на свещените крави. В момента всички политически джуджета са от едната страна, а от другата Борисов е сам. Зад него е ГЕРБ.

Ето, последният случай. Всички знаят, че Доган, откакто е в парламента и след това, се охранява от НСО. Сега ли се сетиха? Каква беше тази акция на Христо Иванов? Друг е въпросът, че охранителите можеха да действат по-интелигентно. Но това е въпрос на нервна система и на възпитание.

- Тази война между Борисов и Радев докъде ще стигне?

- Във войната между двамата зад Радев застанаха всички импотентни политици. На Радев му остават няколко месеца. Той няма шанс за втори мандат, защото партията, която го издигна, не съществува. По-точно съществува, но само виртуално заради вътрешните боричкания, които са резултат от политиката на Корнелия Нинова.

- Задържаните служители са на подчинение на Румен Радев. Каква е неговата отговорност?

- Той не носи отговорност за дейността на служителите си. Не е детска учителка, която да бърше носовете на малките деца. Тези служители са възрастни хора и всеки от тях си носи отговорност за действията и бездействията си. Няма колективна отговорност, тя е само индивидуална.

- Илия Милушев, бидейки съветник по сигурност и отбрана, има ли право да получава секретни документи на разузнаването?

- Има право, след като притежава допуск до класифицирана информация. Всеки документ се изпраща по определен ред, регламентиран от закона. Въпросът е дали въпросните документи са законно получени. Аз съм убеден, че за да предприемат такива сериозни действия, прокуратурата има доказателства, че документите не са получени по съответния ред.

- В крайна сметка за опасен шпионаж ли става дума?

- Никой не може да каже дали е шпионаж. И засега за това се говори под сурдинка, неофициално. Това, че са намерени документи с гриф "Строго секретно", не означава шпионаж. Но, ако се работи с окраска шпионаж, значи действа ДАНС. Само тя се занима контраразузнаване, никой друг. Важното е как ще издържи, пак казвам, всичко в съда. Съдът се влияе повече от политическите боричкания, отколкото прокуратурата.

Интервю на Албена Борисова, "Пик"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни