Събота, 16 Октомври 2021

Понеделник, 31 Август 2020 14:00

Проф. Даниел Вълчев: Дебатът не е за нова Конституция, а да довърши ли ГЕРБ мандата си

Такъв дебат изобщо не е бил откриван, а и не трябва да бъде откриван, защото измества основния въпрос, казва деканът на Юридическия факултет на Софийския в интервю на Петър Волгин

 

 

"В момента няма дебат за нова Конституция, а има един-единствен дебат за това дали правителството и Бойко Борисов ще разберат, че легитимността им е твърде ниска и ще подадат оставка, или ще намерят първи, втори, трети, пети вариант, за да си довършат мандата". Този коментар направи пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция.

По думите му въпросът е чисто политически и в него няма нищо правно:

"Такъв дебат изобщо не е бил откриван, а и не трябва да бъде откриван, защото измества основния въпрос. Всеки, който макар и за кратко е отворил този проект за Конституция, си дава сметка, че това е нещо нескопосано".

Според проф. Вълчев писането на Конституция не е свещен акт:

"Конституциите идват, за да запечатат, да придадат институционална и правна форма на един политически процес, който вече е консумиран. Това не е чертеж, по който ще се развива обществото, а е снимка на вече промененото общество. Аз не мисля, че в България нещо кой знае колко се е променило, за да имаме нужда от нова Конституция".

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В предаването "12+4" проф. Вълчев изрази песимизъм, че пред премиера Борисов има много варианти за излизане от ситуацията.

"В това, че ГЕРБ внесоха нов проект за Конституция има и нещо хубаво, то е, че ние разбрахме, че г-н Борисов знае, че в България има Конституция, защото той нито ходи на Парламентарен контрол, нито участва във вотовете на недоверие. Нито има каквато и да е отчетност, която е характерна за този тип конституционни модели, какъвто отдавна е нашият".

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Даниел Вълчев в предаването "12+4" на БНР можете да чуете от звуковия файл ТУК.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни