Събота, 25 Юни 2022

Сряда, 30 Септември 2020 12:25

Посланикът на Армения в България Армен Едигарян пред BIG5: Войната бе предварително планирана, Турция подкрепя Азербайджан, защото прокарва политиката си на “неоосманизъм”

Интервю на Оля Ал-Ахмед с посланика на Армения Н.Пр. г-н Армен Едигарян за информационна агенция BIG5

Н.Пр. Армен Едигарян е извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България от септември 2020 година

- Ваше Превъзходителство, през последните дни ситуацията на арменско-азербайджанската граница се влоши значително и се превърна от конфликт във война. Каква е причината за това рязко обостряне на напрежението между двете държави:

- Тази агресия на Азербайджан беше планирана предварително. Речта на президента на Азербайджан на 23 септември в Общото събрание на ООН, която съдържаше омразна реторика и конкретни геноцидни намерения към арменския народ, се превърна в своеобразна „дипломатическа зелена светлина“ за въпросната агресия.

Азербайджан никога не е криел стратегическата си цел - да реши проблема с Нагорни Карабах чрез използване на сила, като постоянно поддържа напрежение на контактната линия и по арменско-азербайджанската държавна граница. Президентът на Азербайджан многократно публично осъжда усилията на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, насочени към мирно уреждане на конфликта в Карабах, като по този начин избира пътя на войната.