Понеделник, 29 Май 2023

Сряда, 07 Октомври 2020 19:11

Проф. Пламен Киров: Комисията за нова конституция е насилие над разума!

- Председателят на временната комисия за нова конституция, депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, призова днес експерти от всички научни звена да се включат в експертния съвет към комисията. Обърна се със зов дори и към партиите, които отказаха да влязат в комисията – БСП и ДПС. Вие сте бивш конституционен съдия, проф. Киров, имате ли покана да участвате в дискусията?


- Не, мен не ме канят, аз съм враг на народа.

- Шегувате се!
- Говоря сериозно! Още в самото начало аз публично заявих, че с този процес по писане на нова конституция ГЕРБ вършат безобразия и глупости и затова никой не ме е канил като експерт. Защо да ме питат като знаят моето мнение, все пак има рационален елемент в поведението им - врагове не каним! Още повече, че това е проект за Конституция на Марешки, без неговите гласове нямаше изобщо да бъде внесен.

- Тогава кой ще отиде в тази комисия?
- Най-вероятно Георги Близнашки. (Б.А. Проф. Близнашки заяви пред Епицентър.бг, че също не е канен от Комисията. И няма да отиде, дори и да решат да го поканят.)

- А ако ви поканят, ще отидете ли?
- Тази комисия е сбъркана още със създаването си. Пред мен е решението, с което мнозинството в парламента я гласува – пише, че тази комисия е за разглеждане на проект за конституция на Република България.  Във втора точка на решението обаче се казва – комисията обсъжда и анализира проекта за Конституция на Република България и предлага конкретни предложения за промени в него. Това е недопустимо! Тази част от решението противоречи на Конституцията, защото проектът, както е внесен в Народното събрание, се разглежда без да може да се пипа. Това е конституционното изискване.

Това означава, че предложения не могат да се правят, за да се вкарат в този първоначален проект, който вече е подписан от 127 депутати и е внесен в деловодството. Оттук нататък парламентът може само да реши свиква ли се Велико народно събрание или не. Подчертавам - този парламент не може да обсъжда и да вкарва изменения във вече внесения текст на проект за нова Конституция така, както го е подписал Марешки.

- Сигурен ли сте, проф. Киров?
- Това е като да питате един сърдечен хирург от коя страна на тялото се намира сърцето! Още нещо - в решението пише, че комисията се състои от 18 членове, а избират 10, защото двете системни партии БСП и ДПС отказа да излъчат представители в комисията. Така че и по тази точка комисията е в противоречие с решението на НС за създаването ѝ.

- Тогава тази комисия е в нарушение на Основния закон. Какво ще прави?
- В частта, в която се казва, че ще предлага конкретни предложения за промени в проекта за Конституция – да, тези думички от решението противоречат на Конституцията. В състава на комисията има 5-ма юристи - колкото са могли са могли да съберат, от които нито един не е поне доктор по право. Не казвам, че са слаби юристи, но няма нито един, който да се занимава с правна теория. След останалите петима има двама инженери, един политолог - Тома Биков, един мениджър - Елена Пешева, каквото и да означава мениджър и Борис Ячев, който е икономист. Това, което днес ми казвате, че Десислава Атанасова зове за експерти, означава, че те просто са изпаднали в отчаяние, защото не могат да привлекат нито един свестен, състоятелен конституционалист да бъде експерт на тази комисия. При това цялата тази комисия, както е замислена, не е насилие над правото, а над разума! Но, както се казва, не бива да им се сърдим, толкова могат.

- Какво е мнението на ваши колеги?
- Петър Славов заяви, че този проект за конституция не може да бъде променян.

 

- А какво може да направи тази комисия?

- Тази комисия може да направи среща с гилдиите, с НПО-та, да симулира дейност с политолози и социолози, може да чуят мнения на съдии и прокурори, ако поканят хора, които разбират от теория на правото, от конституционно право, това ще е добре и накрая да обобщят мненията в един доклад. Този доклад да се изнесе пред Народното събрание преди гласуването на решението дали ще се свиква или не Велико Народно събрание. Това е смисълът на една такава комисия. Но не корекции във внесения вече проект за конституция. Тези депутати бъркат обикновения законодателен процес, когато, щом се приеме един законопроект на първо четене, между първо и второ четене може да правят изменения по предложения на народните представители. В този случай с конституцията на Марешки това е невъзможно! Те тотално са се объркали.

 

- Значи комисията ще прелива от пусто в празно!
- Ами, да - общо взето това ще прави комисията за конституцията на Марешки.

 

Автор: Валерия Велева, източник: Епицентър

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни