Понеделник, 29 Май 2023

Четвъртък, 08 Октомври 2020 13:22

Петър-Емил Митев: Опасната делегитимация на институциите вещае хаотизация с неясен изход

Според политолога вероятно управляващите ще останат на власт до март

 

„Подкрепата на ЕНП спрямо ГЕРБ е инвестиция в партията на Бойко Борисов. Изказването на председателя на ЕНП Манфред Вебер в подкрепа на ГЕРБ има много по-голяма тежест от отправените критики. Не само това правителство е виновно за проблемите в нашия вътрешен живот“. Това каза пред БНР политологът проф. Петър-Емил Митев.

Той подчерта, че ако Европейският парламент e можел да сменя правителства, то отдавна е щял да смени правителствата на Полша или на Унгария: „Ако някой се отклонява от европейската линия, това не е България… Резолюцията не може да предизвика преки политически заключения“.

В предаването „12+3“ по "Хоризонт" на БНР проф. Митев допълни: „Няма единство на общественото мнение по отношение на протестите, макар че преобладава положителното. Сегашната политическа криза се отразява не само върху рейтинга на премиера, но и върху този на президента. Имаме опасна делегитимация на институциите. Това вещае опасен път на хаотизация с неясен изход“.

По думите на политолога вероятно управляващите ще останат на власт до март.

„Протестите започнаха като щурм, през август се спихнаха и се появиха политологически прогнози, че през септември ще се възстанови в същия мащаб от началото, което не стана. Водачите на протеста направиха редица, за да укрепят протеста – спряха блокадите, направиха пулсация чрез т.нар. „велики народни събрания“, потърсиха нови форми. Има нещо дълбоко смущаващо – на централен площад в София две млади дами правят вуду магия за смъртта на министър-председателя. Това не подобава на цивилизована държава. Започна и очевидна партизация на протеста“.

Според проф. Митев парадоксално е, че най-много от протеста печели този, който не участва в него - Слави Трифонов.

„Вероятно на тези избори ще се получи един шарен парламент с изключителна трудност да се намерят мостове, които да осигурят политическа стабилност на страната. В този смисъл на хоризонта не се вижда добрата новина“.

Интервюто с проф. Петър-Емил Митев за БНР можете да чуете в звуковия файл - тук -.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни