Понеделник, 29 Май 2023

Петък, 09 Октомври 2020 17:57

Н.Пр. Алехандро Поланко пред BIG5: Вие – българите, сте ни все по-близки

Гледам с оптимизъм на бъдещето, страните ни имат предстояща работа за подобряване на ситуацията, идентифицираме икономически сектори на развитие в отношенията ни каквито са инфраструктурата, енергетиката, водите и околната среда, казва посланикът на Испания в София в интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5

 

Алехандро Поланко е роден на 28.11.1959 г. в Мадрид. Постъпва на дипломатическа служба през 1987 г. в дирекция „Международни финансови институции“. Бил е директор „Икономически отношения за източна Европа“ и директор на „Международни финансови институции за сътрудничество и развитие“. В дългия си професионален път в Министерство на външните работи е заемал длъжностите зам.-директор човешки ресурси, генерален секретар на фондация „Съвет Испания – САЩ“ и ген. директор „Дипломатическа служба“. След мандата си в Мавритания е назначен като генерален директор в „Риболовни ресурси и аквакултури“ в Министерство на околната среда, селските и морски райони. Заемал е дипломатически постове в Австрия, Словения и Мароко и е бил посланик на Испания в Мавритания, Мали и Алжир.

Няма налично описание.

- Ваше превъзходителство, на  12 октомври е Националният ден на Кралство Испания. Как тази година, в условията на световна пандемия, ще отбележите този ден?

- Преди всичко благодаря за предоставената ми възможност за участие в това интервю. Тази година поради пандемията няма да честваме националния ден с традиционния прием. Министерството на външните работи на Испания реши да ознаменува тази важна дата чрез видео послание, което всеки един от посланиците в чужбина е записал и което ще бъде качено в уеб страницата на посолството и социалните мрежи на самия 12-ти октомври. По този начин ще се ознаменува денят, съблюдавайки здравните мерки. В Испания също се отмениха редица мероприятия, като например традиционният военен парад на въоръжените сили. Тези мерки, както Ви е известно, се прилагат в повечето държави в момента.

- Г-н посланик, ще започнем нашето интервю с тема, която все още е приоритетна. Възстановява ли се Испания от кризата с коронавируса?

- Кризата Covid-19 се превърна в световна пандемия, не признава граници и се отрази на всички държави. Освен първостепенно здравно измерение, кризата е и икономическа, като илюстрира повече от всякога нуждата от европейска солидарност и сътрудничество за справяне с глобален проблем, който изисква глобален и координиран отговор от всички европейски партньори. Испания е една от страните, които понесоха най-тежкия удар на пандемията. Благодарение на усилието и целеустремеността на здравните ни работници и солидарността на испанското население, успяхме да прекъснем броя заразени още по време на първата вълна̀. Понастоящем, подобно на повечето европейски държави, сме жертва на повторен пик на заразените. Въпреки всичко, в момента сме по-подготвени за посрещане на тази здравна криза. През 2019 г. здравната ни система бе определена като най-добра в света. Средната продължителност на живота в Испания е на второ място в световен мащаб. Испания е сред държавите, извършващи най-много PCR-тестове и според университета „Джон Хопкинс“ сме сред петте страни с най-голям брой възстановили се в света и с един от най-ниските показатели на смъртност. Освен това, към днешна дата испански учени работят по един от най-напредналите проекти за ваксина.

Няма налично описание.

- Сравнявайки с Вашата страна, как според Вас се справя България с кризата?

- България е една от най-леко засегнатите от пандемията в Европа. Бе сред първите, които въведоха противоепидемични мерки, и към момента цифрата на заразени е в стабилни граници. Подобно на повечето европейски държави, обявили извънредна ситуация, сега заменена с епидемиологична обстановка, удължена до 30 ноември, България също така разхлаби някои от ограничителните мерките в зависимост от развитието на пандемията. Към днешна дата успяхте да удържите натиска върху здравната система и в този смисъл все по-големият брой PCR-тестове през последните месеци помага за задържане разпространението на болестта в страната.

- Известно е, че доста български граждани притежават имоти в страната Ви, други пък работят там. Могат ли тези наши сънародници да  пътуват свободно в създалата се епидемична обстановка има ли ограничения?

- Испания, подобно на България, е сред малкото европейски държави, които не въведоха ограничения за влизане на гражданите от ЕС (PCR-тест или карантина). В този смисъл всички български граждани могат да пътуват свободно до Испания, като единственото изискване е да попълнят формуляр, който се предава на испанските власти при влизането в страната. Нужно е постигане на балансиран подход между постепенното отваряне на границите, от една страна, и опазване здравната сигурност на населението, от друга, като междувременно се поддържа икономическата активност и здравните изисквания с оглед контролиране разпространението на пандемията.

Няма налично описание.

- Като стана въпрос за ограниченията, какво се случи с туризма тази година в страната Ви? Испания е предпочитана дестинация за туристите от цял свят, не само от българите? Пострада ли туристическият сектор?

- Туристическият сектор е стратегически за българската и за испанската икономики, надвишавайки 12% от БВП и с подобен процент обща заетост. Испания достигна почти 84 милиона туристи през 2019 г., поддържайки второто място по посещаемост в света. Тази цифра дава добра идея за огромния удар от ограниченията в международните пътувания през годината в следствие на Covid-19. Затова пък националният туризъм, който също е изключително важен за нас (197,5 пътувания през 2019 г.), компенсира отчасти спада в търсенето от туристите от важните за Испания пазари, които не можаха да пътуват поради пандемията. Ясно е, че в ситуация на едва излезли от изолацията пазари ние, както и другите пазари, преминаваме през нетипичен летен сезон. Туристическите атракции се наложи да ограничат офертите си и да извършат огромно усилие, за да се адаптират.

Няма налично описание.

Актуалната ситуация вече позволява по-селективни мерки, адаптирани към здравната ситуация на всеки регион или остров, вместо да се действа държава по държава. С цел възстановяване на международното търсене, Испания работи в посока приемане в глобален мащаб на мерки, свързани с гарантиране сигурността на пътуванията и дестинациите. Международното сътрудничество - и в частност публичното такова - са от първостепенно значение за възстановяването на този изключително важен сектор за нашата и за световната икономика. В тази връзка министърът на индустрията, търговията и туризма Мария Рейес Марото лансира идеята за международна конференция на върха на канарския остров Ла Палма, на която да се съберат най-големите туристически асоциации в световен мащаб, представени от отговорните за туризма държавници и под егидата на Световната организация по туризъм.

- Как стои въпросът с безработицата, породена от ковид-кризата и какви мерки предприема правителството на Испания по този проблем?

- Както вече споменах, сблъскваме се с огромно и безпрецедентно предизвикателство, изискващо единен, единствен, радикален и амбициозен отговор с цел опазване на икономиката и социума и за да опазим гражданите ни. ЕС направи важни крачки през изминалите месеци . Новият възстановителен фонд, от който сто милиарда евро са предназначени за борба с безработицата чрез програмата SURE, е жизнено важен. От своя страна, Испания мобилизира двеста милиарда евро, което възлиза на 20% от БВП (117 милиарда евро от публичния сектор и остатъка от частния), най-голямата икономическа мобилизация в историята. От тази сума сто милиарда ще бъдат предназначени за подкрепа на ликвидността и опазване фирмената заетост, и седемнадесет милиарда за директна помощ към най-уязвимите сектори.

- Вие сте повече от година вече в България. Като висш дипломат как работихте по време на самоизолацията? Освен с работа, с какво друго запълвахте времето си?

- Истината е, че 2020 г. се оказа специална за всички поради различни причини и ни принуди да адаптираме живота и работата си към методи на работа, които само преди няколко месеца не можехме и да си представим. Социалният живот, който е важен за дипломатическата работа, приемите, националните празници са намалели драстично, но контактите и офисната работа са интензивни. Телефонът, видео конференциите и контактите в редуциран формат и на открито се развиха добре. В посолството се установиха три смени на работа с различни екипи с цел минимализиране физическия контакт и за да се подсигури смяната в случаи на заболяване. Този начин сработи добре, а други работят дистанционно. Адаптирах живота си по доста ефективен начин.

- Между Испания и България съществуват традиционно добри дългогодишни отношения в различните сфери. Как виждате бъдещето на отношенията между двете ни страни предвид световната политическа нестабилност?

- Отношенията ни са солидни и отговарят на взаимния интерес и на крайната цел. Сътрудничеството върви гладко и се справя с трусовете, които могат да се усетят във всички европейски държави. Пандемията ни принуди всички да работим заедно и солидарно, което между Испания и България се случва и на най-високи нива. Гледам с оптимизъм на бъдещето, страните ни имат предстояща работа за подобряване на ситуацията, идентифицираме икономически сектори на развитие в отношенията ни каквито са инфраструктурата, енергетиката, водите и околната среда.

- Тази година отбелязваме 110-годишнина от установяването на дипломатическите ни отношения с Испания. Предвижда ли се нов тласък и активизация на връзките ни в областта на политиката, икономиката и култура?

- Честването на 110-годишнина от установяване на дипломатическите отношения ни зае последните месеци и ще бъде така до май месец 2021 г. Много обществени прояви се наложи да бъдат отложени, а други бяха адаптирани успешно или реализиране виртуално. Бих искал да подчертая съвместните изявления на министрите на външните работи Аранча Санчес Лая и Екатерина Захариева на 8 май т. г., четенето на „Дон Кихот“ в Деня на Сервантес от български личности, изложбите на Карлес Сантос, концертът „Испания“ на Софийската филхармония на 13 октомври, издаването на пътеводителя „По следите на посланик Паленсия“, което ще бъде издадено скоро, фотографската изложба със снимки от БТА, „Срещи Испания и България“ в градината „Кристал“ в София, изложбата през ноември на Държавна агенция „Архиви“, която илюстрира връзките ни и други. Всички те имат за цел да достигнат до българската публика в сътрудничество с българските институции, на които бих искал да благодаря: МВнР, Столичната община, БТА и специално на Държавна агенция „Архиви“. Предвиждам през следващите месеци реактивиране на отношенията ни и тази годишнина ще ни помогне. След като преодолеем пандемията – надявам се догодина – контактите и пътуванията ще са по-лесни и ще можем да подновим отложените програми в трите сектора, които споменавате.

Няма налично описание.

- В какви посоки трябва да се работи за изграждане на още по-активни отношения?

- Икономическият сектор е основен с оглед на търговията и на инвестициите. Идентифицирали сме области на взаимен интерес в железопътния транспорт, в който Испания е световен референт. Втори сме в света с най-дългата високо скоростна мрежа след Китай и първи в Европа. Също и в зелената енергия сме важен производител с вятърна, слънчева и топлинна, като тук имаме значими инсталации. В управлението на водите и комуникациите сме на челно място и в тези сектори биха могли да се намерят взаимни интереси, без да забравяме туризма, в който и двете страни сме експерти. Увеличаване на взаимната свързаност и опознаване е много важно и поради тази причина е изключително ценно образователно сътрудничество през последните години. Двуезичните отдели за изучаване на испански и български в Институт „Сервантес“ заслужават признание и подкрепа. Това е целта, която сме си поставили за вас - българите, които сте ни все по-близки.

Няма налично описание.

интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни