Неделя, 28 Май 2023

Вторник, 11 Октомври 2016 10:43

Пламен Орешарски: "Форбс" даде отговор за състоянието на държавата ни

След приноса на Борисов в историческия провал на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН той вече може да се кандидатира за всичко, което си пожелае, заяви бившият премиер

Пламен Орешарски е една от най-обсъжданите фигури в президентската надпревара, кулминацията на която ще настъпи с вота на 6 ноември. Орешарски е сочен за един от водещите финансови експерти в българската политика. От 1992 до 1993 г. преподава в УНСС като заместник-ръководител на катедра „Финанси“. От 2001 до 2005 г. е заместник-ректор, преподава „Финансово управление“, „Инвестиции“, „Инвестиционен анализ“. В периода 1993—1997 г. оглавява Управление „Държавно съкровище и дълг“ към Министерството на финансите.

Бивш финансов министър от Тройната коалиция и бивш министър-председател на България в периода 2013-2014 г. Nbox го потърси, за да разкрие намеренията му за президентската надпревара и мнението му по най-острите политически теми от последните седмици.

- Господин Орешарски, какво ви накара да участвате в кандидат президентската надпревара?

- Увереността ми, че мога да работя и допринеса за интересите на страната и народа си на фона на предизвикателствата, пред които сме изправени. В следващите години ни предстои да преминем през много изпитания. Не виждам как сегашните управляващи могат да се справят. И най-важното, не откривам желание да се работи за интегритет на нацията – ключово условие за нашето оценяване.

- Има ли политическа сила която седи зад вас?

- Не разбирам въпроса ви... посочете една причина да не ви я кажа, ако има такава политическа сила. Не, няма ... разчитам на гражданска подкрепа, не бих отказал и патрийна, но в качеството ми на независим кандидат, а не обратното...

- Каква е позицията Ви по въпроса за президентските правомощия, трябва ли да се увеличат те?

- Президентските правомоция и сега са напълно достатъчни на база на ролята на тази институция. Президентът трябва да задава тона на политическите дебати, да дефинира националните цели и политики, дa бъде коректив на нерационални решения. И най-важното, да търси това, което ни обединява като общество, а не това, което ни разделя. Интегритетът е най-дефицитната характеристика на нацията ни от десетилетия насам. А това сериозно пречи на просперитета. Всички тези задачи президента може да изпълнява без да са необходими нови правомоция.

- Има ли България нужда от президентска република?

- Виждам рискове от евентуални силни правомощия на президентската институция. Те могат да улеснят формиране на авторитарни режими. Настоящото управление е една добра илюстрация как авторитаризъм може да се появи дори в парламентарна демокрация. При президентска република това е още по-лесно.

- Кой е основния Ви опонент на тези избори?

- Най-важното за мен ще бъде дали нарастващ брои граждани ще са готови да подкрепят наистина независими кандидати, а не такива, които се подкрепят от една партия, а са издигнати незнайно от кого.

- С какви пари се финансира кампанията ви?

- С дарения на симпатизанти и с техен доброволчески труд. Не разполагаме с бюджетни субсидии и в това отношение сме неравнопоставени с кандидатите на големите партии.

- Във фейсбук се появиха шаржове на които се виждате вие и г-н Пеевски? Намекът е, че Вие го предложихте за шеф на ДАНС, а сега той вас за президент. Как бихте ги коментирали?

- Намирам тезата за несъстоятелна, защото ако г-н Пеевски трябва да връща жестове, те са за г-н Станишев и г-н Местан.

- Какво мислите за одисеята с Ирина Бокова и Кристалина Георгиева в кандидатстването им за генерален секретар на ООН?

- Мисля, че по-уникален гаф български премиер и българската външна политика не е правила със сигурност в последните 26 години. Въпреки, че на мен не ми е известен подобен в цялата ни история. Представяте ли си колко е срамно да сте български дипломат зад граница тези дни...?!

Кой е отговорен? "Форбс" вече отговори в смисъл, че ако бяхме нормална страна премиерът отдавна да е подал оставка. Лошото е, че не сме... Ето още един мотив да се кандидатирам – да работя за нормализация на страната ни.

Остава ни да поздравим г-н Антонио Гутереш – един приятел на България, когото лично познавам. Убеден съм, че той може по-добре да защитава и българските интереси от настоящото наше правителство.

- Трябваше ли Борисов да се кандидатира за президент?

- Попитайте него. След приноса му в историческия провал на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН той вече може да се кандидатира за всичко, което си пожелае.

- Каква ще бъде политиката Ви спрямо партиите в страната ако спечелите поста?

- Ще ги призова заедно да работим за интегритета на народа ни и за възстановяване на разклатената репутация на държавата ни навън, както и за стабилизиране на държавността вътре.

- Какво липсваше на Плевнелиев и каква е вашата оценка за него като президент?

- Трябва по-бързо да забравим този период и да гледаме напред.

Автор: Васил Петев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 11 Октомври 2016 10:43
  Борисов: Което куче ме е захапало, все е побесняло

  В отлична форма съм, за да ми е нужна подкрепа. С радост чувам, че Добрев, след като иска да стане лидер на партия, иска да стане и министър-председател. А не да се скриеш като Орешарски“

 • Вторник, 11 Октомври 2016 10:43
  Мая Манолова: Не се гордея с поведението си по време на протестите срещу Орешарски

  За мен е важна и ценна подкрепата на партиите от ляво, и на партиите от дясно. Важна ми е подкрепата и от неправителствени организации, и на всеки столичанин, независимо от неговите партийни пристрастия. Каузата ми е София и смяна на модела на управление на столицата.

 • Вторник, 11 Октомври 2016 10:43
  Какво му беше на Орешарски? Нещата се познават в сравнение

  Та – какво му беше на Орешарски?

  Отвличаше хора за по 48 часа?

  Профилактираше хора по РПУ-та?

  Превземаше чужди бизнеси?

  Пращаше наказателни отряди да арестуват и блокират имуществото на непослушни?

  Имаше си извънреден съд и прокуратура тип ЧК?

  Изтръгваше центъра на София, за да го преоформи като център на село от градски тип?

  Подкокоросваше обществото да мрази най-слабите?

  Възстановяваше АЕЦ-Белене?

  Пазеше МОЧА по 24 часа на ден?

  Ходеше да се извинява на Путин, че сме в ЕС?

  Тормозеше възрастни жени по границата?

  Даваше бегълци от Ердоган обратно на Ердоган?

  Гонеше външните инвеститори?

  Караше КРИБ да му организират контрапротестите?

  Опитваше се да одере Пирин и Витоша?

  Ровеше се из учебните програми да дебне за "джендъри"?

  Закриваше Фонда за лечение на деца?

  Подаряваше изгодно ТЕЦ-ове на съюзника си Доган?

  Даваше стотици милиони на съпартиеца си Гергов? 

  Е, верно, наричаше ни соросоиди; а гербаджиите как ни наричат?

  И скромно влизаше и излизаше през задните входове, вместо да се пъне като пуяк да реже лентички.

  Нещата се познават в сравнение.

  Евгений Дайнов, фейсбук

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни