Вторник, 30 Май 2023

Понеделник, 19 Септември 2016 14:05

Непоказвани експонати в НИМ в диалог с картините на Вълчан Петров

Утре се открива изложбата „Мостове на светлината” - експериментална и първа като замисъл и реализация в България

Културни ценности на Националния исторически музей влизат в диалог с творби на известния пловдивски художник Вълчан Петров в изложбата „Мостове на светлината”, която се открива на 20 септември, в 12,00 часа в залата за временни изложби, на третия етаж на НИМ, съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Експозицията е експериментална и първа като замисъл и реализация в България.

Осъществена е по програма за частично финансиране на музейното дело и изобразителните изкуства към Министерството на културата.

Експозицията представя за първи път културни ценности  от фонда на НИМ (тракийски и римски бронзови, сребърни и златни съдове и апликации, рисувани вази, икони, църковна утвар) в диалог със съвременни картини, дело на известния пловдивски художник Вълчан Петров.

Чрез емблематични и добре познати на публиката предмети (от Рогозенското и Панагюрското съкровище, от некропола на Аполония Понтика и др.), подбрани и представени в различен контекст, паралелно с икони и църковна утвар, са визуализирани ключови моменти в обредността на Югоизточна  Европа.

В изложбата участват и непоказвани досега паметници - за първи път ще се експонират сребърни апликации с изображение на синкретична източна богиня, оловни пластини, посветени на Дунавските конници, мраморни оброчни плочи на Тракийския конник, бронзова патера, наколенник с фигура на бога на войната Арес, стенописен фрагмент от сцената „Успение Богородично“ от храм "Св. Вмч. Георги" – с. Трудовец, Ботевградско, каменна пластика с изображение на седемглава ламя с корони от с. Белополяне, Ивайловградско, икони и църковна утвар от фонда на Националния исторически музей.

Избраните над 50 картини на художника Вълчан Петров са с ясно визуализиран символен език. В тях са кодирани теми за християнството и тракийската култура, помирението на религиите, произхода и бъдещето на човечеството.

По време на изложбата са предвидени образователни и игрови модели.

Изложбата „Мостове на светлината“ ще продължи до 31 декември 2016 г., като от 6 декември всеки може да закупи картини на Вълчан Петров.

Мъжкият вокален ансамбъл VoxOrphikus ще открие изложбата с  църковнославянска музика. Събитието се прави с любезното съдействие на RedDevilCatering.

Проектът е осъществен от Вълчан Петров и екипа на НИМ – д-р Елка Пенкова, д-р Любава Георгиева, д-р Лора Ненковска, д-р Цвета Евлогиева-Кацарова и художника Елена Бояджиева.

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и един в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Националната галерия-София, Градската галерия - София и Градската галерия - Пловдив. Шестнадесет български галерии притежават също негови творби.

Творби на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колекции в: Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония и Швейцария.

Снимка: Румен Байков

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни