Четвъртък, 08 Юни 2023

Сряда, 21 Септември 2016 15:31

Проф. Божидар Димитров към Пьотр Толстой: Купете южната стена на Голямата базилика

Офертата на директора на НИМ към руския депутат е за 200 хил. евро

Проф.д-р Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, комуто е поверена лично от министър-председателя Бойко Борисов важната задача да реставрира Голямата базилика в Плиска и усилено събира дарения за възстановяването й, се обръща към руския депутат и колега – телевизионния журналист Пьотр Толстой със следната молба:

Уважаеми г-н Толстой, разбрах, че имате достатъчно пари или връзка с хора, които имат достатъчно пари и са в състояние да изкупят останалата част от българското Черноморие, която още не е купена.

Преди да я купите предлагам да навлезете във вътрешността на страната.

В момента реставрирам с дарения от християни от цял свят Голямата базилика в Плиска – майка на всички български църкви.

В разположения до нея манастир е имало скрипториум, т.е. своебразна фабрика за ръкописни книги на кирилица. Както изглежда тя е била създадена в този манастир. От този манастир и църква възможно са тръгнали книгите, с които е била покръстена Русия през 988 г. В тази част живеят и руснаци със закупени по Черноморието имоти , засега само от Созопол и Приморско.

Всеки дарител знае колко арки и колони са закупени с негови пари.

Тъй като очевидно имате пари да купите цяла България, предлагам да закупите южната стена на базиликата, дълга 102 м и висока 18 м. По моя преценка тя ще струва 200 хил.евро.

При добро желание ще ви изпратя договор за дарение, тъй като при мен се води строга отчетност, но ако искате, можете направо да ги преведете на сметката за дарение:

СДРУЖЕНИЕ „ПЛИСКА”

„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ” АД

Клoн София

IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01

BIC код: BPBIBGSF

С най-искрени пожелания за успешна работа в Думата и възхищение от вашия прапрадед Лев Николаевич Толстой, на който надявам се Вие ще се окажете добър наследник.

Проф.д-р Божидар Димитров – директор на НИМ

Резултат с изображение за проф. божидар димитров Голямата базилика

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни