Събота, 01 Април 2023

Вторник, 09 Юни 2020 18:54

КЕВР упорито си държи на поскъпването на парното от 1 юли

Планираното вдигане на цените на топлоенергията е драстично в цялата страна, като за София е 22%

 

 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) защити по-високите прогнозни цени за топлинната енергия от следващия регулаторен период, който започва от 1 юли 2020 г. Въпреки критиките, които получи през последните дни в рамките на общественото обсъждане, днес КЕВР потвърди прогнозите си, които определи в доклад преди седмица и отново обясни, че те са задълбочено проучени след анализ на пазара.

Вдигането на цените на топлоенергията е драстично почти за цялата страна, като за София е 22%. То е трудно обяснимо след голямото поевтиняване на природния газ, договорено между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" на 3 март, но влязло със задна дата - на 5 август 2019 г.  Притеснително е също така, че увеличените цени на топлофикациите ще важат за цяла година. 

КЕВР получи остри критики от омбудсмана Диана Ковачева и от бившия омбудсман  Мая Манолова. Според тях има опасност потребителите да дотират топлофикациите заради новия начин на определяне на цените на парното и топлата вода, т.е. по прогнозни стойности на природния газ за година напред.

Настоящ и бивш омбудсман са убедени, че с определените прогнозни цени за едногодишния период не се отчита значителното намаление в цената на природния газ през последните месеци. По този начин потребителите ще заплащат по прогнозна, а не по действителна цена и това ще ги ощети. От Гражданското сдружение на Мая Манолова беше отправено искане КЕВР да преустанови цялата процедура по определяне на цените от 1.07.2020, тъй като няма яснота относно предстоящото намаление на топлинната енергия за изминалия период 1.07.2019 – 31.03.2020 г.

КЕВР обаче отново поясни, че нито увеличава, нито намалява цените, а ги определя на прогнозен принцип и отхвърли твърдението, че работи в полза на енергийните дружества. Целта била да се балансират интересите както на потребителите, така и на енергийните предприятия, обясняват регулаторите.

Обсъжданията продължават. Окончателно решение за цените ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР в самия край на юни.

До момента нито един министър или чиновник не можа да обясни разбираемо защо се стигна до объркване и защо непрекъснато повтарят колко много е паднала цената на природния газ, а в същото време се предлага от 1 юли парното и топлата вода да поскъпнат, при това с до 22%, какъвто е случаят за София.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни