Неделя, 28 Май 2023

Четвъртък, 18 Юни 2020 10:28

ООН: 80 милиона души са принудително разселените по света заради войни и насилие през 2019 г.

Броят на принудително разселените хора поради война, преследване и нарушения на човешките права през 2019 г. е 79,5 милиона, което е абсолютен рекорд , сочи доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR), пише европейската редакция на Politico, цитирана от "Фокус".

 

Числото представлява увеличение с около 9 милиона от 2018 година и е два пъти по-голямо от 2010 година, когато са разселени 41 милиона.

„Един процент от световното население - или 1 на 97 души - сега е насилствено разселено ... тъй като увеличението на насилствено разселените хора по света продължава да изпреварва глобалния прираст на населението“, според доклада на ВКБООН, публикуван в четвъртък.

Данните пристигнаха, тъй като се очаква Европейската комисия до края на този месец да представи предложението си за реформа на правилата за миграция и убежище в ЕС.

От конфликтите, които бушуват по целия свят през 2019 г., сирийската гражданска война представлява най-голям дял от международните бежанци и търсещи убежище, 6,6 милиона. След нея е кризата във Венецуела, откъдето 3,6 милиона граждани бяха разселени в чужбина.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Повече от две трети от всички бежанци идват от само пет държави: Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианмар.

С 3,9 милиона Турция е приела най-много от разслените хора в световен план, 92 процента от които са сирийски бежанци. Следва Колумбия, домакин на близо 1,8 милиона разселени венецуелци.

Германия е на трето място, домакин на близо 1,5 милиона, 42% от които сирийски бежанци и търсещи убежище.

Според доклада между 30 и 34 милиона от 79,5 милиона разселени са деца.

До края на 2019 г. сред бежанското население са били регистрирани 153 300 непридружени и разделени деца, се казва в доклада, като се предупреждава, че тези деца са„ изложени на риск от експлоатация и насилие“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни