Понеделник, 29 Май 2023

Събота, 27 Юни 2020 09:37

Доц. Атанасов: Има втори пик на COVID-19, но заболелите не са повече

Има втори пик, но заразените и заболелите от COVID-19 не са толкова повече, колкото при предишния пик през март и април. Това каза пред нова доц. Петър Атанасов, шеф на клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" 

Той обясни, че в началото на пандемията пациентите са идвали активно с оплаквания, докато сега превантивно активно се изследват както пациенти с коронавирус, така и всички с оплаквания се издирвали и хоспиталириали. „Сега скринингът се прави е по-всеобхватен спрямо предишните два месеца.”, посочи доц. Атанасов.

Той посочи, че грипът е сезонна инфекция, която се контролира от самия климат, и очаква това да се случи и коронавируса. „Предполагам, че и коронавирусната инфекцията ще се превърне в сезонна инфекция с грипоподобно протичане. Рано е да се каже, имаме малко опит, българският опит е на 2-3 месеца”, смята доц. Атанасов. Той обясни, че може да използваме опита и на други страни, но той не може да се пренесе шаблонно, тъй като броят и гъстотата на населението в тях са различни, в подходите и здравните системи също има различия. „Тези различия дават добри резултати. Ние сме с много добра излекуваемост. Нашите пациенти в големия процент завършват с подобрение и излекуване.”, каза шефът на клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" 

Лекарят посочи, че в хората се е насадил страх и неправилно отношение към болния. „Няма нищо срамно да си болен. Най-важното е да потърсиш специалисти, самолечението и самоизолоцията влачат само лоши последствия”, подчерта той.

Доц. Атанасов сигнализира за проблеми с домашната карантина, тъй като част от пациентите се влошавали по време на нея. Шефът на ковид отделението в „Пирогов” даде пример със заболели от провинцията, които получавали от РЗИ насоки да пият аналгин и да търсят личния лекар при необходимост, но след като се влошават никой не им оказва помощ. „След още пет дни пациентите ще дойдат при мен или друг лекар, който работи в ковид структура и ще се готови за интубация”, каза доц. Атанасов. Затова той съветва всеки да има пряк достъп до компетентен лекар.

В ковид отделението в „Пирогов” имало над 20 души и от болницата няма да могат да поемат още много пациенти. „Притеснителното е, че организацията от първия пик се разклати.”, посочи доц. Атанасов. Той обясни, че май почти се нямали болни, но не са закривали леглата в отделението.

В лечението на пациентите в „Пирогов” цялата група хинолини, сред които е и хидрохлорохина, са останали на заден план. „Оказа се, че нямат нито профилактичен, нито лечебен ефект. Би намалил само температурата и болките.”, каза той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни