Събота, 03 Декември 2022

Петък, 18 Септември 2020 15:13

Европа няма да разреши проблема с мигрантите чрез преразпределението им

Пример за това е ситуацията с опожарения лагер „Мория“ на гръцкия остров Лесбос. Според гръцкото правителство той е бил подпален от самите нелегални имигранти, които по този начин „пробиват" пътя си към копнежния социален рай в Западна Европа

 

 

Пожарът в лагера за бежанци „Мория“ на гръцкия остров Лесбос и последвалата реакция на някои европейски политици, както и непроменящата се ситуация в Средиземно море край бреговете на Либия, подсказват защо масовата нелегална миграция към Европа не само няма да намалее, но вероятно ще се увеличи постепенно. Но Европа няма да разреши проблема, като наложи преразпределението им в на страните-членки на Общността, коментират в редакцията на чешкото седмично списание Reflex, цитирано от "Фокус".

Не е задължително мигрантският поток да бъде причинен от изменението на климата или от военните конфликти. По-скоро главната роля ще бъде на идеологическите убеждения на някои европейски политици и най-важното – на отстъпките им в отговор на изнудването от страна на самите нелегални мигранти и техните помощници в Брюксел.

Когато правим оценка на политиките за сигурност на страните от Европейския съюз, се създава впечатлението, че те препускат от една крайност в друга. През ХХ век всички европейски държави (както източните комунистически, така и западните демокрации) бяха загрижени за защитата на своите граници и контрола на движението на гражданите. Днес, напротив, изглежда, че някои западноевропейски политици настояват за неконтролирано движение на хора. Например това се потвърждава от политиката по отношение на нелегалните мигранти (понякога те също се наричат бежанци). Много западноевропейски политици им правят многобройни отстъпки и по този начин само насърчават други нелегални имигранти да отидат и да завладеят европейския рай.

Пример за това е ситуацията с опожарения лагер „Мория“ на гръцкия остров Лесбос. Според гръцкото правителство той е бил подпален от самите нелегални имигранти, които по този начин „пробиват" пътя си към копнежния социален рай в Западна Европа. И мнозина успяха. След пожара в лагера много западноевропейски страни обещаха (засега) да приемат децата от там. По-специално подобна стъпка направи Германия, чието правителство отдавна се стреми да преразпредели нелегалните имигранти между страните-членки на Европейския съюз. Няма да се коментира и навлиза в подробности дали наистина говорим за деца, или за възрастни, представящи се за деца, както често се е случвало преди.

Ситуацията в Гърция обаче засенчи дългогодишната криза по бреговете на Либия, където организации с нестопанска цел със своите кораби, стоящи, образно казано, на „няколко метра“ от брега, вземат на борда нелегални имигранти и след това ги отвеждат през Средиземно море до европейски - главно италиански - пристанища. Така нелегалните мигранти продължават пътуването си навътре в Европа. Европейските политици критикуват това поведение на хуманитарните организации, но не предприемат никакви реални мерки срещу тях. Когато италианският популист Матео Салвини се опита да защити страната си от тази политика, срещу него беше образувано дело и организациите с нестопанска цел продължиха да правят това, което са свикнали.

Според изданието три причини, поради които европейските политици не са в състояние ефективно да се борят с масовата нелегална миграция.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+) 

Първо, много политици вярват, че Европа има историческо задължение да се грижи за останалия свят, дори с цената на понижаване на собствения си жизнен стандарт. И всичко това, за да „помогнат“ на нелегалните мигранти, включително и в родните им страни. Има мнение, че това ще намали техния поток. Но, както потвърждава примерът с Африка и Афганистан, тази теория не работи. Европейските граждани не получават милиарди евро, лесно се сбогуват с тях заради нуждите на хора, които нямат нищо общо с данъчните плащания в Европа. Нека си признаем, животът на чужденците се подобрява в ущърб на местните европейци. Все едно държавата да наложи огромни данъци върху парите, които печелите, и след това да ги даде на тези, от които не се приспада нито един цент. Дали бихте искали подобна ситуация?

Второ, организациите с нестопанска цел и активистите, подкрепящи масовата миграция, играят с чувствата на избирателите и политиците. Илюстративен пример е чешката група „Помощ за децата бежанци“. Заглавното изображение на страницата й във „Фейсбук“ е на смеещи се малки деца. Съобщението е гласи: „Не искате да се откажете от своите нужди? Значи искате да убиете тези малки деца“. Между другото, наскоро тази организация апелира към премиера Андрей Бабиш да приема нелегални мигранти (уж деца) в Чешката република.

Кой политик иска да се изправи срещу подобно изнудване и медийна кампания, която постепенно го превръща в „убиец на малки деца“? И кой избирател няма да се поддаде на такова емоционално изнудване? В крайна сметка тези деца са толкова невинни ...

Трето, някои европейски политици и активисти на НПО (главно от „Зелените“ и социалдемократите ) са убедени, че европейците нямат право да се противопоставят на миграцията от други части на света, предимно Африка и ислямските държави, към Европа. Тази идея за отворени граници се основава на тяхното идеологическо убеждение, че „правото на миграция е основно човешко право“. Това е мнението например на министъра на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, който подкрепя масовата миграция в Европа точно поради тази причина.

Наивно е да мислим, че ако преразпределим няколко хиляди нелегални имигранти от един лагер в Гърция, ще разрешим проблема с нелегалната миграция. Не. Напротив, тази ситуация допълнително мотивира останалите да тръгнат по опасния път към Европа, защото те ще видят, че Европа не само не е в състояние да защити своите граници, но и да отговори на изнудване и натиск от страна на нелегалните имигранти и техните поддръжници.

Дейностите на организации с нестопанска цел и изявленията на някои европейски политици, напротив, твърдят, че много жители на Африка и мюсюлманския свят смятат, че Европа ги чака и „призовава“ по пътя към социалния рай. Така че трябва да очакваме по-скоро изостряне на проблемите, свързани с нелегалната имиграция в Европа.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни