Събота, 01 Април 2023

Сряда, 30 Септември 2020 18:09

Гледайки Гешев, ще искаме пак Цацаров

Сам Борисов определи преди време единия като умен, а другия като оперативен, каквото и да означава това

При нестихващи протести вече два месеца и половина, които искат оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, последният все повече ни кара да съжаляваме за прокурорската ера на предшественика си Сотир Цацаров.

Факт е, че Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор с протести срещу кандидатурата му. Факт е, че и Иван Гешев бе избран за главен прокурор под знака на протести, които де факто не са стихвали до днес. И вместо да докаже на обществото, че не е по-лош от предшественика си, настоящият главен прокурор сякаш се старае да покаже колко класи не му достигат, за да бъде поне малко приемлив за поста си.

Биографиите на двамата – Сотир Цацаров и Иван Гешев – са видимо различни по отношение на квалификация, ценз и професионален опит в държавното обвинение. Съпоставката бе правена многократно, когато бе издигната кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Показателно е определението на самия Борисов тогава, който гневно коментира двамата прокурори в предаването „Лице в лице“ на 4 декември миналата година.  Припомняме, че тогава Борисов направо се накара на Цветанка Ризова, че слага под общ знаменател Цацаров и Гешев с твърдението, че и двамата оглавяват репресивни органи в държавата.

Припомняме с експресивен цитат от премиера: „Откъде познавате вие Цацаров и Гешев, кой ваш редактор ги познава лично, та коментирате и казвате, че са от един отбор. Ролята на Сотир Цацаров и Иван Гешев не е да бъдат добри хора. Какво лошо има Сотир Цацаров да поеме КПКОНПИ? Вие също сте работили в двете национални телевизии. Това не е ли конфликт на интереси? Цацаров е много начетен човек и може да победи всеки един в диспут. Гешев е израснал много повече в оперативната работа и според мен ще работи много добре с МВР и ДАНС, което е важно за прокуратурата“.

Т.е. самият Борисов, без когото нищо не става в уж разделените и самостоятелни власти, нарече Цацаров е умен, а Гешев – оперативен. От тогава до днес чакаме от втория да докаже, че „оперативен“ не е антоним (т.е. обратното) на „умен“. Четейки, обаче, туитовете на главния прокурор, човек остава с усещането, че „оперативен“ е именно антоним на „умен“, а не някакво друго качество.

Ето само два примера в подкрепа на горното:

Туит от 9:33 ч., 22.09.2020 г.: „На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старата българска столица Велико Търново, княз Фердинанд обявява независимостта на България - първата национална държава в ЕС. Честит празник, българи!“. Седмица след поздрава социалните мрежи не стихнаха да коментират историческите познания на главния прокурор относно първите национални държави в Европа и времето на създаване на Европейския съюз.

Или пък туит от 16:08 ч., 14.07.2020 г.: „Поредна възрастна жена стана жертва на престъпление през изминалата нощ. Извършителят е пореден необразован социопат, част от малцинствена група, изоставена от държавата. Затова продължаваме и борбата срещу битовата престъпност, която ще намалим, както направихме с телефонните измами.“ Тук в едно изречение главният прокурор успява да използва обидна квалификация и да назове етноса на извършител на престъпление, което отдавна не е прието и дори в Европейския съюз се приема за проява на много лош вкус. Важното, обаче, е, че продължава борбата с битовата престъпност. Може би точно това има предвид и Борисов, когато нарича Гешев „оперативен“.

Тези на пръв поглед дребни два примера показват разликата в класите на настоящия и предишния главни прокурори. Отделен въпрос е колко от обвинените (включително едри бизнесмени) с месеци чакат съдебните си дела, от които пък излиза наяве несъстоятелността на обвинението. И едно сравнение в това отношение: Цацаров не може да се похвали с осъден политик или голям бизнесмен. Затова пък за Гешев всички бизнесмени, които не са близки до властта, са олигарси.

Припомняме и думите на Сотир Цацаров, когато предаде поста на Иван Гешев: "Ако мога да ви кажа нещо, г-н Гешев - пазете прокуратурата и хората в нея, защото без тях системата е нищо. Уважавайте съдиите, без които справедливост и правова държава не може да има".

И докато съжаляваме за видимо по-професионалното ниво на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, при всичките му кусури, които си имаше и той, продължаваме да четем писанията на Иван Гешев в Туитър, които много повече приличат на полицейска сводка от малко населено място, отколкото на публичен профил в световна социална мрежа на главен прокурор на републиката.

 

Ясен Иванов

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни