Вторник, 21 Март 2023

Събота, 03 Октомври 2020 09:54

Проф. Миланова: Продължаваме да учим много за COVID-19

Над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност. У нас пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи при евентуална инфекция с коронавирус. В седмицата на сърцето, как да поддържаме двигателя на човешкото тяло във форма?

„Здравето на нашето сърце е важно за всички. Има неща, които са много прости и са свързани единствено с нашето желание и усилия в тази посока. Това са наднорменото тегло, обездвижването и злоупотребата с алкохола”. Това заяви в студиото на „Събуди се” по "Нова телевизия" професор д-р Мария Миланова - началник на Клиниката по кардиология в Пирогов.

Тя добавя, че пушачите оцеляват повече при инфаркти, защото съдовете на сърцето им се приспособяват към натоварване. Това била и причината за статистиката. В никакъв случай обаче тютюнопушенето нямало предпазен ефект.

Проф. Миланова добавя, че специалистите вече знаят много за коронавируса, но продължават да събират нова информация всеки ден.

„При болните с COVID-19 важен фактор са придружаващите заболявания. Трябва да се прави разлика между болен и заразен човек”, обясни проф. Миланова.

Снимка: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 03 Октомври 2020 09:54
  Балтов поиска приемането на закон за носене на маски!

  Проф. Балтов заяви, че иска задължително носене на маски на всички закрити места

 • Събота, 03 Октомври 2020 09:54
  83 нови случая на коронавирус у нас

  83 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 1 191 PCR-теста, което е близо 7% позитивни тестове за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

 • Събота, 03 Октомври 2020 09:54
  Тестват ефективността на БЦЖ ваксината срещу COVID-19

  Масово използваната ваксина БЦЖ срещу туберкулоза ще бъде тествана върху служители на първа линия във Великобритания като част от глобален процес за установяване на ефикасността й срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни