Понеделник, 29 Май 2023

Четвъртък, 14 Май 2020 11:26

Стоян Мавродиев продължава да изкарва милиони от дъщерните дружества на ББР

Българската публика дълбоко сгреши, когато реши, че с публичното уволнение на Стоян Мавродиев от Българската банка за развитие е дошъл естественият му кариерен край. И той ще си получи заслуженото за злоупотребата със средства.

Напротив! Наша проверка показа, че скандалният финансист и приближените му формално още управляват дъщерните фирми на ББР и продължават да разполагат и оперират със сериозни финансови средства. Четиридесет дни след телевизионното обезглавяване на ББР няма никакъв знак за действия по отстраняване на Мавродиев и приближените му лица от ръководството на дъщерните на ББР дружества, пише crimes.bg.

ББР има общо цели пет дъщерни компании, три от които създадени именно по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор.

Най-еднолично e владението над Националния гаранционен фонд, който би трябвало да е звеното, което ще подпомага банката при реализиране на правителствената програма за портфейлни гаранции за банкови кредити за малки и средни предприятия, пострадали от COVID-19 кризата. За целта са предвидени 500 млн. лв. от последното увеличение на капитала на ББР.

Проверка в Търговския регистър показва, че Мавродиев все още е председател на борда на фонда, а изпълнителен директор е Ангел Джалъзов, който беше зам.-председател на КФН по времето на Мавродиев. Той беше сред най-лоялните му и сред малцината, които не изпадаха в открити конфликти с него в един или друг етап от шестгодишния му мандат. Другият член на борда е Андон Георгиев. Той е бизнес партньор на Мавродиев от предишното му поприще консултант по регистрации на офшорни компании.

След впускането в политиката на Мавродиев Георгиев управлява бизнеса. А в КФН специално за него беше създадена фигурата главен секретар, която получи права да одобрява и връща за корекции на членовете на КФН техни материали преди заседание на комисията.

При пренасянето на Мавродиев в ББР през 2017 г. и той, и Джалъзов са назначени в НГФ. Ангел Джалъзов е изпълнителен директор и на "Микрофинансираща институция Джобс". Там не влиза Мавродиев, а другите двама директори на ББР Румен Митров и Николай Димитров, както и Христина Тодорова. Румен Митров беше директор "Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност" в КФН - една от специално създадените с промени в правилника на комисията дирекции, чрез които бяха ефективно иззети правомощия от заместник-председателите. А Христина Тодорова беше директор на дирекция "Правна" в комисията. И двамата напускат през 2016 г. заедно с Мавродиев.

Новосъздадените три дъщерни дружества - "ББР лизинг", "ББР факторинг" и "Фонд за капиталови инвестиции", бяха с бордове, огледални на тези на самата банка. Още при управлението на КФН Мавродиев беше обвиняван от зам.-председатели, че я е превърнал в свое еднолично владение. Този стил беше в голяма степен пренесен и в ББР, където банката и групата около нея беше напълнена с лоялни към него кадри. Затова и отстраняването на Мавродиев и Митров от управлението едва ли е достатъчно за прочистване на наложения стил.

Бордовете на дъщерните компании освен всичко бяха и доста доходоносни, превръщайки Мавродиев в най-скъпоплатения служител в държавна институция, с годишен доход, надхвърлящ тези на премиера, президента и управителя на БНБ, взети заедно. Според отчета на НГФ за 2018 г. заплатите на тричленния борд са 570 хил. лв., а при "МФИ Джобс" сумата беше 275 хил. лв. В самата ББР възнагражденията на общо шестимата членове на управителния и надзорния съвет са 1.445 млн. лв. Данни за 2019 г. все още няма. Стана ясно обаче, че Мавродиев е получавал от ББР основното си възнаграждение, възлизащо на над 36 хил. лева месечно.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни