Понеделник, 29 Май 2023

Неделя, 17 Май 2020 10:55

Задържаха бракониери, безчинствали с години в Тетевенския Балкан. На ход е прокуратурата

След предприетите действия на шефа на полицията в Тетевен Светослав Съев бракониерският лов в курортното с. Рибарица е преустановен. Ще сложи ли прокуратурата край на покровителстването на бракониерите в района?

 

В BIG5 многократно сме писали за продължаващото с години бракониерство в Тетевенския Балкан и как шефът на парк Централен Балкан Стоян Христов покровителства нарушителите.

През годините, откакто Стоян Христов е началник на Парковия участък в Централен Балкан, въпреки зачестилите случаи на открити трупове на убити животни (благородни елени и диви свине), на територията на парка нямаше заловени бракониери. Нямаше и съставени актове. Причината е, че лицата, извършващи незаконен лов, са негови познати и приближени и деянията, които извършват, са с негово знание. За отбелязване е, че странични хора трудно биха могли да бракониерстват из територията на парка без съдействието на Стоян Христов, като се има предвид трудно достъпния терен, затворените с бариери пътища и поставеното на възлови места видеонаблюдение.

Местни жители многократно са сигнализирали за бракониерските набези през последните години и медии, и контролиращите органи, но досега без резултат. До 11 май т.г., след подаден сигнал служители на ТП „Държавно горско стопанство – Тетевен“.  Тогава горските са открили труп на отстреляна зряла бременна кошута от вида благороден елен в близост до асфалтов път на изхода на с. Рибарица посока с. Шипково.

В рамките на 24 часа след предприетите незабавни и адекватни съвместни действия от служителите на МВР Тетевен, РП Тетевен и ТП „ДГС Тетевен“ към ЮЗДП – Благоевград, рецидивистите-бракониери са заловени.

Трябва да се отбележат и специалните заслуги на началника на полицията в Тетевен главен инспектор Светослав Съев за светкавичните мерки, след които лицата, извършили безобразното нарушение, са установени и задържани в следствения арест на МВР Тетевен. Повдигнати са им обвинения по Закона за лова и опазване на дивеча и са образувани досъдебни производства.

Оказва се, че това са системни нарушители от Тетевен - Георги Георгиев и Марсел Милчев, които през последните месеци са следени постоянно, но въпреки това, всеки път са успявали да се измъкнат. Установено е, че през последните две години, двамата са убили десетки животни – благородни елени, сърни и диви свине, с цел продажба на дивечово месо.

Последните им набези са от 10 май т.г., когато Георги Георгиев и Марсел Милчев заедно със своите приятели тръгват от Тетевен към Рибарица със джип Cherokee. На изхода на Рибарица те осветяват с фаровете три броя кошути, като в последствие стрелят с незаконно притежавана ловна пушка по една от тях. Три сачми попадат в областта на главата, причинявайки моментална смърт. В рамките само на десет минути бракониерите разфасоват бременната кошута, взимайки със себе си само задните бутове, предните плешки и рибиците и отпрашват мигновено посока гр. Тетевен, уточняват от полицията.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

След като са установили самоличността на бракониерите, органите на реда извършват обиски на домовете им, като изземат незаконно притежавани оръжия и боеприпаси. Оказва се също така, че лицето Марсел Милчев е залавян още като непълнолетен заедно с баща си преди пет години след бракониерски лов отново в с. Рибарица.

Разследването по случая продължава.

Местните жители изказват своята благодарност на началник РУ -Тетевен - главен инспектор Светослав Съев, че благодарение на професионалните действия най-накрая безчинстващите с години бракониери са заловени. Надеждата им обаче е, те да получат справедливо правосъдие и за изтърпят наказанието си. Не на последно място – прокуратурата да разследва докрай покровителството на бракониерството в района.

Според източници на BIG5, обаче, въпросният джип Cherokee, с който са пътували задържаните бракониери, продължава да се движи из района. Така възниква въпросите джипът не е ли част от престъплението, кой е неговият собственик и не е ли той съпричастен към деянието?

Припомняме, че в началото на годината писахме (виж  ТУК и ТУК) за безчинствата в Централния Балкан и най-вече около Тетевен. През годините, откакто Стоян Христов е началник на Парковия участък на Централен Балкан в Тетевен, въпреки зачестилите случаи на открити трупове на убити животни (благородни елени и диви свине), на територията на парка нямаше заловени бракониери.

Медията ни ще продължи да следи случая.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни