Неделя, 05 Февруари 2023

Вторник, 07 Юли 2020 18:23

Пламен Узунов „отстрелян“ с sms-ите на Бобоков заради слух, че ще става служебен премиер

Съобщенията бяха представяни за търговия с влияние до момента, когато самият Бобоков не извади есемеси до премиера със знаменателното начало: „Добро утро, бос!”

 

Цялата операция по накисването на президентския секретар Пламен Узунов чрез разменените от него съобщения с бизнесмена Пламен Бобоков има една цел, която остава скрита от публиката.

„Някой някъде е пуснал слух, че президентският съветник щял да става служебен премиер и хоп – неприятности”, написа многозначително бившият шеф на българското контраразузнаване Юлий Георгиев.

Каква е логиката? Защо това е най-обсъжданата тема по върховете на властта?

При първото си служебно правителство президентът Радев допусна голяма грешка като назначи Узунов само за вътрешен министър, а не направо за министър – председател, а предпочете да се вслуша в съветите на Соломон Паси да направи премиер проф. Огнян Герджиков. Чиято първа работа беше да звънне на Бойко Борисов и да се договори с него да НЕ осъществи обещаната ревизия на управлението му.

Опасенията на властта са, че при втори шанс на държавния глава да състави технически кабинет, много възможно е Радев да поправи грешката си. Тези страхове от ревизия от служебно правителство са публично огласявани от представители на сегашното и на парламентарното мнозинство, пише 19min.bg.

Последните записи с гласа на премиера в разговор с „Валентин Василиевич” – явно Златев, както и с неизвестно лице, на което е възложено „в медиите Радев да бъде представян като смешен”, може би са допълнително доказателство за това.

Много обсъждана е и темата за евентуален политически проект на кръга около президента. Той, разбира се, изпусна златния шанс да го лансира преди европейските избори миналата година, да спечели солиден процент на най-лесния вот и с предсрочни избори, които бяха неминуеми при такова положение, да се опита да обърне ГЕРБ.

Смята се, че Пламен Узунов е много възможно да е бил радетел за подобен проект. Независимо дали ще бъде наречен партия, движение, платформа. И да е виждан като един нов вариант на организатора на партийно строителство Цветанов, ако такъв план се осъществява в следващите предизборни месеци. Защото дори да няма предсрочен вот през есента, 8 месеца ни делят от редовния. Който се насрочва от президента.

И сега връщаме часовника към март 2019 г., 2 месеца преди европейските избори.

Точно тогава избухна друг скандал около името на Узунов. Миналата пролет то беше замесено в много шум за сключването на договор за 290 високопроходими автомобила за МВР на стойност 20 милиона лева. Тогавашният заместник-министър и сегашен депутат от ГЕРБ Красимир Ципов, който се прехвърли в партията от позицията на сътрудник на Янаки Стоилов от БСП, претендираше, че тя е сключена от Узунов като министър (той управлява МВР от 27.01.2017 до 04.05.2017 г.). И действително решението е взето от служебния кабинет.

Обаче поръчката е сключена като договор на 22.02.2018 г. при сегашния министър Младен Маринов със заместник тогава Красимир Ципов. Започната е, т.е. предизвестен е победителят, от предишния министър в Борисов 2 – сегашния ни посланик в Израел Румяна Бъчварова. Ясно е, че една обществена поръчка в такъв размер няма как да се обяви, да се даде срок за подготовка и да се отсеят кандидати, от които част да бъдат допуснати до финал на търга за 3 месеца.

Само ще напомним, че за въпросните джипове се заговори покрай инспекциите през 2016 г. с евролидери на Борисов по южната ни граница, тъй като имаше проблеми с бежанската криза. А най-вече със срутванията и несметните пари, отишли за историческата „ограда”, която трябваше да ни пази от тях, а те я прескачаха безпроблемно поради некачественото поставяне за 250 000 000 лв. 

Явно истината е по средата, тъй като и двете страни замлъкнаха по темата поръчка на джипове.

Героите обаче са същите и се явяват на разпити в прокуратурата тези дни уж по друга тема – есемесите, които са си писали със сериозния български бизнесмен – собственик на 12 завода по света и у нас Пламен Бобоков и Бойко Борисов.

Съобщенията бяха представяни за търговия с влияние на Узунов до момента, когато самият предприемач не извади в бТВ есемеси до премиера със знаменателното начало: „Добро утро, бос”!

източник: 19min.bg

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 07 Юли 2020 18:23
  Президентът Румен Радев: Резолюцията развенча пропагандната риторика на управляващите

  Вихри се управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика нашето развитие, заяви държавният глава

 • Вторник, 07 Юли 2020 18:23
  Президентът в Девин: Трябва да сме единни във всяка достойна кауза

  Днec cклaнямe глaви прeд гeрoичнaтa caмoжeртвa нa хилядитe бългaрcки oфицeри, вoйници и дoбрoвoлци, кoитo прeз пaмeтнaтa 1912 г. oтдaдoхa живoтa cи, вoдeни oт cвeщeн дълг дa дaрят cвoбoдa и нaдeждa нa cвoитe кръвни брaтя и cecтри, ocтaнaли извън прeдeлитe нa рoдинaтa. Тoвa зaяви прeзидeнтът Румeн Рaдeв в cлoвoтo cи пo cлучaй oтбeлязвaнeтo нa 108 гoдини oт ocвoбoждeниeтo нa Дeвин и рeгиoнa.

 • Вторник, 07 Юли 2020 18:23
  ЕП отхвърли поправките за президента в резюлюцията за България

  Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България.

  С гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България, предаде БНР.

  Не бе прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали информация,  която представлява държавна тайна, за да я предадат на трета държава.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни