Четвъртък, 08 Юни 2023

Понеделник, 13 Юли 2020 18:56

Държавата на "Големите птици"

Бетонофренията няма да спре докато не бъде ликвидиран чадърът над "подпорните стени"

Протестите срещу мафиотското управление и мутризацията на държавата сякаш оставиха на заден план скандалите с подпорната стена на Алепу и багерите на Рила. А не трябва. Те са част от същата тази мутризация, която заля голяма част от хубавата ни страна с бетон и я превърна във великолепни къщи за птици. При това за големи птици. Така каза преди дни и министър-председателят Бойко Борисов. Продължи да го повтаря и потретва дори, но сякаш небрежното връщане към историята с Алепу има и друг подтекст. Смешката, че подпорната стена на черноморския плаж е всъщност къщичка за птици, изобщо не е смешна. Особено с уточнението, че е за големи птици. 

Къщички за кондори или... Соколи 

Премиерът дори не подозира колко е прав. След първоначалните скрити детайли преди известно време инвеститорите на "подпорната стена" показаха проекта на къщичките за птици - голям терасовиден хотелски комплекс с басейн и какво ли не. "Къщичките за птици" всъщност ще останат под земята, а върху тях ще се изградят сараи за кондори, за Соколи или както искате ги наречете. Но при всички случаи за "Големи птици". 

Иронично, подигравателно, иносказателно - вече сме информирани от министър-председателя. Той сега просто отлага процеса. Не, може да е всичко, да спира и да пуска каквото пожелае, но за някои неща няма как да му се получи. Всъщност, има, но ще струва прекалено скъпо - на държавата, на всички нас. Каквото и временно спиране да има на строежите на Алепу, всичко там отдавна е разрешено за изграждане. Инвеститорите имат подписано и подпечатано, че могат да строят. Ако сега т.нар. държава се отметне, резултатът е много прост - съдебни дела с предизвестен край.

Кой е Бойко Борисов, че да спре бетона на Алепу? Ами, честно казано, никой. Може само да отдалечи "Големите птици" от крайната цел. Прокуратурата също бе впрегната в отлагателния процес засега. Щяла да проверява. И? В същото време строежът е напълно законен и дори е минал всички проверки на РДНСК и съответните институции. И същите тези институции и инстанции в един глас, след като първоначално ни обясняваха особеностите на подпорните стени, дадоха ясно да се разбере, че на Алепу ще се изгради "прекрасен хотел".

Отказалият се от ролята на екологична бухалка министър Емил Димитров категорично отхвърли възможността да ревизира строителството и да го спре. Въпреки че може. Защо да го прави? 

След Ревизоро и потоп 

Няма да спра проекта, ще има хубав хотел, каза екоминистърът. И прехвърли топката на прокуратурата. В последно време всички топки се прехвърлят на прокуратурата, която явно има талант, способности и умения да ги отиграва по съответния начин, полезен за подаващия. Емил Димитров дори загърби екопротестите срещу спорния закон за биоразнообразието и бе пределно ясен: "Какво ще се случи - не ме интересува!" И откровено циничен: "Последствията ще са за други - за следващия управляващ."

Всъщност, това е принципът на управление на ГЕРБ и присъдружните им патерици - след мен и потоп. Доказва го и Борисов с решенията си, а не го и спестява на обикновените граждани. Така е и със строителството на Алепу - премиерът заяви, че по време на неговото правителство няма да се строи там. Е, в това е големият проблем. То е ясно, че докато вървят проверките, докато се изясни обстановката, докато се позабрави случилото се, няма да се строи. Въпросът е в друго - да се приемат такива промени в законите, които да спрат и да забранят изобщо бетономанията. Това, за жалост, Борисов не обещава. Няма и как да го направи, защото "Големите птици" трябва да има къде да гнездят. А те са част от мутренския Му модел, който е на власт.

И докато Борисов трепти по три пъти на ден в Гранитната зала на Министерския съвет с пресконференции, обясняващи възхода на държавата, на Алепу също не спят. Атрактивната подпорна стена бе опакована - неясно защо и докога. Може би, за да не виждаме и да не се дразним колко големи са къщичките за птици. Съдбата на строежа в момента е неясна. За сметка на това в социалните мрежи се появиха снимки на граждани, които сигнализират как непосредствено зад блатото Алепу е бил прокаран път, а в гористата местност зад плажа се изсипват строителни отпадъци - бетон, жици и пясък. Нелегалното сметище, което също щяло да се проверява, попада в защитената от "Натура 2000" зона. Само че сега вниманието е насочено към плажа на Росенец и сарая на Сокола. 

И няма край, и няма край 

Проблемът да е само в тази подпорна стена на Алепу - с мед да го намажеш. Подробните устройствени планове за изграждането на още 23 проекта за хотели и ваканционни комплекси в защитената зона на местността Алепу са одобрени, както и техните екооценки, съобщи неотдавна главният архитект на община Созопол Радост Георгиев. Четири от тях са на инвеститора в скандалното брегоукрепително съоръжение и са предвидени да се вдигнат в близост до сегашния строеж. По думите на Георгиева във всеки един момент фирмите с тези 23 инвестиционни проекта могат да поискат строителни разрешителни и да придвижат реализацията им. И за тях ли ще има прокурорски разследвания, геодезистки замервания и пр. врътки, докато съвсем се оплетем в полетите на "Големите птици" и напълно вдигнем ръце от родното Черноморие. Ами, сигурно ще е така. Такива проверки навярно ще се пръкнат и за стотиците още хотелчета, заведенийца и вилички по Черноморието. И? Нещо да не е построено, да е останал на сухо подобен "инвеститор"? Да не е бил компенсиран в краен случай с нещо апетитно? Мислете добре - историите са едни и същи, по еднакъв сценарий и завършват винаги почти еднакво.

Иначе властта може да се оправдава до безкрай, че така било години назад, че така заварили и пр. А те какво правят, за да не е така. Трима министри - Петя Аврамова (на регионалното развитие), Николина Ангелкова (на туризма) и Емил Димитров (на околната среда), вдигат рамене и се оплитат в празни приказки. Подопечните им структурки и звена тънат в охолство и корупционни практики. Порочен модел - от горе до долу. А Той, видите ли, в ролята на инспектор, РДНСК, РИОСВ и какво ли не, спира. 

Алепу е една черешка от пая 

Примерът с Алепу е само малка капка в морето. Докато безхаберието и личното облагодетелстване вървят, бетонофренията продължава. Покровителствена от лобистки интереси, прокарващи вратички в закони за "къщи за "Големи птици". Мутренски модел, на който нито Борисов, нито ортаците на Борисов имат намерение да сложат край. Напротив. Те са го наложили и сега се надяват да черпят с пълни шепи от него. 

Загубен ли е мачът?

Решението е най-накрая веднъж завинаги да бъде вдигнат чадърът над всички "подпорни стени". От горе до долу. Защото иначе опашките на "Кулата" ще продължават, държавата на "Големите птици" ще процъфтява, а ние за пореден път ще бъдем прецакани. От вградените във всеки метър арматура и във всеки кубик бетон безкрайни апетити на алчни и нагли хотелиери, концесионери, кметове, държавни чиновници, инспектори, проверяващи и прочие виновни за тоталното съсипване на държавата ни.

Мутренското упорство, с което тази власт продължава да стои, показва, че не е достатъчна оставка на трима министри или на цялото правителство на Бойко Борисов. Това би било спечелено първо полувреме. Трябва да си отидат всички, които крепят и държат този модел - официално в кабинетите и неофициално - във вип ложите и сараите. И това обаче няма да е достатъчно. Истинската победа означава да не позволим подобни персонажи да бъдат част от живота ни като общество. Нека не забравяме, че те утре може да не са формално начело на властта, но икономическите и медийните лостове са в ръцете им. И ще продължат да бъдат "Големите птици", които ще зацапват хоризонта ни.

източник: Дума

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни