Понеделник, 29 Май 2023

Неделя, 19 Юли 2020 20:37

„Борисов 3“ бърза да пусне свои парашутисти по посолствата, докато властта му се изплъзва

В деня на професионалния празник на българската дипломация – 19 юли, настроенията в дипломатическия ни корпус съвсем не били празнични, твърди отлично информиран източник.

Вълненията наподобявали тези отпреди две години, когато някои размествания на българските посланици и консули, които Министерството на външните работи предложи на президента за съгласуване, доведоха до напрежение между двете институции.

Днес отново имало тайни опити за рокади в дипломатическите ни служби по света, посочва източникът, близък до кроежите.

През 2018 г. по повод някои ротации открито писмо до Румен Радев изпратиха от Българското дипломатическо дружество – организация на вече пенсионирани дипломати. С него се настояваше държавният глава да бъде внимателен в процедурата по съгласуването.

Тези дни се планирало подозрително прехвърляне на дипломати от една държава в друга, твърди надеждно запознатият ни източник.

Такъв бил случаят с Мая Христова – генерален консул в Ню Йорк, готвена за ротация във Виена.

Специалистът по изграждане на газови трасета Мая Христова била прибрана по експресната процедура в София, организиран й бил спешен конкурс за дипломатически служител, тъй като тя няма ценз за дипломат и трябвало незабавно да получи такъв статут. След това веднага последвало предложение от правителството за назначаването на Мая Христова за посланик във Виена като “професионален дипломат” на мястото на Иван Сираков – дипломат от кариерата.

Останала съгласувателната процедура с президента и подписа на Радев, потвърждаващ назначението.

Предвид последните събития в родината, очевидно премиерското предложение Христова се почувствала несигурна в получаването на одобрението от президента и предприела тайни ходове, за да си гарантира службата във Виена.

Отлично запознати разказват, че новоизлюпената дипломатка се опитвала да се домогне всячески до близки на Румен Радев, които да лобират в нейна полза.

За Христова се знае, че е била близка на Сергей Станишев, по-късно станала и особено близка на Бойко Борисов. Била е инсталирана последователно на постове като зам.-министър на eнергетиката през 2009 г., шеф на Български енергиен холдинг, посланик в Азербайджан и генерален консул в Ню Йорк през 2018 г.

За година и половина от престоя на Христова в Ню Йорк преждевременно били прекратени мандатите на трима служители на генералното ни консулство, което е прецедент. Нещо повече – четвърти бил на път.

За генералния консул Христова се разказват легенди – от кокошкарски кражби до употребата на представителни средства за лични нужди, които били ежедневие. Твърди се, че консулството плащало абонамента й за „Амазон“ и „Костко“, покривало средствата за закупуването на витамините й – всичко това нейни лични разходи, изписвани като представителни за сметка на данъкоплатците. Христова успяла дори да издейства МВнР да й плаща допълнителни 2000 $ всеки месец над лимитните средства за резиденция.

Всеки опит от служителите на генералното консулство да й намекнат за незаконността на тези плащания бил посрещан с агресия и заплахи, жалвали се чиновниците от мисията ни зад океана.

Екстреното отзоваване на Христова от Ню Йорк, подготвяна за ротация в австрийската столица, било само част от тъкмените други подобни премествания, категорични са представители на тези среди. Може само да се предполага защо силно разклатеният кабинет „Борисов 3“ се опитва да настани в последните си дни свои хора в ролята на дипломати в ключови световни столици.

Спускането на парашутисти от Бойко Борисов по посолствата вероятно говори, че той бърза да внедри свои кадри в българските мисии, за да запази влиянието си, когато напусне властта. Не е невъзможно премиерът да се тревожи и от бъдещи компрометиращи разкрития за управлението си от чужбина и да цели да замете това с безпринципните назначения на мисионери.

В средите на дипломатите се говорело още, че както Мая Христова е предприела обходни техники за смяна на повелителя си, такива маневри може да са стартирали и останалите, чакащи също виза за различни посолства.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 19 Юли 2020 20:37
  Оставиха на власт кмет въпреки влязла в сила присъда

  На редовно заседание Общинската избирателна комисия в Кресна е отказала да прекрати правомощията на управника Йордан Дончев в село Сливница с аргумента, че документите не са изпратени от компетентните органи и не съдържат заверен от съда препис от влязла в сила присъда

 • Неделя, 19 Юли 2020 20:37
  Проф. Иво Христов: Ако Байдън дойде на власт, започват серия войни в нашия регион

  Социологът и политически анализатор проф. Иво Христов коментира в „Тази сутрин“ по бТВ дебата между Доналд Тръмп и Джо Байдън. "Това беше политическото дъно на САЩ. Все си мислех, че България го е ударила, но това, което видях в Америка, ме успокои. Още сме далече от най-добрите образци, а те дълбаят дъното. Такъв примитивизъм не очаквах“, посочи социологът.

 • Неделя, 19 Юли 2020 20:37
  Цонев: Хората на ДПС са пометени от тази власт! Откога вярваме на Цветанов? Той отдавна лъже!

  „Хората на ДПС са пометени от тази власт. Няма нито един назначен човек от ДПС", заяви зам.-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев в ефира на „Здравей, България" по Нова телевизия.

  Реакцията му бе по повод на твърденията на опоненти и протестиращи, че партията управлявала заедно с ГЕРБ. „Кадри на ключови постове бяха изгонени, само защото са членове на ДПС. Какви глупости говорят тези хора?", пита Цонев.

  Той коментира и независимостта на съдебната система. „Независимостта е важно условие за правилното й функциониране. Законодателството, което приехме, предвижда отчетност на главния прокурор на всеки 6 месеца. Първият такъв е след 10 дни", каза още Цонев.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни