Вторник, 30 Май 2023

Сряда, 29 Юли 2020 14:31

Прокуратурата обяви първите проверявани 14 приватизационни сделки

Сред тях са „Кремиковци“, „Химко“, „Арсенал“, „БТК“, „Плама“, БМФ, „Нефтохим“

 

 

Прокуратурата обяви кои са 14-те големи приватизационни сделки, които първо проверява. От официално съобщение на държавното обвинение става ясно, че ДАНС са изпратили до главния прокурор  доклад, съдържащ информация относно 14 приватизационни сделки, които се отнасят до приватизираните дружества с най-големи активи, а именно: „Арсенал“ ЕАД; "Асарел – Медет“ ЕАД; „Химко“ АД; „Кремиковци“ АД; „Нефтохим“ АД; „Промет“ ЕООД; „Соди“ ЕАД; „Сомат“ ЕАД; „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД; "Елаците - Мед“ ЕАД; „Параходство Български морски флот” ЕАД; "Плама“ АД; „БТК“ ЕАД; „Ремонт верижни машини“ ЕООД.

На база на предоставената информация прокурори от ВКП и Върховна административна прокуратура извършвали анализ в три аспекта: наказателно-правен с оглед данни за извършени престъпления и възможностите за наказателно преследване, гражданско-правен с оглед основания за атакуване на сделките поради пороци при сключването им и административно-правен с оглед основания и възможности за оспорване на управленските актове в хода на приватизационния процес.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че във Върховна касационна прокуратура (ВКП) са постъпили материалите по следващите 14 приватизационни сделки, данните за които са проверени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Така общият брой на проверените приватизационни сделки вече достигна 28, съобщават още от ВКП. Не става ясно обаче кои са конкретните нови 14 сделки.

Самата прокуратура си припомня, че в края на месец януари 2020 г., след възлагане от главния прокурор, ДАНС започна извършването на мащабна проверка на приватизационния процес в България. Предмет на проверката са сключените приватизационни сделки и предприетите действия по осъществяването на следприватизационния контрол.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

След приключване на работата на прокурорите обществеността ще бъде информирана за установеното и възможното предприемане на последващи действия, твърдят от държавното обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев на няколко пъти обещаваше, че всеки момент ще бъдат обявени първите резултати и ще бъдат осветени първите сделки. Той направи това още през март, но и до момента няма нито една отчетена проверка на сделка, припомня „Сега“.

Междувременно той обяви преди време, че предстои да се създаде необходимата организация за по-мащабни проверки и посочи цифрата от 7000 сделки. Тогава Гешев заяви, че над 90% от българите са били ограбени по времето на приватизацията. Той даде пример как една и съща история може да се чуе в различни населени места - как заводът е продаден без пари, и този завод, който е построен с удръжки от заплатите на хората, е нарязан на скрап или затворен. "Тази страница трябва да бъде затворена, защото българските граждани заслужават справедливост", отбеляза през май главният прокурор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни