Четвъртък, 08 Юни 2023

Четвъртък, 30 Юли 2020 18:46

„Биволъ“: Експертна лаборатория потвърди, че записът на Борисов не е подправен или манипулиран

Вече има две експертизи от престижни американски лаборатории, които доказват липсата на монтаж и манипулации със съдържанието на записите

 

Доклад изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият през юни запис с глас приличащ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или подправен. Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от друг запис е дало резултат от 20,3 пункта – умерена вероятност на съвпадение. Експертизата беше възложена от „Биволъ“ и платена със средства от онлайн фондонабиране.

„Биволъ“ предостави за експертизата записа получен на 12 юни по електронната поща във файл наречен BoykoUnplugged.m4a с продължителност 6 минути и 37 сек. Като сравнителен материал предоставихме запис на Бойко Борисов от негово изявление пред журналисти след Европейския съвет в Брюксел от 28/06/2018. Записът може да бъде свален на този адрес https://newsroom.consilium.europa.eu/videos (търсете 119815-1 от 28/06/2018). 

Заключението на експерта Ед Примо.

От експертите се искаше да извършат предварителна аутентификация на аудиофайла, озаглавен „BoykoUnplugged.m4a“, за да определят дали той е редактиран или променен по някакъв начин и да сравнят присъстващия в този запис мъжки глас с мъжкия глас, присъстващ в другия аудио файл, който със сигурност е на Борисов.

Експертът е изследвал всякакви отклонения от общото правило за непрекъснатост и също така е търсил “всякакви доказателства за вторичен шум или промени в шумовия под, които биха посочили отклонения от общото правило или промени в континуитета”.  Такива не са открити.

“След предварителната аудио автентификация и анализ не бяха открити признаци на манипулация или подправяне. За да извършим по-нататъшен анализ, трябва да знаем марката и модела на оборудването, което се е използвало за създаване на записа” – пише експертът Ед Примо в заключението.

Едуард Примо (след текста на видеото вдясно) е един от водещите експерти в аудио и видео автентификация, работещ с правоприлагащите органи в САЩ. Той е анализирал изтеклите преди две години записи между президента Доналд Тръмп и адвокатът Майкъл Коен.

Борисов или не?

Има умерена подкрепа за твърдението, че гласът във всеки от двата записа принадлежи на един и същи човек, сочат резултатите от експертизата. Ед Примо разяснява методологията на теста, която е научно обоснована в публикациите Aitken et al. 2011; Aitken & Taroni, 2004. По тази методика ако резултатът е от 0 до 1, то гласовете по-вероятно са от различни хора, а над 1 се увеличава вероятността на записите да е един и същ човек. При резултат 50 е почти сигурно, че гласовете са на един и същ човек. Полученият резултат от 20,3 дава умерена вероятност, че гласът в записа BoykoUnplugged.m4a е на Борисов.

Самият премиер Борисов излезе с няколко противоречащи си версии за този запис, като първо твърдеше, че това е имитация от друг човек, после заговори за deep fake (компютърно генериран глас), а накрая заяви, че на записа е той, но думите му били монтирани от различни негови записани изявления.

Това не се потвърждава от експертизата, според която монтаж и намеса в записа няма. Но дори без такъв технически анализ е ясно, че е невъзможно да се запише някъде квалификацията, с която Борисов удостоява шефа на парламента Цвета Караянчева, сравнявайки я с женски полов орган, който е “прост” и “кърджалийски”.

Преди няколко дни стана ясно, че до подобни заключения за записа от 12 юни е стигнала и друга лаборатория – Beryl Audio Forensics Laboratory.  Тя е изготвила експертиза възложена от Елена Йончева. В интервю за вестник “Сега” Йончева подчертава, че “тази лаборатория работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и експертизите ѝ се използват от съдилищата в САЩ. Експертизата и анализите са в обем от 34 страници и доказват, че в записа няма следи от монтаж и че гласът е на Бойко Методиев Борисов”.

Така вече има две експертизи от престижни американски лаборатории, които доказват липсата на монтаж и манипулации със съдържанието на записите.

В България разследването се води от “гнилата ябълка” Бецова

Българската прокуратура започна проверка за записите, както и за снимките, на които се вижда, че в спалнята на премиера има пачки с пари, злато и пистолет. Един от прокурорите по тази преписка е Боряна Бецова,

Както писа Свободна Европа, Софийската градска прокуратура (СГП) се е заела със случая в средата на юни. Тя изиска от няколко медии копията на файлове, получени от анонимен подател. „Биволъ“ предостави записа BoykoUnplugged.m4a и снимките, получени на редакционната ни поща.

Припомняме, че именно Боряна Бецова отказа да разследва Делян Пеевски и Цветан Василев по сигнал на “Протестна мрежа”, което предизвика коментара на френския посланик Ксавие Дьо Кабан “Боряна Бецова каква ябълка е”? По-рано посланикът използва термина “гнила ябълка” по адрес на съдия Румяна Ченалова, която допусна рейдърска атака срещу френската фирма “Белведере”.

Бецова беше и наблюдаващ прокурор по проверка срещу бившия министър на инвестиционното проектиране в кабинета “Орешарски” Иван Данов за неправомерно получени от него помощи за безработица във Франция. Тя отказа да образува разследване и абсолютната давност по случая изтече точно преди Софийската апелативна прокуратура да обяви, че все пак е открила данни за престъпление на бившия министър.

Има основания за европейско разследване на чутото в записа

Фактът, че проверката на записите и снимките от спалнята на Борисов се води също от Бецова не дава надежди, че ще бъде извършено обективно и задълбочено разследване и ще бъдат повдигнати обвинения, въпреки очевидните съставомерни деяния разкрити в записите: намеса в работата на независими институции като КФН,  за да се “размаже” собственика на Еврохолд, издаване на следствена тайна за предстоящо обвинение на Александър Манолев (относно къщата му за гости) и използването на силовите ведомства за атака срещу политически съперник – Елена Йончева, която премиерът иска “да изгори”.

Разследване ще води обаче и белгийската полиция, защото Йончева се е оплакала от заплахите и е предоставила записа и възложената от нея експертиза.

Освен това гражданското сдружение БОЕЦ внесе сигнал до офиса на Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, тъй като в записа се чува как Борисов се намесва в разследването за къщите за гости и по-специално за къщата на бившия зам.-министър Александър Манолев, която беше разкрита от „Биволъ“.

“Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих.” – чува се да казва Борисов. Това предупреждение е по същество саботиране на работата на (уж) независимата съдебна власт и издаване на следствена тайна. Доколкото в случая става въпрос за злоупотреба с европейски средства, европейската прокуратура също е компетентна да разследва. От БОЕЦ посочват, че поръчаните от Борисов проверки на “къщите за тъщи” нямат за цел установяване на извършените нарушения и уведомяване на Брюксел, а целят разчистване на сметки.

източник: „Биволъ“

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни