Четвъртък, 08 Юни 2023

Вторник, 04 Август 2020 18:01

Кирил Домусчиев и Спас Русев вдигнали голям купон на луксозна яхта край остров Сардиния

Предполага се, че празнуват сделката с БТК, с която държавата е ощетена с 1 млрд. лв.

 

Докато държавата се тресе от недоволство, протести и блокади заради исканата оставка на правителството и главния прокурор, олигарсите Кирил Домусчиев и Спас Русев разпускат в целия си блясък на яхта край Сардиния, съобщи сайтът „Афера“. За разлика от всички останали богаташи на републиката, които са притиснати от проверки на прокуратурата, двамата се вихрят на яхта край едно от най-скъпите пристанища, на което акостират истински бижута на корабостроенето.

56-метровата „KD“ е произведена в Италия, във фирмата "Сан Лоренцо", която е втора в света в списъка за фирми, произвеждащи луксозни яхти, дълги повече от 24 метра. Яхтата е поръчково изпълнение с дизайнерско обзавеждане, а цената ѝ е около 50 млн. евро.

Това бижу е яхтата на Кирил Домусчиев – собственик на ПФК „Лудогорец“,  „Хювефарма“, „Биовет“, „Адванс Пропъртис“ - едноличен собственик на „БМФ Порт Бургас“, медийната група „Нова Броудкастинг Груп“, както и на още много бизнеси у нас и в чужбина.

KD Yacht - Sanlorenzo | Yacht Charter Fleet

Както BIG5 писа, 56-метровата „KD“ стана повод преди три години за спор между Валери Симеонов и Домусчиев, но после някак странно настоящият крепител на коалиционното управление забрави, че заради тази яхта държавата е ощетена с едни 50 милиона.

Нека припомним накратко:

В края на 2017 година Валери Симеонов, тогава вицепремиер, обвини Кирил Домусчиев, че е включил личната си супер яхта във флотилията на БМФ, за да не плаща 50 млн. лв. глоба за неизпълнение на задължения към държавата. Тогава Симеонов заяви: „Собствениците на Български морски флот са се изплашили, че другата година ще трябва да платят около 50 млн. лв. неустойки по неизпълнението на приватизационния договор и купуват панически големи и евтини кораби – барем „добутат“ донякъде задължението си за поддържането на тонаж (след като нарязаха за старо желязо купените от държавата кораби). Стига се дотам, че са включили във флота и новата си 120-метрова луксозна яхта. Следя процеса внимателно и подготвям втори сигнал до прокуратурата за самия приватизационен договор – ако има закононарушения, то държавата трябва да си върне Българския морски флот“.

И до днес не е ясно какво е отговорила тогава прокуратурата, но Кирил Домусчиев тогава отговаря на Валери Симеонов по следния начин: „90% от твърденията на Валери Симеонов са неверни. Български морски флот били купили яхта. Вчера излязох с декларация – ако намери такава яхта му я подарявам. Такава яхта струва над 200 млн. евро. Тази яхта я няма и неслучайно ще заведа дело защото цяло лято слушам щуротии. Той с всички тези изказвания се опитва да влияе на съда, което не е редно. Аз смятам, че тъй като ние подадохме определени искове и бяхме прави, някои претенции бяха отхвърлени от арбитражния съд, а някои признати. Каквото се произнесе инстанцията ще се съгласим“.

Две години по-късно Валери Симеонов и Кирил Домусчиев са рамо до рамо и взаимно бранят интересите си, а Валери Симеонов мълчи за яхтата и 50-те милиона дълг към хазната. Домусчиев пък от своя страна, в качеството си на председател на КРИБ, изпрати на Владислав Горанов благодарствено писмо в деня, в който финансист №1 бе принуден да подаде оставка, за да омилостивят протестиращите. 

Тузарският купон на яхтата край Сардиния е циничен на фона не само на протестите, но и заради поредната сделка на Спас Русев, който се ползва щедро от домакинството на Домусчиев. Миналата седмица стана ясно, че БТК се е сдобила с шестия си поред собственик - медийната група United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Премахнати са запорите, наложени преди това от синдиците на КТБ заради заем от нея и от Антикорупционната комисия. Така чрез продажбата на Vivacom държавата е ощетена с 1 млрд. лв.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни