Четвъртък, 08 Юни 2023

Петък, 07 Август 2020 13:41

Държавата ще плати още 140 млн. лева на КАПШ за тол системата

Пътната агенция безпардонно обяви, че купува "втора застраховка", като споделя стопанисването на мрежата с частен консорциум

Прословутата тол система явно е като перпетуум мобиле - неизчерпаем източник на безобразия и скандали. Вчера оттам дойде поредната лоша новина за българските данъкоплатци  - държавата ще вземе още над 100 милиона лева от джобовете им, за да ги даде на консорциума "Капш". Това е същото обединение от фирми, което бе наето  да изгради техологичното чудо за  събиране на пътните такси по електронен път. След куп закъснения и отлагания електронната система най-сетне заработи - на 1 март.  За свършеното дотук изпълнителите вече получиха 180 млн. лева.

Най-изненадващо на 6 август на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" се появи съобщение,  че партньорството й с "Капш" всъщност не е приключило и ще продължи още поне две години, а може и петилетка. АПИ обяснява, че възлага на „Капш трафик солюшънс“ ДЗЗД нова обществена поръчка - „Проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка и надграждане с нови функционалности“ на тол системата, която след дълги отлагания реално започна да работи съвсем неотдавна - на 1 март т.г.   Услугата на сдружението "Капш" ще струва на бюджета над 140 млн. лева (117.9 млн. лв. без ДДС), като договорът ще е за две години, но с опция  за удължаване с още три, става ясно от публикацията на пътната агенция.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Обществената поръчка, директно възложена на групата "Капш",  поражда недоумение и редица въпроси:

Първо, месеци и години регионалното министерство и АПИ твърдяха, че консорциумът от фирми, оглавяван от австрийската "Капш", ще изгради тол системата, а след това ще я експлоатира българската държава. Именно това бе оправданието за създаването на поредната служба мастодонт - Национално тол управление, със заявката в него да работи армия от близо 1000 души - инспектори, програмисти, спецове по поддръжка на мрежи, хардуер и прочее.  Сега тези уверения  и "аргументи" звучат като лъжа.  

Второ, поръчката се възлага на съдружието на "Капш" директно - без търг или конкурс. Оправданието е, че само който е сътворил мрежата, може да я стопанисва и надгражда. И че заетите в българската администрация чиновници и ІТ специалисти, ангажирани с  тол системата, трябвало да бъдат обучавани от фирмите изпълнителки. Не е ясно защо това не е било  взето предвид и калкулирано още когато се готвеше документацията за избор на изпълнител на тол системата.

Трето, арогантността на началниците на АПИ стига дотам, че те съвсем откровено признават: държавата ще плаща и на кадри на държавна служба, и на чуждестранните частни компании за едно и също - да експлоатират и развиват тол мрежата. Ръководството на пътната агенция дори нарича дублажа "втора застраховка" - понеже системата за електронно събиране на пътни такси била с толкова сложни функционалности, че "изисква постоянното поддържане в работоспособност, а за това е необходим непрекъснат денонощен мониторинг на всичките й параметри, реакция преди възникването на евентуален технически проблем и превантивното му разрешаване в максимално кратък срок“. Това гласи съобщението на сайта на АПИ, където четем, че IT кадрите на тол управлението ще продължат да си работят, но ще бъдат подпомагани от експерти на „Капш“.

Четвърто, различни представители на властта непрестанно тръбят, че българската тол система е най-модерната в Европа. Би трябвало да е така, защото е съвсем прясно изградена и е в експлоатация само от 4 месеца - от 1 март,  а и както самата АПИ твърди, е сложна и натоварена с доста задачи".  В същото време според новата обществена поръчка вече трябва да се надграждат "нови функционалности"?! Защо не са били разработени досега, не е ясно, както не е ясно и защо външни изпълнители трябва да правят нещо, което би трябвало да правят разрабочиците, наети за целта в държавната администрация.

В свое оправдание АПИ посочва, че по подобен начин се експлоатирала тол системата в Чехия. А също и в Германия, но "преди години", което означава, че там са се отказали от модела.

Всички събития около тол системата водят към въпроса дали не е време за посещения на прокурори и за оставки и в системата на Министерството на регионалното развитие и АПИ?

ЧЕРВЕНА ЛАМПА

Че се готви ново разточителство на гърба на данъкоплатците, се подразбра още миналата година. През май 2019 т.   "Капитал" се добра до писмо, в което шефът на АПИ Георги Терзийски моли "Капш" да помогне в "в оперирането на тол системата". Тогава проф. Олег Асенов, главен отговорник за тол системата, се опита да замаже подозренията, като обясни, че целта била само държавата да получи потвърждение, че "допълнителни обучения в рамките на гаранционния период, свързани с техническото опериране, ще се случат и страните са информирани за поетите ангажименти".  

Сега се оказва, че подозренията са били съвсем основателни и че не става дума само за обучения и консултации, а за експлоатация на тол системата срещу солидно заплащане.  

източник: Сега

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни