Четвъртък, 08 Юни 2023

Четвъртък, 27 Август 2020 15:15

Хазната чака над 60 млн. лв. задължения от KG на Домусчиеви

Държавните институции не коментират

 

 

Фирмата Кей Джи Маритайм Шипинг на братя Домусчиеви ( KG от имената им Кирил и Георги ) вече от година дължи 52 252 446 лв. на хазната като глоба за неизпълнени задължения по приватизацията на Българския морски флот, които няма официални данни да е платила, а това вероятно води и до наказателни лихви от 10% върху ОЛП или още 5,252 млн. лв. Интересно е, че в БМФ фирмата на Домусчиеви е в съдружие 70 на 30% с Министерството на транспорта, т.е. с държавата, която кой знае защо не си търси парите в размера на коледните добавки за пенсионерите.

По този повод е още по-интересно, че към края на 2018 г. груповите задължения към НАП са 3,412 млн. лв., а за осигуровки към НОИ - още 352 000 ЛВ. Отделно, задълженията към персонала са 4, 8 млн. лв. в края на 2018 г., съобщава 19min.bg.

От медията са се обърнали към НАП за коментар какво се случва със събирането на тези немалки суми, докато на редовите фирми при над 1000 лв. - 20000 лв. задължения се запорират сметки и се  отпочват безкрайни проверки и ревизии, които се точат с години.

Говорителят на националната ни данъчна служба Росен Бъчваров е отговорил: "Това изглежда е данъчно-осигурителна информация, т.е. непублична такава". Оставяме настрана, че граматически "такава" се отнася за прилагателни, а не за съществителни имена, но точно НАП изпусна данъчно-осигурителните данни на 5,1 млн. българи и на стотици хиляди български и чужди фирми миналото лято.

От 19min.bg са потърсили и Министерството на транспорта за коментар като ресорно по темата и съдружник на братя Домусчиеви, но от транспортното ведомство няма отговор, което се приема за съгласие.

Интересно е, че фирмата е можела спокойно да плати задълженията си и по арбитража, и по данъците и осигуровките само със своята печалба за 2018 г. от 63 969 000 лв., която е декларирала. Тя обаче е потънала в загубите на групата, които са отчетени като 128 000 000 лв.

Задълженията изглеждат признати, понеже преди налагането на 52 252 446 лв. глоба, Кей Джи има платена една неустойка по приватизационния договор за 5,8 млн., както и получава обезщетение от 1 млн. евро - 2 млн. лв. от държавата в лицето на Министерството на транспорта, за да няма претенции към собствеността на 2 етажа от ... сградата на институцията Министерство на транспорта. Това е уникален случай в световната практика, а решението от 16.03.2016 г. е на кабинета Борисов 2 с транспортен министър Ивайло Московски.

По случайност той живееше, също като финансовия министър в това правителство Владислав Горанов, в комплекса, построен от фирмата - собственик на Кей Джи Маритайм - Адванс Пропъртис. Става въпрос за елитните кооперации с общ вътрешен двор ЕСТЕ в квартал Изток до преместената заради тях Автогара Юг под моста над бул. Самоков. Карето от билдинги заема целия квартал между ул. Атанас Далчев и споменатия булевард, наречен на един от градовете, към които автобусите тръгваха именно от въпросното място.

Делото по дължимите 52 млн. лв. към държавата също е интересно. То е спечелено в арбитража на БТПП от Кей Джи, но благодарение на намеса в последния момент на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, държавата все пак подава жалба във Върховния административен съд, на която за малко щеше да изпусне срока и въпреки нарушения от приватизаторите договор да няма право на неустойка. ВАС връща делото за разглеждане от Арбитража на БТПП през април м.г., а през септември - преди година, той се произнася в полза на данъкоплатците, като отменя предишното си решение. Кей Джи завежда контра дело срещу арбитража, което обаче няма отношение към изплащането на неустойката за неизпълнен приватизационен договор.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни