Сряда, 31 Май 2023

Вторник, 08 Септември 2020 11:38

Бивши евродепутати с писмо до ЕП срещу задкулисния властови модел в България

В писмото си те подчертават, че доверието в управляващата коалиция е разбито в очите на обществеността и изразяват недоволството и опасенията си по няколко въпроса, съобщава EURACTIV

 

 

На 3 септември група от бивши евродепутати изпратиха писмо до Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи LIBE, в което изразиха дълбоките си притеснения по отношение на продължаващата политическа криза в България и липсата на силна реакция от институциите на Европейския съюз.

Бившите членове на ЕП – Душана Здравкова, Маруся Любчева, Кристиян Вигенин, Момчил Неков и Мария Капон, наблюдател в Европейския парламент – се обърнаха към председателите на LIBE на фона на продължаващите вече два месеца протести в страната.

На 10 септември (четвъртък), Комисията LIBE ще организира дебат в Европарламента с фокус случващото се в България. Той ще последва изслушването на 28 август, на което Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (DRFMG), част от LIBE, разгледа темата за корупцията у нас.

Въпросът ще се разгледа и от Европейската комисия, която този месец ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки.

Шестимата бивши български евродепутати от Социалисти и демократи (S&D) и Европейската народна партия (EPP) се обърнаха към председателите на LIBE, за да застанат зад българските граждани, които се изправят “срещу липсата на справедливост и задкулисния модел на упражняване на власт, при който не съществува прозрачност и демократична отчетност”

В писмото си те подчертават, че доверието в управляващата коалиция е разбито в очите на обществеността и изразяват недоволството и опасенията си по следните въпроси:

  • ендемична корупция на високо ниво в правителството и липсата на разследване на скандали с участието на министър-председателя Бойко Борисов
  • нарушения на правата на гражданите и липса на капацитет за насърчаване и поддържане на върховенството на закона
  • потискане на медийната свобода (България заема 111-а позиция в “Репортери без граници” – годишен доклад за “Свобода на печата”, класиращ ни на последно място сред държавите-членки на ЕС)
  • ангажираност към олигархичните кръгове и неработеща система на разделение на властите
  • пълно подчинение на структурите на МВР на интересите на управляващите мнозинство
  • компрометиран изборен процес

Според тях, публикуването на поредица от предполагаеми аудиозаписи на министър-председателят вече демонстрира “явна злоупотреба с власт, неправомерно влияние върху медиите и институции извън изпълнителната власт, както и тяхното инструментализиране срещу политически съперници”.

Те подчертават, че селективните или липсата на подходящи действия от страна на главния прокурор по тези скандали е засилило фундаменталното чувство за несправедливост в обществото като още едно доказателство за краха на съдебна система и нейното подчинение. Те подчертават, че “бездействието или селективните действия, целящи сплашването  на протестиращите, както и множеството регистрирани случаи на насилие”.

Полицейско насилие и насилие над журналисти

Полицейското насилие над журналисти на протеста от 2 септември бе остро осъдено и от Асоциацията на европейските журналисти – България, която осъди незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоя за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на МВР.

На 3 септември и комисарят по човешки права на Съвета на Европа, Дуня Миятович, осъди полицейското насилие срещу журналисти по време на масовия протест от 2 септември.

В писмото си до Комисията LIBE бившите евродепутати се разграничават от министър-председателя на България и призовават за оставката на Бойко Борисов и кабинета му. Te завършват писмото си като призовават Комисията да реагира на настоящата ситуация у нас “категорично и по недвусмислен начин, подчертавайки принципа на върховенството на закона и необходимостта от ефективна борба срещу корупцията”.

EURACTIV България се свърза с двама от вносителите на писмото Душана Здравкова, евродепутат 2007-2009, ЕНП и Маруся Любчева, евродепутат (2007-2009, 2013-2014), S&D и ги попита какви са мотивите им за изпращането му до Комисията LIBE, както и очакванията от дебата за случващото се в България на 10 септември, организиран от нея.

Душана Здравкова: Аз съм юрист и цялостната ми дейност като евродепутат беше насочена към защита върховенството на закона и защита на гражданските права и свободи. Ето защо, добре познавам работата на Комисията LIBE и съм убедена, че тя е мястото, където можем да се обърнем не само, за да запознаем нейните членове, но и да настояваме да се предприемат адекватни мерки срещу драстичните нарушения, извършвани от настоящото правителство на България. Тези нарушения ескалират в последните месеци и гражданите се обединяват, за да защитят своите демократични права, гарантирани не само от Конституцията на България, но и Договорите на ЕС.

Бившият депутат от ЕНП подчертава, че като дългогодишен преподавател по Европейско право в Националния институт на правосъдието, тя е дълбоко убедена в ролята на европейските институции и очакванията ѝ от заседанието на LIBE са големи.

Не съм привърженик на очакванията някой отвън да помогне за развитието на демократичните промени в България и  в осигуряване върховенството на закона, но задълбочаване на процесите на  насилие, липсата на каквито и да било адекватни мерки от страна на правителството, налага европейските институции да бъдат достатъчно обективно информирани, за да вземат и своите решения в защита не на едно правителство, което има достатъчно други механизми за защита, а на българските граждани, каквато  е и най- вече ролята на ЕП.

От своя страна бившият депутат от S&D, Маруся Любчева, изложи мотивите за написване на писмото и очакванията си предстоящото заседание на LIBE така:

Считаме, че Комисия LIBE е точният адресат, не само защото наименованието й е „граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи“, а защото  в тази комисия се води дебат по същество и тя в действителност може да направи анализ и да изрази становище по  ситуацията в България. […] Намерението ни да изпратим писмо до ЛИБЕ беше допълнително мотивирано от заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (DRFMG). Но преди всичко сме тревожни за ситуацията в страната и не ни е безразлично това, което се случва и за противодействието на което сме убедени, че комисията може да помогне.

Очаквам смислен дебат, надявам се членовете на Комисията да са потърсили  и да са получили необходимата информация по много от въпросите, които стоят на дневен ред с управлението в България. Вече около два месеца информация за случващото се в България  е на погледа на света. Очаквам членовете на Комисията да изготвят становище с ясни заключения за недопустимостта на методите на управление, нарушаващи из основи принципите на доброто управление – корупция, нарушаване правата на гражданите, облагодетелстване на управляващи от властта, неприлагане на закона, когато проблемите касаят представители на управляващата партия.

EURACTIV попита и дали, според тях, европейските институции трябва да предприемат по-твърди действия с оглед на случващото се у нас.

Душана Здравкова: Убеждението ми е, че Комисия LIBE ще бъде мястото за провеждане на сериозен и аргументиран дебат, подкрепен с факти и доказателства, а не с позиции, които отразяват партийни пристрастия. Искрено се надявам, че в резултат на станалите разисквания, LIBE ще вземе единственото правилно решение- да бъде изслушан министър- председателят на България в пленарно заседание на ЕП, а също така и да бъдат предприети действия за приемане на резолюция за активиране на член 7, алинея 1 от Лисабонския договор срещу България.

Маруся Любчева: Мисля, че ЕП трябва да организира дебат за ситуацията в България, базирано на становището, което ще изработи Комисия LIBE и да назначи сериозна проверка по всички повдигнати въпроси. Но преди всичко считам, че ЕП трябва да препоръча  провеждането на незабавни избори в страната, за да се възстанови статуса ни на правова и прилагаща върховенството на закона държава. Крайно време е да се обърне внимание. Защото дългата досегашна подкрепа на това управление доведе до дълбока деградация.

източник: EURACTIV.BG  

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни