Сряда, 31 Май 2023

Сряда, 23 Септември 2020 11:45

Румен Радев рамо до рамо с пловдивски бизнесмени забъркани в схеми с общински имоти, а ла „дупката във Варна“

Президентът отново е в Пловдив и пак е в сянката на Георги Гергов

Президентът Румен Радев участва в официалното учредяване на фондация „Млади медици за България“ в Пловдив. Организацията има за цел да подкрепя настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.

 

Това благородно дело, почетено от президента навръх Деня на Независимостта, има и втори план - доста по-интересен от благовидната повърхност, твърдят близки до начинанието. Той се състои в интересния състав на управителния съвет на НПО-то. По-съществената част от седмината в УС са известни медици, но и популярни като бизнесмени с широк размах на дейността, прехвърлила рамките на професионалната им експертиза. Зад тях пък прозирала сянката на небезизвестен пловдивски олигарх, минаващ за “червен” по партийна принадлежност, но особено контактен с управляващата върхушка, говори се в Града под тепетата.

 

Скандалът около името на единия от учредителите и член на управителното тяло - Васил Будев, е свързано със схеми как да се печелят лесни пари на гърба на общината и данъкоплатците чрез така наречената ликвидация на съсобственост. В бизнеса с изкупуването на евтини общински имоти един от постоянните участници е точно зъболекарят Будев, разказват надълго и нашироко медийни публикации.

 

Например, единият от медийните сюжети с него е парче земя от 700 кв. м в междублоково пространство, частна собственост на Будев, станало предмет на дискусии в пловдивския общински съвет м.г. дали да бъде откупено от д-р Будев за 5 млн. лева и върнато обратно на пловдивчани.

 

Това не е единственият имот на стоматолога, развъртян в схемата „откупи и върни с моите пари“. Будев е и строителен предприемач, а имотите в Пловдив, притежавани от него са десетки. Придобити са чрез заменки преди години, а сега общината си ги купува от него на баснословни цени.

 

Друг доктор от учредителите на фондацията е Динко Господинов – управител на клиниката „Медикус Алфа“ в Пловдив. От тази клиника има и други лекари, участващи във фондацията. Д-р Господинов е свързан с още дузина фирми със сходна дейност, както и с дружество, което е с богата и разнородна, но далеч от медицината. Във фондацията докторът е привлякъл и сина си Младен, той пък е съдружник в клиники по морето. 

 

“Медикус Алфа“ ЕООД е получила 260 000 лева европари по проект за подобряване на безопасността и условията на труд в скъпарската клиника през 2018 г. Същата година шефът на клиниката Динко Господинов е декларирал официално собствеността на два апартамента в Пловдив и къща с двор в село Марково, кола „Мазда“ и акции за 50 000 лева.

 

Според основателя на фондацията „Млади медици за България“ и председател на Управителния съвет д-р Динко Младенов, НПО-то вече има близо 50-сет дарители. Сред тях били заможни хора предимно от Пловдив, мълви се в града, като се подчертава, че един от тях държал да остане анонимен, но пък се ангажирал да осигури патронажа на президента. Тук трябва да уточним, че още в началото на септември докторът се срещнал с държавния глава с настояване Радев да почете официалното учредяване на фондацията. Президентът не посмял да откаже, тъй като посредничеството на мастития бизнесмен било почти императивно.

 

Днес вече обаче е ясно, кой точно е лобирал на „Дондуков“ 2, коментират в медицинските среди в Пловдив. Особено след като Румен Радев и пловдивчанинът Георги Гергов цъфнаха заедно на една маса с радостни усмивки на снимка от сватбата на сина на вицепрезидента Илияна Йотова.

 

По-разкрепостени коментатори на пловдивските потайности пък споделят, че присъствието на президента на събитието в Пловдив на 22-ри септември показва, че явно той не може да откаже на Георги Гергов и не е изключено Радев да се появи в нови снимки засмян до д-р Будев, чийто бизнес е доста сходен с този на Гергов, що се отнася до имотните им схеми с държавни и общински имоти.

 

Въпреки че Георги Гергов официално няма връзка с новата медицинска фондация, сянката му била хвърлена индиректно върху нея, а за това индикаторите били не малко, мълви се още в Града под тепетата.

 

На снимката: отляво на президента Васил Будев, отдясно на президента Динко Господинов

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни