Четвъртък, 23 Март 2023

Понеделник, 05 Октомври 2020 13:44

Правителството в Скопие: Заев няма къща в Гърция. BIG5: Скопие да научи български преди да обвинява в дезинформация - никъде не сме написали, че Заев е собственик на имота!

Къщата – убежище на Халкидики, в която премиерът на Северна Македония почива през лятото и посреща гости, стана повод за обиди и заплахи към медията ни

 

 

Прaвитeлcтвoтo нa Ceвeрнa Мaкeдoния излeзe cъc cпeциaлнo изявлeниe, в кoeтo oтхвърля твърдeниeтo нa бългaрcки мeдии, чe Зoрaн Зaeв притeжaвa лукcoзнa вилa нa гръцкия пoлуocтрoв Хaлкидики, пишe мecтнoтo издaниe „Вeчeр“, цитирано от агенция „Фокус“.

„Прaвитeлcтвoтo нa Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния, oт имeтo нa прeмиeрa Зaeв, кaтeгoричнo и нaпълнo oтхвърля нoвинaтa, чe прeмиeрът Зaeв притeжaвa къщa в Гърция“, кaзвaт oт прaвитeлcтвoтo на Зоран Заев.

„Мoлим вcички мeдии, публикувaли фaлшивитe нoвини, дa публикувaт тoвa oпрoвeржeниe изцялo, в прoтивeн cлучaй щe бъдaт взeти вcички зaкoнoви мeхaнизми, зa дa ce зaпaзи рeпутaциятa нa зaинтeрecoвaнитe cтрaни. Прaвитeлcтвoтo нa Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния прoдължaвa дa ce aнгaжирa c бoрбaтa c дeзинфoрмaциятa, кoятo e ocнoвният врaг нa дeмoкрaциятa и coциaлния прoгрec. Грaждaнитe имaт прaвo нa дocтъп дo пoдхoдящa и дocтoвeрнa инфoрмaция, a прaвитeлcтвoтo чрeз публични инcтитуции и oткритoтo cътрудничecтвo c мeдиитe и мeдийнитe cдружeния e уcтaнoвилo нoви прaктики нa зaчитaнe нa принципитe нa иcтиннocт, oтчeтнocт и прoзрaчнocт“, ce кaзвa в изявлeниeтo нa cкoпcкoтo прaвитeлcтвo.

Припомняме, че в своя публикация (виж - тук -) от 4 октомври със заглавие „Ексклузивно и единствено в BIG5: Вижте новата “къща - убежище” на македонския премиер Зоран Заев в Халкидики“ медията ни нито веднъж не твърди, че къщата от брандираните снимки, които сме публикували, е персонална собственост на северномакедонският премиер Зоран Заев, а видно още от самото заглавие, я наричаме „къщата – убежище“ на Заев, тъй като по наша информация и свидетелства на местни жители Заев е избирал да почива именно в нея.

В публикацията си ясно сме посочили, че през 2018 година македонският информационен сайт „Прес24“ съобщи, че Заев е посещавал Гърция почти всяко лято и се е наслаждавал на изумителна гледка към морето в 3-етажна къща и двор от 300 кв. м. Тогава македонското издание написа още, че “вилата е в Неа Мудания и била на самия морски бряг и струвала около 100 хил. евро“.

Всичко това се отнася до първата визирана в публикацията ни къща, като пък за нейната собственост се позоваваме на гръцкото издание „Нюз.ин“, което от своя страна пък отново се позовава на македонски медии.

От една страна, приветстваме правителството на Република Северна Македония за обявената борба срещу дезинформацията – такава е актуална и в Република България. От друга страна обаче, BIG5 категорично не може да приеме определението, че разпространяваме “дезинформация” и “фалшиви новини”. Със същия успех и BIG5 може да даде македонското правителство на съд за уронване престижа на изданието с подобни твърдения.

BIG5 е официална медия, с ясни собственици и не толерира разпространението на слухове, които биха могли да доведат до фалшиви новини.

Държим още да подчертаем, че България е свободна страна, а BIG5 e свободна медия. В този ред на мисли, всякакъв директен или индиректен начин на натиск от страна на македонското правителство спрямо свободата на словото и частните медии в България е напълно безсмислено и крайно неприемливо.

Апелираме към близките си съседи от Северна Македония, преди да раздават квалификации и да отправят ултиматуми към българските медии, да научат български език и след това да си позволяват използването на крайни определения, като “дезинформация” и “фалшиви новини”.

И нека пак специално за тях повторим – в информацията на BIG5 никъде не се твърди, че къщата от брандираните снимки е лична собственост на Зоран Заев или пък че се води на негово име. Подобни твърдения отправиха македонски медии през 2018 година за къщата в Неа Мудениа. Ние само твърдим, че Заев почива в тази къща. Или може би сега г-н Заев ще заяви, че никога не е стъпвал в Халкидики? В България на това казваме: "Гузен негонен бяга".

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни