Понеделник, 29 Май 2023

Събота, 10 Октомври 2020 21:30

„Новичок“ има в поне 20 западни страни в 140 варианта

Руското външно министерство разпространи позиция по повод изявления на германския външен министър Хайко Маас, че санкциите срещу Русия по случая с отравянето на руския опозиционер Алексей Навални стават неизбежни

 

 

Най-малко 20 западни страни работят с токсични вещества от групата „Новичок“ и данните сочат, че в тях има около 140 варианта на такива химически съединения. Това се твърди в разпространена в събота позиция на руското Външно министерство, предава ТАСС. Тя е по повод изявления на германския външен министър Хайко Маас, че санкциите срещу Русия по случая с отравянето на руския опозиционер Алексей Навални стават неизбежни.

В коментара на дипломатическото ведомство пише, че "що се отнася до бойното отровно вещество, което на Запад наричат „Новичок“, неговата структура и масспектрометрия са представени за първи път през 1998 г. в спектърната база данни на Американския институт по стандартите" и се добавя "Впоследствие на базата на това съединение е създадено цяло семейство от токсични химикали, за които не се прилага Конвенцията за забрана на химическите оръжия. С тях са работили Съединените щати, а също така още поне 20 западни страни. Така че „Новичок“ е чисто западна марка. Той е синтезиран и го има в наличност в тези страни в около 140 различни варианта. В Русия нямаме от него", се казва в изявлението на руското външно министерство.

Тезата на Русия влиза в спор с версията на целия Запад, който твърди, че „Новичок“ е руска разработка и че е използван в отравянето на бившия разузнавач от КГБ Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. и в това на Навални сега. Съществува и версията, че същото вещество е използвано още през 2015 г. при отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Само преди дни Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи в кратък текст резултата от експертизата си по случая „Навални“. „Шпигел“ съобщи, че анализът на ОЗХО потвърждава установеното от лаборатории в Германия, Франция и Швеция. ОЗХО не споменава групата вещества „Новичок“, но отбелязва, че в кръвта и урината на Навални са открити подобни по структура вещества като в отровата, с която бе извършено покушението срещу двойния агент Сергей Скрипал през 2018 г. Срещу Скрипал също бе използвано вещество от групата „Новичок“.

„Шпигел“ отбелязва, че нервнопаралитичната отрова е била доразвита. Това твърдят германските служби за сигурност. Според експертите използваната срещу Навална отрова, не е по-слаба, но действа по-бавно. Както и в предишните случаи, ОЗХО ще предостави подробен доклад от изследването си само на страните-членки. От позицията става ясно обаче, че през 2019 г. „Новичока“, или поне варианта, използван срещу Скрипал, е добавен в приложението за забрана. Не става ясно дали там са попаднали всички вариации или е възможно заобикалянето на списъка.

Преди няколко седмици ОЗХО бе помолена от Германия да направи собствени изследвания на пробите на Навални, който бе настанен в берлинска болница в края на август. Германското правителство заяви на 2 септември, че Алексей Навални е бил отровен с бойно отровно вещество от групата „Новичок“. По данни на Берлин, този извод е потвърден от лаборатории във Франция и Швеция.

Иначе в позицията на Москва сега се твърди, че в Русия химическото оръжие е унищожено под строг международен контрол, че този процес е бил завършен на 27 септември 2017 г. и на 11 октомври същата година Москва е получила сертификат от генералния директор на Организацията за забрана на химическото оръжие.

„Всичко, което искаме, е да получим правно, техническо и организационно съдействие както в двустранен руско-германски формат, така и по линия на ОЗХО, за да бъде проведено всеобхватно, обективно и безпристрастно разследване на обстоятелствата около случилото се с Навални. Ние сме силно заинтересувани в това да разберем кой стои зад тази режисирана от самото начало антируска провокация. Вместо отговор получаваме агресивна реторика и отявлено манипулиране на фактите“, заявява руското външно министерство.

Министерството твърди, че четирите молби на руската генерална прокуратура за правна помощ, които към настоящия момент са оставени без отговор, не засягат само личните данни на Навални, както твърди германският външен министър Маас.

Очаква се случая „Навални" да е тема на следващото заседание на високо равнище в ЕС.

източник: „Сега“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни