Събота, 25 Юни 2022

Събота, 05 Януари 2019 14:38

Нася Ненова осъди мъчителите си по "СПИН процеса" в Либия

Служителите на Главно следствено управление на Джамахирията, сред които и един генерал, трябва да й платят общо 526 617 лева обезщетение за неимуществени и имуществени вреди  

 

Почти 12 години след завръщането си в България една от медицинските сестри, които бяха осъдени в Либия по т. нар. "СПИН процес", дочака справедливост. На първия инстанция в Софийски градски съд (СГС) Нася Ненова осъди девет от своите мъчители. Това съобщава сайтът "Дефакто".

Според постановлението на съдия Вергиния Минчева от СГС служителите на Джамахирията, сред които попада и един генерал, трябва да заплатят на медицинската сестра 500 000 лева обезщетение за неимуществени и 26 617 лева за имуществени вреди.

За момента това е единственото от петте дела, заведени от медицинските сестри, чиито край е успешен. Делата по исковете на Кристияна Вълчева и на Валентина Сиропуло са прекратени от СГС, а делата по исковете на Снежана Димитрова и на Валя Червеняшка все още са висящи.

Българските медицински сестри Кристина Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. По-късно бе задържан и съпругът на Кристияна Вълчева д-р Здравко Георгиев. Основното обвинение срещу тях беше заразяването на над 400 либийски деца с вируса на СПИН. Те изкараха години по либийски затвори, където над тях беше извършвано насилие и бяха осъдени на смърт. По-късно присъдата им беше заменена с доживотен затвор.

Медиците се завърнаха в България през 2007 г. със самолета на тогавашната първа дама на Франция Сесилия Саркози и бяха помилвани от президента Георги Първанов.

Близо десет години след завръщането на медиците в България, записки на бивш премиер на Либия разкриха, че двама бивши високопоставени представители на режима на Муамар Кадафи са заразили с вируса на СПИН децата в болницата в Бенгази, а аферата вероятно е била отмъщение към източния град Бенгази, който се бунтувал срещу режима на Кадафи, или да е имала за цел да представи преследваната за терористични прояви Либия като жертва.

Първият, потърсил сметка за изтезанията, на които е подложен в Либия, бе палестинският лекар Ашраф Ал-Хаджудж, който от 2007 г. е български гражданин. Той завежда гражданско дело за непозволено увреждане пред граждански холандски съд в Хага. На 21 март 2012 г. съдът излезе с осъдително решение срещу девет високопоставени либийски полицаи, които са осъдени солидарно да заплатят на ищеца 750 000 евро обезщетение за нанесени материални щети и 250 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва по либийското право от 27.07.2011 г. до окончателното изплащане.

Резултат с изображение за Нася Ненова

Резултат с изображение за Нася Ненова

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни