Събота, 25 Юни 2022

Четвъртък, 28 Февруари 2019 12:40

По следите на брошурaтa за гей двойки: Ще има наказани за попадането ѝ в училищата

Според МОН и МЗ тя не е достигнала до деца и е попаднала по погрешка в училищата

Образователните брошури с гей двойки, които доведоха до скандал, не са достигнали до деца и са попаднали по погрешка в училищата. Това казаха от Министерството на здравеопазването (МЗ) и от Министерството на образованието и науката (МОН) в студиото на bTV.

"Минимален брой са училищата, до които е достигнала брошурата, според нас. Сигналът е подаден своевремнно", каза Татяна Предова - експерт от дирекция "Приобщаващо образование" на Министерство на образованието.

В Езиковата гимназия в Ямбол брошурата попада още през декември. По данни на здравното министерство печатни материали са получили и в Монтана, Видин и Кърджали. Още вчера здравният министър Кирил Ананиев определи случилото се като провокация.

„Тези материали са единствено за разпространение в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране, за таргетната група мъже, които правят секс с мъже, те не са за разпространение в училищата в страната. Указанията са ясно дадени, работи се на терен с целевата уязвима група”, поясни Д-р Тонка Върлева – директор на "Промоция и профилактика на болести и зависимости" към здравното министерство.

Тя бе категорична, че това са здравно-образователни материали, не са показвани в часове на деца. Според нея информационната част е добра за превенцията от ХИВ и СПИН, но снимковият материал е наистина провокативен.

Д-р Върлева поясни и че няма как да е свързана с „джендър” идеологията, защото брошурата е създадена отдавна.

„Любов без последствия" е издадена за първи път преди повече от 10 години. Финансира се от Глобалния фонд на ООН. За последно е актуализирана през 2017 г. Целта ѝ е да запознае хомосексуалните мъже с рисковете от заболявания, предавани по полов път.

Д-р Елена Кабакчиева - председател на фондация "Здраве и социално развитие", която е изготвила брошурите, коментира, че снимките са подбрани така, че не само да привлекат, но и да задържат вниманието.

„Трябва да се подберат такива материали на изразяване, придружаващи посланията, които да задържат вниманието, за да се повярва на тази информация и да я приемем като нещо, което трябва да следваме при сексуално поведение”, каза Кабакчиева.

Според нея децата са виждали вече такива снимки като тази от брошурата.

„Атракцията е съчетана с информация, която ще промени поведението, за да запазим здравето си”, коментира Капакчиева.

От гражданска инициатива "Поход за семейството" обаче казаха, че снимките са с порнографско съдържание, а контрол липсва.

„Няма достатъчен контрол, виждаме увеличаващ се натиск от страна на европейските институции и лобита да прокарват „джендър” идеологията в училищата”, каза Ивайло Тинчев, гражданска инициатива "Поход за семейството“.

Според него има целенасочени кампании в тази посока. Детската психика е доста лабилна към подобен род информация, защото в тази възраст се оформя мирогледът им, смята Тинчев.

"Мисля, че за трети път ще трябва да го кажа днес – тази брошура не е направена за ученици", каза от своя страна сексологът д-р Румен Бостанджиев.

Затова и си струва да бъде направено разследване и да се изясни кой е направил това безобразие, защото аз съм възмутен, добави той.

"От 30 години цял един екип от специалисти, включително и с д-р Върлева, работим в посока на програми, които подготвят младите хора за семеен живот и родителство – имаме един куп неща, които сме направили позитивни в тази връзка и сега един подобен скандал, хвърля петно върху всичко, което правим – с очевидната цел да се дискредитират всякакви дейности в тази посока”, каза още д-р Бостанджиев.

Служителите, които са допуснали разпространението на материалите в училищата, ще понесат наказание, казаха от МОН и МЗ.

източник: bTV

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни