Неделя, 28 Май 2023

Сряда, 22 Януари 2020 17:40

15 г. затвор за машинистите по делото "Хитрино"

Превишената скорост е основната причина за влаковия инцидент отпреди три години

15 години лишаване от свобода за машиниста Димитър Михнев и 10 години затвор за колегата му Радослав Петков постанови днес Шуменският окръжен съд по делото "Хитрино".

Две години бяха нужни на съда, за да изясни фактическите обстоятелства около трагичния инцидент от 10 декември 2016 г. Защитата на пострадалите при инцидента на гара Хитрино поиска по 20 години затвор за двамата обвиняеми машинисти, преповтаряйки претенцията и на прокурор Маргарита Георгиева. В края на миналата седмица тя също настоя за максимална присъда за машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, съобщи БНР.

В пледоарията си адвокат Николай Димитров обяви, че превишената скорост е основната причина за влаковия инцидент отпреди три години. „Считаме, че следва и двамата машинисти да понесат отговорността за настъпилото събитие. Ако не получим тази присъда, ще смятаме, че това деяние не съставлява особено тежък случай“, добави той.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Вследствие на катастрофата и последвалия взрив на изтекъл газ от разкъсана цистерна загинаха 7 души от шуменското село и бяха нанесени сериозни материални щети.

Защитниците на машинистите Михнев и Петков поискаха оправдателни присъди. Те бяха категорични, че обвинението не е доказано. „За да има осъдителна присъда, всички съществени елементи на доказване трябва да бъдат налице. Само така може да се постанови един стабилен съдебен акт. А прокурорът каза, че причината за експлозията не е установена”, обясни адвокат Ивайло Йорданов. Причината за трагедията е лошата жп инфраструктура, заявиха вчера защитниците на обвиняемите.

В съдебната зала двамата машинисти казаха, че съжаляват за тежките последствия и помолиха да бъдат оправдани. По време на делото Михнев бе пуснат под гаранция от 10 000 лв., а Петков бе с мярка "подписка".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни