Събота, 25 Юни 2022

Понеделник, 07 Септември 2020 14:36

Маргарита Петкова: Кръгли маси от детството на демокрацията не ни трябват

„На мен не ми се иска народното недоволство да не постигне своята цел. Да, ще ни бият, няма да ни галят с перце. Това трябва да е ясно на всички“

 

„Всеки протест е различен. Точно на тези протести това, което е плашещо за хората, които в момента са във властта и не искат да я напуснат, е, че хората просто протестират, защото им е дошло до гуша.“ Това каза поетесата Маргарита Петкова в предаването "12+4" на БНР.

„Който има потребност, подкрепя протеста. Който няма, казва, че това са лумпени, неориентирани хора. Но тук всеки действа според съвестта си, според моралните си устои и според доблестта, ако не е забравил какво значи тази дума“, отбеляза поетесата.

Когато едната страна е изчерпала своя потенциал, няма с кого да седнеш и да разговаряш – това ще са празни приказки, смята Петкова. „На нас кръгли маси и всякакви такива от детството на демокрацията не са ни необходими.“

„Ако под моите прозорци се събере една тълпа и почне да ми крещи: Престани да пишеш тези отвратителни стихове, аз ще престана да ги публикувам“, посочи още Маргарита Петкова пред БНР.

„Народът има такава поговорка – „Ти го плюеш, то си мисли, че роса го роси“. Те толкова здраво са се вкопчили в своите удобни кресълца, че си мислят – ще се завърнат чуждестранните студенти в своите университети извън България, тоя народ ще се върне от море, ще тръгне на работа, нещата ще се разводнят, ще отмине и тази вълна. Не искам да съм лош пророк – би могло и това да се случи, но не вярвам. Защото, както казва Станислав Йежи Лец – когато водата е вече до устата, горе главата.“ 

Използвайки народната мъдрост, че по-умният отстъпва, поетесата уточни, че тя лично за себе си надгражда тази поговорка така – когато ти като по-умен отстъпиш, даваш право на глупака да се мисли за по-умен от теб.

„На мен не ми се иска народното недоволство да не постигне своята цел. Да, ще ни бият, няма да ни галят с перце. Това трябва да е ясно на всички“, допълни Маргарита Петкова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни