Събота, 01 Април 2023

Понеделник, 14 Септември 2020 11:10

Кънчо Стойчев: ГЕРБ губи периферия и се рони, Борисов ще слезе от политическата сцена сатанизиран

 

  • БСП е единствената партия в България, която по този начин, възприет в много развити и нормални държави по света - пряк избор на лидер на партията, за първи път реализира това по удачен и убедителен начин.
  • Резултатът на Нинова е напълно убедителен. Трябва да отбележим, че реална конкуренция съществуваше. 
  • Очевидно ще трябва да се готвим за ново коалиционно управление. Няма партия или политическа сила в България, която да е способна да вземе 50% в един бъдещ парламент.
  • Борисов поема по този път с това упорство и след няколко месеца ще се окаже в ситуация на сатанизиран политик, от типа на Костов или на Жан Виденов. 

 

БСП е единствената партия в България, която реализира убедително пряк избор на лидер. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“  Кънчо Стойчев, социолог и политически анализатор. Той подчерта, че победата на Корнелия Нинова не е била изненада.

„Анализаторите и обществото ни следеше с очакване какво ще се случи, тъй като социалистическата партия е втората по големина, всички изследвания показват едно изравняване с управляващата партия ГЕРБ, т.е., става дума за изключително важен политически субект в страната. Значението на това кой и как ще бъде лидер на тази партия надхвърля тесните рамки на самата партия, това е от общонационално значение. Победата на Нинова не е изненада по никакъв начин. Резултатът е напълно убедителен. Трябва да отбележим, че реална конкуренция съществуваше. Това е единствената партия в България, която по този начин, възприет в много развити и нормални държави по света - пряк избор на лидер на партията, за първи път реализира това по удачен и убедителен начин. Защото един от големите проблеми на всички други партии у нас е начинът на излъчване на лидер. БСП е ясно изключение“, обясни политическият анализатор.

Според Кънчо Стойчев малко вероятно е БСП да поеме гласове от ГЕРБ, но управляващата партия със сигурност губи периферия и се рони. По думите му един нов парламент би бил по-пъстър и в него ролята на ГЕРБ би била по-малка.

„Ядрото се втърдява, ние не можем да очакваме следващ парламент без ГЕРБ. ГЕРБ ще има много сериозно присъствие и дали ще бъде опозиция или отново в управлението зависи само от цялостната конфигурация и разпределение на силите, за което е твърде рано да спекулираме“, коментира той.

Бойко Борисов ще слезе от политическата сцена сатанизиран, защото пропуска последните шансове да избегне този процес, подчерта Кънчо Стойчев.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Очевидно ще трябва да се готвим за ново коалиционно управление. Няма партия или политическа сила в България, която да е способна да вземе 50% в един бъдещ парламент. Ще имаме парламент, в който най-вероятно никой няма да има повече от 30% присъствие, т.е. очаква ни сложна коалиция. И тук всъщност е изборът на ГЕРБ. Това упорство, което се проявява в момента, разбирам мотивите. От правна гледна точка чисто формална легитимност на това управление съществува. Но този инат, който се упражнява, ще доведе до важни последици“, посочи анализаторът.

Според Кънчо Стойчев в това време, в което ще се управлява на инат, ще се сформира много по-силно опозицията и бъдещите общи действия на определени политически сили срещу ГЕРБ, т.е. ГЕРБ губи от това.

 „Не съм сигурен, че премиерът Борисов си дава ясна сметка, затова ще го изрека на висок глас. Той винаги е бил или обичан, или мразен, което е нормално за един политик, но има един процес, който става опасен. Това е процесът на сатанизация. Тя е субективна, но е обективен обществен процес, веднъж започне ли, никой не може да я спре. Борисов поема по този път с това упорство и след няколко месеца ще се окаже в ситуация на сатанизиран политик, от типа на Костов или на Жан Виденов. А когато един политик е сатанизиран, възможностите за неговото действие са безкрайно малко“, обясни политическият анализатор.

Бойко Борисов предизвиква този процес с поведението си, допълни Кънчо Стойчев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни