Неделя, 03 Юли 2022

Неделя, 04 Октомври 2020 10:12

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно за обстрелване на граждански обекти

Засега преговорите между воюващите страни не дават резултат, въпреки призивите на международната общност

 

 

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви за ракетна атака от арменската страна към градовете Тертер и Хорадиз, разположени близо до линията на контакт, предава РИА Новости.

„В момента арменските въоръжени сили нанасят ракетни удари по град Тертер и град Хорадиз, разположен в регион Физули, от територията на Ханкенди (Степанакерт - бел. ред.)“, се казва на сайта на министерството.

Министерството съобщава, че азербайджанската армия предприема адекватни ответни мерки.

Говорителят на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян заяви, че Баку обстрелва граждански цели в столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република - Степанакерт.

„В момента граждански обекти отново са под обстрел в Степанакерт“, написа Ованесян във „Фейсбук“.

В събота президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че преговорите по уреждането на конфликта в Карабах не могат да се водят едностранно, Баку "трябва да има партньор".

"Преговорите (за Карабах - ред.) по същество спряха. Защото след думите (на арменския премиер - ред.)" Карабах е Армения "казах, че преговорите са невъзможни. Съпредседателите на Минската група обаче ме помолиха Азербайджан да покаже повече разбиране ... Казах: Добре, нека опитаме. Искаме да намерим спокоен начин, така че чакаме много години и ако не беше този епизод, преговорите вероятно щяха да продължат ", каза Алиев в интервю за катарския телевизионен канал Al Jazeera. " Думите на Алиев са цитирани от пресслужбата му.

Според Алиев срещите с арменския премиер са били безсмислени и официални.

"Той ми каза, че териториите няма да бъдат върнати. Ако те не искат да направят това, ако се противопоставят на принципите, разработвани от Минската група в продължение на много години и унищожат преговорите, тогава за какво можем да говорим след това? Преговорите не могат да се водят едностранно. Трябва да имаме партньор. В лицето на Армения обаче все още нямаме партньор в преговорите ", каза Алиев.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Коментарите от Армения

По-рано арменският премиер Никол Пашинян отхвърли обвиненията на Баку, че арменската страна е нарушила преговорите за Карабах. Той каза още, че приветства призива на лидерите на Руската федерация, САЩ и Франция за прекратяване на огъня.

В същото време министър-председателят Никол Пашинян проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, третият от началото на кризата в Южен Кавказ.

Присъствието на джихадисти в зоната на конфликта в Карабах е заплаха за мира и сигурността. Хюсеин Амир Абдолахиян, съветник по международни въпроси на председателя на иранския парламент, написа за това в „Туитър“. Той заяви, че „абсолютното опазване на сигурността по границите на Иран е наложително и по този въпрос Иран няма да прави изключения за никоя държава“. Това е доста твърдо предупреждение от Иран срещу Турция и Азербайджан.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни