Вторник, 30 Май 2023

Събота, 10 Октомври 2020 12:09

Вече цяла България е заплашена от воден режим

На много места се търсят алтернативни източници на питейна вода, спряно е и напояването

 

Празните язовири създават проблеми на цяла България, става ясно от графика за октомври за използване на водите, утвърден от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В няколко селища ВиК-дружествата са получили инструкции да търсят алтернативни източници. Намаляват обемите за промишлени цели, а водата за напояване е ограничена или напълно спряна. На практика недостигът касае различни сектори, а продължителни неблагоприятни метеорологични условия вещаят режим, пише "Сега".

От язовир "Камчия" са намалени подаваните количества за водоснабдяване на Варна и Бургас. ВиК-тата в двата града са предупредени, че трябва да търсят алтернативни източници. Ако притокът остане същият, вода за питейни нужди в "Камчия" ще има до месец май 2021 г., признава в графика си МОСВ. Едноименният ВЕЦ може да преработва само количествата, отпускани за питейна вода. Намален е обемът, който осигуря отток на реката, което обяснява пресъхването й в различни части. Тревожната картина личи най-добре при сравнение с графика за експлоатация точно преди година - сега са разрешени общо 6.180 млн. куб. м, а през октомври 2019 г. - 9.078 млн. куб. м. Пак за година от съседния язовир "Цонево" водата за девненските заводи е ограничена от 7 млн. куб. м на 4 млн. куб. м.

Намалени са обемите за питейна вода и от язовир "Тича" за Шумен, Търговище и Велики Преслав. Местните ВиК-та също са предупредени да черпят от други находища. МОСВ обаче се неудовлетворение констатира, че досега няма искания от тях за ползване на алтернативни източници. Не е одобрена и заявката на "Напоителни системи" за 489 000 куб. м, тъй като количеството било повече от 20-дневно потребление на ВиК - Търговище. "От началото на годината МОСВ предупреждава земеделските производители да преминат към алтернативни водоизточници", пише още министерството. "Напоителни системи" са отрязани от язовир "Ястребино", спрян е и речният отток, водата отива изцяло за град Антоново.

ВиК-Сливен е похвалено - предприело е действия за включване към алтернативни източници. А отпусканата питейна от язовир "Асеновец" е намаляла от 2.1 млн. куб. м на 0.7 млн. куб. м - отново три пъти.

Напояване няма да се извършва и от карловския язовир "Домлян", заедно със странджанския "Малко Шарково". От "Розов кладенец", който служи за промишлени нужди на "Мариците", за година водата е намалена от 3.8 млн. куб. м на 3.4 млн. куб. м.

Проблеми има и в Западна България. "Кюстендилска вода" също трябва да търси алтернативни източници, като за това е уведомена още през зимата. От язовир "Пчелина" въобще не се ползва вода, както и "Рабиша". "Среченска бара", който захранва питейно Враца, Монтана, Берковица и Вършец, също е с намалена ползваемост - от 3.1 млн. куб. м през октомври 2019 г. на 2.2 млн. куб. м сега.

За много от проблемите правителството трескаво търси решения. Например ресорният министър Емил Димитров няколко пъти е заявявал, че язовир "Цонево" може да дублира питейно "Камчия". Не е ясно обаче как ще се случи това, след като водата и в "Цонево" е кът, а язовирът служи и на девненския промишлен комплекс, уточнява "Сега".

Припомняме, че преди две седмици журнaлиcтът oт кaзaнлъшкaтa тeлeвизия Prеss TV Ивaн Димoв публикувa в социалната мрежа двe cнимки на един oт нaй-гoлeмитe язoвири в Бългaрия – "Кoпринкa". Оказва се, че язовирът само за два месеца е пресъхнал.

Oбщият oбeм нa язoвир "Кoпринкa" към днeшнa дaтa e eдвa 17 млн. кубични мeтрa вoдa, a в мoмeнтa тaм ce вливaт... 0 кубични мeтрa.

Язoвирът oбaчe прoдължaвa дa ce изтoчвa прeз ВEЦ-a c 0,388 кубични мeтрa в ceкундa.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни