Четвъртък, 08 Юни 2023

Вторник, 07 Юли 2020 09:13

След пороя в София: Над 700 сигнала за наводнени булеварди, подлези и квартали без ток (обзор)

Общината в София бърза да почисти шахтите заради очакван нов дъжд следобед.

Над 700 са получените сигнали за наводнени булеварди, подлези, спирки на метрото, закъсали автомобили и квартали без ток - това е равносметката след снощната силна буря в София.

Един човек е леко пострадал, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 63-та линия на градския транспорт в участъка от "Бяла чешма" към "Цар Борис Трети" е отклонена зарази завиряване.

Няма други промени в движението на градския транспорт в София. И към момента екипи на Столичната община и на пожарната отводняват улици в кварталите "Красна поляна" и "Манастирски ливади", информира кметът Йорданка Фандъкова.

Перловската река, Слатинската, излязоха в участъци. Перловската река излезе при участъка на моста на ул."Шипка". Всички екипи бяха на терен и в момента отстраняват щетите, като на терен са всички екипи за почистване на улиците, на булевардите, на местата, където се събраха наноси, листа. Трябва да се почистят шахтите до обяд, защото след обяд отново има прогноза за дъжд", каза тя, цитирана от БНР.

Екипи на пожарната отводняват към този момент приземни етажи на болница "Надежда" и на театър "Сълза и смях". Информира директорът на Столичната пожарна главен комисар Веселин Гетов:

"По-притеснителен беше сигналът за паднала мълния и повреден паднал покрив на търговска верига, от която е пострадал човек. В рамките на десетина минути два екипа се отзоваха. Слава Богу, човекът е леко пострадал. Транспортиран е с "Бърза помощ". Голям проблем се оказаха сутеренните помещения на големите болници като ВМА, "Пирогов", болница "Надежда", в която все още се извършват действия по отводняване".

На "Орлов мост" в центъра на София снощи се е излял 50 литра на квадратен метър дъжд, в кварталите - 60 литра на квадратен метър. Очаква се и днес да вали.

Кметът посочва, че за кратко време се повишиха нивата на реките Перловска и Владайска, които излязоха от коритата си за няколко часа.

В най-ниските места на София и подлезите наводненията бяха най-сериозни. В момента се работи по отводняване на транспортния тунел на Лъвов мост, сутерени на болници и др., съобщава Фандъкова.

В резултат на бурята на столичния булевард „България“ част от покрива на хипермаркет се срути. Наводнени са и подлезът на НДК, и метеостанцията в района. Затворен за движение е целият тунел в района на НДК.

Затруднено беше движението по булевард „България“, както и по булевард „Цар Борис Трети“ и булевард „Никола Петков“ в посока Княжево. Десетки коли закъсаха под моста на булевард „България“ и Околовръстното шосе.

Наводнено е и Околовръстното шосе на кръговото за Драгалевци. Над 20 автомобила закъсаха във водата близо до Южния парк в София. Под вода е и подлезът на Орлов мост, съобщават още от пожарната.

На булевард „Овча купел" и улица „Любляна“ кръстовището също е наводнено. Десетки автомобили бяха блокирани в района като водата стигаше до прозорците на колите и хората не можеха да излязат.

Около 22 часа е бил подаден сигнал в пожарната за проблем с покрива на хипермаркет на булевард „България“. Наводнен е и приземен етаж на болница в столичния квартал „Красна поляна“.

В подлезите на булевард „България“ в резултат на силния дъжд се струпаха хора. В магазин за хранителни стоки на булевард „България“ и булевард „Тодор Каблешков“ мъж е паднал в асансьорна шахта. Той е изваден и не е пострадал сериозно.

Заради дъжда, освен подлеза на НДК при Моста на влюбените, наводнени са и Транспортният подлез на булевард "Цар Борис Трети“, и този при гара „Подуяне“ към булевард „Ботевградско шосе“.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Еднометрова вълна по булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ в столицата при бурята снощи е помела над 10 автомобила, предава БНТ. Няма пострадали, но има много нанесени щети по автомобилите.
Снощи полицейски екипи са помогнали на жена, блокирана на първия етаж в къщата си на улица „Алеко Константинов“, близо до театър „Зад канала“, вследствие на проливните дъждове в столицата, съобщават още от БНТ.

По време на бурята снощи на отделни метростанции е влязла вода през входовете, която в момента се почиства. Движението на метрото не е спирало, уточни във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. От публикацията става ясно и че по време на пороя са били променени маршрутите на трамваи 1, 6, 7 и 10, както и на трамваите по линии 11 и 12.

Без ток тази вечер за различни периоди от време останаха квартали в район „Витоша“, както и части от „Хаджи Димитър“, „Хладилника“, „Света Троица“, „Западен парк“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Редута“, „Симеоново“, „Банишора“ и „Павлово“.

До обед ще бъде възстановено електричеството от 5-те трафопоста, които към момента са със спряно електроподаване. По време на бурята бяха получени над 430 сигнала за спряно електричество, като голяма част от авариите бяха възстановени през нощта от екипите на ЧЕЗ.

През нощта работиха 28 екипа със 140 служителя на столичната пожарна и 10-те екипа на аварийната дирекция на общината с 38 служители. Екипите продължават да работят по сигнала за отводняване, почистване на пътни платна, както и премахване на паднали клони и дървета в паркове и градини.

И към този час всички екипи на пожарната и Общината продължават да работят на терен. А сутринта ще започне оглед за паднали клони и дървета в парковете и градските градини.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни