Понеделник, 29 Май 2023

Четвъртък, 09 Юли 2020 17:01

Хиляди застават в защита на президента Румен Радев! В социалните мрежи се заговори за държавен преврат след влизането на прокуратурата в президентството

(информацията се обновява и допълва)

Хиляди граждани с най-различни политически възгледи се обединиха в подкрепа на президента Румен Радев, когото управляващите наричат „разединител на нацията“.

Хронология на народното недоволство:

09:00 ч. -  Пpoĸypopи oт Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa и от Boeннo-oĸpъжнa пpoĸypaтypa – Coфия влизат в президентството и извършват обиск на набинети на съветници на президента Румен Радев

10:30 ч. – Главният прокурор Иван Гешев съобщава пред медии в Габрово: „Доколкото съм запознат, се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция. Единият кабинет се ползва от съветник на президента, а другият се ползва от негов секретар. Тези действия са по две досъдебни производства - едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние“.

 

10:30 ч. – лидерът на ПП АБВ Румен Петков обяви в ефира на БНР, че в 18 часа пред Министерския съвет АБВ организира митинг-протест срещу цялостната политика на кабинета под надслов „Де е България“. „България е на Алепу, в бетона, който се строи под бодрия поглед на правителството. България е в ремонтираните в нелицензиран завод в Украйна двигатели на тренировъчните ни самолети L-39.  България е в големия провал в транспорта – пакета „Мобилност“, който съсипва един от най-силните отрасли на нашата икономика. България е в чекмеджето на министър-председателя в спалнята. Затова ние трябва да си потърсим България“, заяви той.

11:00 ч. - ДАНС отне достъпа до секретна информация на президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев.

11:30 ч. – излиза информация за повторния арест на бизнесмена Пламен Бобоков по разследването за търговия с влияние. Адвокатът му Ина Лулчева определи ареста му като незаконен.

12:20 ч. – ПР-експертът Диана Дамянова коментира във Фейсбук: „Извършва се държавен преврат! Ако не защитим президента, "защото не е от нашите ", когато дойдат за нас, съвсем няма да има кой да ни защити“.

13:00 ч. – арестуват съветника на президента Пламен Узунов и секретаря по отбрана и сигурност на президента Илия Милушев.

13:30 ч. – бившият служебен министър-председател Ренета Инджова коментира в ефира на БНР, че „не би могло да има по-голям скандал, който да потрупа днешния“. По думите й, покриването на един скандал с друг е най-сигурният начин да се продължава по същия начин - - с корупция и с разрушената държавност.

13:30 ч. – БСП в официална позиция заявява подкрепа на президента Румен Радев: „БСП вярва  в почтеността и достойнството на президента Радев. Случващото се днес е безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност“. Телевизия БСТВ предава на живо събитията пред президентството.

13:30 ч. – адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, известни и като „Отровното трио“ призовават в социалните мрежи гражданите да защитят президента и демокрацията; адв. Хаджигенов прави фейсбук събитие „Да спасим демокрацията“, към което само за 2 часа са проявили интерес 3 хиляди души. Протестът е пред президентството и е обявен за безсрочен.

14:00 ч. – народните представители от БСП, след приключване на гласуването в пленарна зала, са пред президентството в защита на държавния глава.

15:00 ч. - Слави Трифонов във видеообръщение: „Прокуратурата погазва Конституцията. Тoвa, кoeтo ce cлучвa днec e aбcoлютнo нeприeмливo и cкaндaлнo, зaщoтo aз нe виждaм никaкви ocнoвaтeлни причини зa пoдoбнo дeйcтвиe. Тoвa e нeпрaвилнo и нeмoрaлнo.“

15:30 ч. – гражданскато платформа „Ние сме Шести септември“ на адв. Елена Гунчева отправи апел в социалната мрежа всички български граждани в 18:00 часа да са пред президентството. „Да защитим генерал Румен Радев и единствената институция, която се опълчи на мафията. Да подкрепим българският държавен глава в съпротивата му срещу корупцията и мафиотското управление“, призова адв. Елена Гунчева.

15:30 ч. – Инициатива „Правосъдие за всеки“ излиза с позиция  относно безпрецедентните събития в държавата: „Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не собственост и владение на Мафията!“. Гражданското сдружение организира протест днес, от 18:30 ч., пред президентството.

16:00 ч. - Васил Божков: „Дойде моментът. Всички пред Президентството. Да приключим с хунтата. Съжалявам, че не мога да съм физически с вас.". И добавя: „Всички пострадали от действията на #хунта-та и всички, които не искат да пострадат – пред Президентството.#БъдетеСмели"

16:00 ч. - Адв. Даниела Доковска пред "Дневник": „В нито една цивилизована държава не е възможно въоръжени лица да окупират президентството. Това е брутално оскверняване на институцията и държавността. Това е нашествие на варвари“.

16:30 ч. - Крум Зарков: Поводът за протеста пред президентството е, че институциите, в това число и прокуратурата, се използват за дискредитиране на държавния глава. Поводът е, че българските институции, в това число прокуратурата се използват, за да дискредитират президента на Републиката и това е абсолютно недопустимо. Ако имат някакви данни да разследват престъпления, могат да го правят, свободни са да го правят, трябва да го правят, но не с показни медийни акции, чиято цел очевидно не е правосъдието.

17:00 ч. - Румен Гечев: На крачка сме от държавен преврат, това е нечувано. Когато от чекмеджетата на премиера излизат милиони, г-н главният прокурор преследва откраднати две кокошки от битовата престъпност. Таско Ерменков: Насажда се страх! Една от причините ние да сме тук е да защитим демокрацията!

17:20 ч. - лидерът на БСП Корнелия Нинова е сред протестиращите пред президентството: „Тук сме заедно с парламентарната група, с председатели на общински организации, с младежкото обединение, всички заедно, за да защитим Конституцията и върховенството на закона. Управляващото мнозинство започна война срещу президента Радев още в първия ден на неговото избиране. Тя мина през битка в парламента, където използваха парламентарната трибуна срещу него. Изпълнителната власт в лицето на МС и премиера водят тази битка вече трета година. Срещу президента Радев тези години се водеше сериозна компроматна война. Днешният акт определяме като безпрецедентен, на нахлуване в президентската институция. Ако има съмнение, че някой от администрацията е извършил закононарушение, нека бъде разследван. Ние уважаваме върховенството на закона, но не приемаме тази показност, тази зрелищност. Тук сме, за да защитим и президентската институция, защото войната между институциите руши държавността“, заяви лидерът на БСП (ВИДЕО)

18:00 ч. – пространството пред президентството е изпълнено със стотици хора. Развяват се български знамена.

18:00 ч. - Лидерът на гражданската платформа "Изправи се. БГ" Мая Манолова също е сред множеството, подкрепящо държавния глава.

18:20 ч. - адв. Николай Хаджигенов: „Време е да си вземем държавата. Ще свършим, когато победим“. Арман Бабикян: Благодарим на г-н Борисов и на г-н Гешев, че ни събраха, въпреки че гласуваме различно. Тук сме заради демокрацията и свободата. На този площад сме се събрали само демократи. Демокрацията не е само на един политически цвят. Тук сме, за да кажем, че институциите са взети на абордаж. Ако не искате да ни бият, трябва да сме заедно!“ Проф. Велислав Минеков: „Горд съм, че съм част от вас. Това, което се случи днес, не беше смачкване на българския президент, а смачкване на конституцията“.

Множеството вика "Оставка!" и "Гешев е позор!“.

18:30 ч. – президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излязоха сред събралите се граждани, посрещнати от възгласи

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излязоха сред стотиците граждани, събрали се в подкрепа на българската държавност и президентската институция.

„Българската мафия направи немислимото – обедини всички от различни политически цветове“, заяви държавният глава.

Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж, заяви държавният глава пред стотиците, изпълнили пространството пред президентството.

„Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт!

Да изхвърлим мафията от прокуратурата!

Ще го направим всички заедно!

Не на страха!

Мутри, вън!“

Вижте цялото изявление на държавния глава във ВИДЕОТО след 8-та минута.

19:00 ч. - Множеството се прехвърли от другата страна на бул. "Дондуков" и започна да скандира "Мафия!" и "Оставка" под прозорците на Министерския съвет. Булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“ са пълни с протестиращи. Полицейското присъствие в района е засилено.

Хиляди на протест пред МС. Искат оставка, скандират - мутри, вън ...

19:30 ч. - Хиляди крещят “Мафия” пред Съдебната палата

Протестът в защита на Радев се пренесе пред Съдебната палата ...

20:20 ч. - протестното шествие се отправи от Съдебната палата по бул. „Цар Освободител“ към Народното събрание и Орлов мост.

към 21 ч. Орлов мост вече беше блокиран

Снимка на Лидия Делирадева.

 

 (информацията се обновява и допълва)

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни