Четвъртък, 08 Юни 2023

Петък, 10 Юли 2020 09:52

Борисов: Държавата ми е мила! Протестът срещу мен е сглобен

  • Премиерът обясни как България е паднала под турско робство, давайки пример с настоящата ситуация в държавата – затова трябвало да сме единни.
  • „Сценарият" е да бъде провалено влизането на България в Еврозоната и да бъдат омаловажени успехите му в тази посока, твърди министър-председателят и даде пример и с протестите в Сърбия. Според него и у нас, и в Сърбия протестите са организирани от проруски сили.
  • „Много ми е мила държавата. От глупост ще бъде разрушено направеното с толкова труд".
  • В понеделник ще бъде взето решение дали да бъде свалена НСО-охраната на Доган и Пеевски, заяви премиерът.
  • „Оставете простака да си говори, няма да отговарям на квалификации“ – така Борисов коментира вчерашната реч на президента Румен Радев пред хилядите граждани, излезли в защита на демокрацията.

 

 

„Поканил съм ви да поразмишляваме на глас. Имам честта да съм приятел с Камен Донев и вечер слушам монолозите му и винаги съм мислел дали мога и аз да се превъплътя в нещо такова. Понеже ми е много мила държавата, толкова много неща се правят, че не ми се иска от глупост да се разруши и да има много проблеми.“ Това заяви в началото на изложението си пред медиите министър-председателят Бойко Борисов.

Близо едночасовият брифинг наистина премина като монолог – поток на съзнанието, като премиерът разсъждаваше по различни теми.

„Започвам със събитието с медицинските сестри в сградата на парламента. 15 човека не можаха да въведат ред.

Преди 2 дни се разиграва следната случка - видимо публични лица, Христо Иванов, бивш министър и шеф на партия, видимо отива там с цел. Абсолютно не го виня. Никакъв упрек. Как бива посрещан?! Събитието е на 200-300 метра е от имота, който се предполага, че охранителите пазят.

Гледам и просто виждам артисти. Единият леко върви и носи знамето, а другият го бута до водата. Като джапне, го пуска да излезе обратно. Ще го вадиш ли? Ако ще го качваш в лодката, го качвай...

И вече това, което е върха на възмущението ми. Сержанти ли са, офицери ли са, Радев ще каже, взима и хвърля знамето. През цялото време знае, че ги снимат! И тези охранители правят всичко възможно това да е най-автентично.

Свършва сценката, качват се на колата и отиват да подкрепят. Нинова, Манолова и Петков са ясни - те са от едно котило. Но какво прави там Христо Иванов?!"

"Нямаше закон за НСО, ние направихме. В комисията, с която искат да си измият ръцете, участват ДАНС и МВР. Аз изпращам писмото, поканата и дневния ред и на президентските съветници. Благодаря, че винаги са присъствали. Когато шефът на НСО - единствено и пряко подчинен на Радев, той оказва дневния ред. Ако не ги изпрати, няма да се говори и няма да се решава.

Той може да вземе всякакво решение на базата на своята отговорност. Единствено ме учуди това присъствия и защо аз да бъда отговорен. Защо не направиха това, когато ДПС не правеше кворум, а заедно с БСП искаше да сваля правителството. Защо тогава не се постави темата за охраната?

Или когато ДПС искаше оставките на маса министри и наши коалиционни партньори? Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента Радев и тогава темата с охраната не е стояла. Защо? Защото са били удобни. Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно", продължи премиерът Борисов.

Според него НСО трябва да остане да пази тримата - президента, премиера, председателя на Народното събрание.

"Няма българин с толкова награди - политически и полицейски награди от мен. А на квалификациите няма да отговарям", добави Борисов.

Христо Иванов подкрепя тези, които го "изкъпаха", бе изводът на премиера. Според него всичко е планирано и е започнало с протеста на медицинските сестри, но тогава не е успял замисълът.

"Когато шефът на НСО - единствено и пряко подчинен на Радев, той оказва дневния ред. Ако не ги изпрати, няма да се говори и няма да се решава. Той може да вземе всякакво решение на базата на своята отговорност. Единствено ме учуди това присъствия и защо аз да бъда отговорен. Защо не направиха това, когато ДПС не правеше кворум, а заедно с БСП искаше да сваля правителството. Защо тогава не се постави темата за охраната? Или когато ДПС искаше оставките на маса министри и наши коалиционни партньори?

Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента Радев и тогава темата с охраната не е стояла. Защо? Защото са били удобни.

Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно", допълни премиерът. 

Борисов припомни, че още през 2018 година Валери Симеонов е поискал националната охрана на Доган да бъде свалена.  "Когато МВР ми докладваха при атентата с Алексей Петров с гранатомет, му се сложи охрана. Същите бяха наели апартамент, от който трябваше да ликвидират Петров и Пеевски и тогава му сложихме охрана. Сложихме и на Иво Прокопиев, когато беше заплашен. Аз съм убеден, че ще си махнат охраната, но нека Радев да поеме отговорността", категоричен е премиерът.

"НСО трябва да пазят само премиерът, държавният глава и председателят на парламента и да ги охраняват само докато мине заплахата. Няма изобщо да коментирам квалификациите. Надали има българи с толкова ордени, най-висши, политически и полицейски награди от мен. Така че оставете простака да си говори. Когато отвърнеш, ставаш същия", каза още Борисов.

"Сценарият продължава. Защо не се постави въпросът за охраната на Ахмед Доган преди, а точно сега", попита риторично Борисов. Сега искат да изкарат, че ГЕРБ и ДПС работят заедно, винаги съм им благодарил, че ни подкрепят в законодателството, допълни той, но въпреки това отново се опита да се разграничи от движението. 2018 г. още Валери Симеонов е настоял да се свали охраната на Доган, не е свалена, припомни Борисов.

Той заяви, че в момента „искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно“. Премиерът подчерта, че винаги е имал ясна подкрепа от ДПС по важните национални въпроси, които са свързани с евроатлантическата ориентация. Пример е подкрепата на ДПС за гласуването на изтребителите Ф-16, когато не са стигали гласове на ГЕРБ, а много проруски партии са искали да провалят тази стратегическа сделка.

"Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи, но много от протестиращите в момента лидери, са го правили", отчете се Борисов в своеобразния си монолог пред репортерите.

"За всеки сигнал ме разкарват като панаирджийска мечка", изкара се жертва премиерът, визирайки разследванията на прокуратурата срещу бивши вече министри, както и бизнесмените Бобокови.

"Сценарият" е за да бъде провалено влизането на България в Еврозоната и да бъдат омаловажени успехите му в тази посока, твърди министър-председателят. "Много ми е мила държавата. От глупост ще бъде разрушено направеното с толкова труд", допълни той.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Бой хубав няма! И то в момента на усилваща се пандемия. Най-тежката пандемия, която предстои", каза Борисов, визирайки коронавируса.

В момента имаме медицински проблем, 40 процента от българите смятат, че няма коронавирус. А в същото време се увеличават случаите на заразените. Борисов се закани, че ако НОЩ не проведе публичен дебат и не му даде ясен отговор за разпространението на вируса, то ще отвори баровете и дискотеките, защото нямало да съсипва бизнеса им.

Ние сме управляващи, а всъщност се държим като опозиция. Защото те са много добре организирани за разлика от нас, смята премиерът. Президентът Радев с поведението, че не носи маска, допринасял "безотговорно" за разпространението на вируса.

Според Борисов на вчерашния митинг пред сградата на президентството е имало поне 12 000 души.

Той се спря и на работата на главния прокурор Иван Гешев и заяви, че дори той самият не знае за арестите на правилни се министри и висши чиновници и ги научава от медиите.

„Новият главен прокурор действа заедно с главния секретар на МВР. Те действат професионално, такъв е стилът им на работа. Дори министрите не знаят и аз научавам впоследствие, ако някой от тях е арестуван. Веднага поисках оставките на тези хора. Каква е разликата между министрите, кметовете, висшите полицаи, които са задържани за нарушения и президентските съветници“, попита премиерът.

Той заяви, че тази вечер ще получим добрата новина за това, че получаваме зелена светлина за чакалнята на еврозоната и Банковия съюз от ЕС.

„Вече няма да могат да се фалират банки, ще се вдигне кредитният рейтинг на България, ще сме в мястото на най-успелите, в сърцето на ЕС. Чакаме новини след 20.00 часа и за да не се случи започна този сценарий. Питам дали има дясно мислещ човек, който да не знае какво е да влезеш в Банковия съюз на ЕС, да си в чакалнята ЕРМ-2“, каза Борисов.

„Крайната цел на този сценарий е нагнетяване на етническото напрежение, призовавам политиците към здравомислие. Всичко това е добре разигран сценарий, който да покаже колко гадни са ДПС, какво правят техните гавази, а те не са на ДПС, а на президента. И всичко това да го припишат на мен.”, заяви Борисов.

На финала Борисов призова за политически консенсус, защото „идват тежки времена“ и трябва да внимаваме, „защото как изглеждаме в очите на инвеститорите“.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни