Четвъртък, 08 Юни 2023

Понеделник, 20 Юли 2020 19:19

Борисов: Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера, Юга и ЦИЕ

Премиерът е разочарован, че на срещата на върха на ЕС не се коментират медицинската част на пандемията и мерки за нейното преодоляване.

"Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера, от Юга и от Централна и Източна Европа. Казвам това от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение държави", заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където вече четвърти ден текат тежките преговори между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет.

Премиерът изтъкна, че последните разговори са се състояли рано тази сутрин и продължават двустранните и многостранните срещи и консултации.

Борисов изрази надежда, че с колегите днес ще постигнат компромис за новия бюджет на ЕС.

 

Министър-председателят напомни, че България е сред най-дисциплинираните финансово държави, с едно от най-ниските нива на външен дълг, стабилен фискален резерв и балансиран бюджет и до преди кризата, породена от пандемията от COVID-19, години наред е имала икономически растеж. Борисов изтъкна, че преди дни с единодушието на финансовите министри България влезе и в ERM II.  "Убеден съм, че именно заради евроскептицизма и заради това колко е важно ЕС да излезе единен след днес, ще постигнем необходимия компромис от всички страни", заяви още премиерът.

Министър-председателят изрази своето разочарование от това, че не се коментират медицинската част на пандемията и мерки за преодоляване на пандемията. Премиерът настоя, че е необходим единен медицински протокол не само за страните от ЕС, но и за Европа. В противен случай по думите на Борисов можем да станем свидетели на същите трудности и трагични събития, които присъстваха в обръщенията на европейските лидери към своите граждани в началото на пандемията. "Здравето и медицината трябва да са преди парите", категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Тази вечер в 18.00 ч. българско европейските лидери започнаха да се събират за поредната си среща в опит да постигнат компромис по плана за  възстановяване и многогодишния бюджет. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" припомни, че лидерите на страните-членки са заседавали по-дълго единствено през 2000 година в Ница, когато беше реформирана из основи институционалната структура на блока.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни