Четвъртък, 08 Юни 2023

Вторник, 18 Август 2020 11:01

БСП няма да влиза в дискусия за нова Конституция с ГЕРБ

Крум Зарков: Управляващите съсипаха всички читави закони и сега стигнаха до Конституцията;

Стоян Мирчев: Проектът за нова Конституция е неграмотен опит за диверсия. Трябва да защитим държавата от мутрите, които искат да я унищожат

 

"След като близо 10 години съсипваха де-що има читав закон в държавата, управляващите стигнаха до последния рубеж - до конституционните й устои и атакуват и него.  Те предлагат стария текст, разбъркан по необясним начин, а там, където са пипнали, са си оставили ръцете". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков пред БТВ. Според него се правят много опасни неща с тези промени: "Абсолютно опасно е заличаването на целия преамбюл - със словосъчетания като "социална и демократична държава", които осветяват цялата Конституция надолу. Опасно е да се заличават думи като мир, свобода, солидарност, търпимост. Опасно е и да се заличи Великото народно събрание - това означава, че се пише Конституция като на черна дъска и всяко следващо мнозинство може да я зачерква и да пише нова. Има причина тази процедура да е тежка - за да не може всеки, спечелил едни избори, да променя цялото устройство на страната."

По думите на Зарков от ГЕРБ не са посочили истинските мотиви за тези конституционни промени -  те не са рестарт на държавата, а печелене на време, от една страна, и създаване на объркване в обществото и техните искания, от друга. "Само преди 3 дни министър-председателят обяви, че ВНС от 400 депутати ще остане с 280. Вчера в текста въобще няма ВНС. Толкова с подготовката на законопроекта - всичко е правено на крак. Това е една абсолютно безотговорна импровизация. Дълго време се чудех какво управляващите имат предвид под "чупене на държавата", сега вече разбирам", коментира народният представител от левицата.

Крум Зарков е категоричен, че БСП няма да влиза в дискусия за нова Конституция с ГЕРБ: "С кого да влезем в дискусия - с г-жа Дариткова ли? Тя ли ще ни обясни защо Висшият съдебен съвет ще има законодателна инициатива? Никой в света не може да обясни такова нещо, защото го няма никъде. Много хора обаче могат да обяснят защо един кадрови орган и тези, които правоприлагат, а още повече тези, които обвиняват, не трябва да са пряко заети в писането на закона, по който ще обвиняват. Нито г-жа Дариткова, нито г-н Кирилов могат да обяснят защо правосъдният министър ще се занимава единствено с поддръжката на сгради. Да го направим тогава домакин".

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Зарков обясни, че проекта за конституция на ГЕРБ юридически все още  не е внесен: "За да започнат да текат сроковете, законопроект за изменение на Конституция трябва да бъде внесен от 120 народни представители. По думите на премиера от вчера разбрахме, че те тепърва ще ги търсят".

Според социалиста разговори и дебат по темата трябва да има, но в условия на предизборна кампания. "Да отидем на избори и всяка партия да представи своите виждания - как да се развива нашата държава и дали трябва да има промени в Конституцията", призова той.

По думите на Крум Зарков огромната част от нещата, които се предлагат, не изискват нова Конституция, а промяна чрез обикновено Народно събрание. "Ако трябва въобще да има такива променя, тя трябва да е много прецизна и да е в главата за съдебната власт - там, откъдето всичко тръгна и там, където ГЕРБ правят най-малко промени", завърши той.

Стоян Мирчев: Проектът за нова Конституция е неграмотен опит за диверсия. Трябва да защитим държавата от мутрите, които искат да я унищожат

"Проектът за нова Конституция на ГЕРБ е неграмотен опит за диверсия. Самият факт, че говорим за Конституция, а не за оставка на Борисов и на Гешев показва, че на този етап е успешен опитът за отклоняване на вниманието". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев пред НТВ. 

"В основите на новата псевдо-конституция е заложено ограничаване на и без това малките правомощия на президента и липса на всякакъв контрол върху главния прокурор", посочи Мирчев. По неговите думи проектът за тази конституция е даден от Делян Пеевски на Данаил Кирилов, който неграмотно го е преработил и Бойко Борисов, в израз на последна възможност да се опита да оцелее по някакъв начин, го внася в Народното събрание. "С тази маневра Бойко Борисов се опитва да стигне до редовните избори без да има служебен кабинет. Негов панически го е страх от служебен кабинет - от това, че в България могат да се проведат честни избори", смята социалистът.

Той посочи скорошно проучване, според което министър-председателят има 20% доверие и 50% недоверие, а парламентът - дори с още по-ниско доверие. Според Мирчев тези институции в сегашния си състав нямат легитимност да правят промени в Конституцията.

"Борисов казва, че иска да рестартира системата. Какво ще рестартира - иска да заличи факта, че сме на първо място по корупция и каквото било-било ли? Искат да махнат Великото народно събрание, за да може  80 народни представители да променят Конституцията както си пожелаят. От друга страна, Пеевски има интерес Гешев да е напълно неконтролируем - да продължава да бъде използван като бухалка  срещу инакомислещите.  Дава се на главния прокурор, чрез съдебните съвети, възможност за законодателна дейност. Разделението на властите тук съвсем го омешаха", коментира Мирчев. Той обърна внимание, че ГЕРБ маха и преамбюла на Конституцията, в който пише за социална и правова държава, за мир, свобода и достойнство на личността - по думите на народния представител все неща, които пречат на Пеевски и на Борисов.

"В момента важното е да защитим държавата от едни мутри, които искат да я унищожат с една-единствена цел - да гарантират своето оцеляване", завърши Стоян Мирчев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни